Egyre többet isznak a nők egy új kutatás szerint: mik az alkoholizmus legfőbb jelei?
Sajnos drasztikusan emelkedett a nők körében az alkohol miatti halálozások száma.

alkohol nok1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Baráti összejövetelek, munkahelyi események, születésnapok - ezeken az alkalmakon rendszerint előkerül az alkohol, és teljesen normális az is, ha a vacsorához vagy a hosszú nap után valaki megkíván egy pohár bort.

A mértéktelen ivás azonban hatalmas problémát okozhat: számos tanulmány világít rá arra, hogy felnőttkorban komoly gondokat jelent az alkoholizmus, és ez nem csak a férfiakra igaz, egyre több nőt érint a túlzásba vitt alkoholbevitel.

Ijesztő számok az elmúlt évtizedekből

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism nevű szervezet az alkohol okozta károsodások miatt elhunyt emberek halotti bizonyítványait vizsgálta 1999 és 2017 között, a kutatásuk pedig érdekes eredményt hozott. Megállapították, hogy a közel húsz évet lefedő időszakban a társadalom egészét nézve 51%-kal emelkedett az alkoholfogyasztás miatt elhunyt emberek száma, ez az arány a nőknél pedig még hajmeresztőbb eredményt mutat: 1999 óta 85%-kal több halálesetet regisztráltak.

alkohol nok2
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

A vizsgálat konkrét számokkal is alá tudta támasztani az eredményt: 1999-ben 7 662-en, míg 2017-ben 18 072 nő halt meg az alkohol negatív hatásai miatt. Ez egy hihetetlenül magas szám, de sajnos azóta is csak folyamatosan emelkedik - a kutatóknak még nem sikerült pontosan rájönniük, miért is választják egyre többen az italt, de főként pszichológiai és társadalmi okokat sejtenek a háttérben.

Az alkoholizmus jelei, tünetei

Egyértelműen betegségnek tekinthető az alkoholizmus, hiszen a testre és a lélekre is hatással van, szerencsére azonban megfelelő kezelések mellett enyhíthetők és gyógyíthatók a tünetei. Az alkoholfüggőség jelei akkor mutatkoznak meg a legláthatóbban, ha valakinek egyre többet és többet kell innia ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje, vagy már elvonási tünetei is lépnek fel ivás nélkül. A függőségnek több stádiuma létezik, a testi tüneteket a harmadik állapotban tapasztalja meg igazán az ember, ilyenkor már elképesztően nehéz a leszokás az elvonási tünetek miatt.

alkohol nok3
Fotó: delihayat / Getty Images Hungary

A kontrollvesztés, a makacsság is gyakran előfordul egyébként az érintetteknél, valamint az, hogy bármilyen probléma adódik, azt az itallal próbálják megoldani. Az alkoholizmusból legtöbb esetben van kiút, viszont rögös az út, és teljes akaraterő, elhivatottság kell hozzá. A család és az orvosok segítő ereje óriási löketet tud adni, valamint az addikcióból közös erővel gyógyuló közösségeket is érdemes felkeresni, hiszen a sorstársak történetei nagy hatással lehetnek a betegségre.

Mi a helyzet a férfiakkal?

Aaron White, a kutatást végző szervezet vezető tanácsadója szerint ez a drámai növekedés annak köszönhető, hogy a női szervezet sokkal érzékenyebb, nehezebben bontja le az alkoholban található káros anyagokat, a rákos megbetegedések és a szívinfarktus kialakulására is nagyobb esély van a nőknél, ha rendszeresen fogyasztanak italt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tanulmány szerint a középkorú, fehér nők váltak leginkább az alkohol áldozataivá az elmúlt két évtizedben. Az alkoholisták és az ital miatt kialakuló szövődmények miatt elhunytak száma a férfiak esetében nem mutatott változást 1999 óta, nagyjából ugyanannyian vesztették életüket, mint húsz évvel ezelőtt.

Májvédő gyógynövények

A máj regenerációjában segít a gyógynövények ereje is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük