6 alkohol és gyógyszer kombináció, amely végzetes kimenetelű is lehet - Vény nélküli is van közte

Bizonyos gyógyszerek esetén életbe vágóan fontos kerülni az alkoholfogyasztást.

alcohol drug
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár köztudott, hogy a gyógyszerszedés mellett nem ajánlott alkoholt fogyasztani, sokan csak legyintenek erre az intelemre, mondván, egy kicsi még nem árthat.

Valóban, az esetek jelentős többségében nem lesz gond abból, ha valaki megiszik például egy pohár bort a vacsora után annak ellenére, hogy rendszeresen gyógyszert szed. Vannak azonban olyan orvosi készítmények, amelyeknél különösen oda kell figyelni, mert alkohollal együtt fogyasztva súlyos, egészségkárosító hatásuk lehet. Mutatjuk a legveszélyesebb párosításokat!

Benzodiazepin és alkohol

A főleg nyugtatókként és altatókként ismert benzodiazepin-tartalmú készítményeket, mint például a Xanaxot és a Frontint nem ajánlott alkohollal fogyasztani, mert a két depresszív szer felerősítheti egymás hatását. Túlzottan ellazíthatják az izmokat, és lenyugtathatják a központi idegrendszert, megnyúlt reakcióidőhöz, memóriazavarokhoz és eszméletvesztéshez vezetve. Ráadásul alkohol mellett könnyebben túladagolható a benzodiazepin, így pedig légzésleállást és halált is okozhat. 

Ópiátok és alkohol

Nem csak az illegális szerek tartoznak ide, hanem bizonyos, receptre felírt fájdalomcsillapítók is, például az Oxycontin vagy a Tramadolor. Ezek is, az előző csoporthoz hasonlóan, a központi idegrendszerre lassító hatást fejtenek ki, így a légzést is lassítják. Olykor még eufóriaszerű állapotot is kiválthatnak, és nagyon könnyen túladagolhatóak. Alkohollal vegyítve hányingerhez és hányáshoz, kiszáradáshoz, szívritmuszavarokhoz, abnormális viselkedéshez és kómához vezethetnek.

Stimulánsok és alkohol

A stimulánsok, mint például az illegális drogok vagy a Ritalin, amit a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros fiatalok kezelésében alkalmaznak, megemelik a vérnyomást. Ez pedig elfedheti az alkohol tüneteit. Kokain mellé fogyasztva az alkoholt kokaetilén keletkezik, ami erőteljesen képes szűkíteni az ereket, tehát a szív ereit is, így szívrohamszerű, rendkívül veszélyes tünetegyüttest okozva.

Antidepresszánsok és alkohol

Az antidepresszánsok, mint a Zoloft, a Prozac vagy például a Xanax, felerősíthetik az alkohol hatását. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az illető, aki együtt fogyasztotta a kettőt, egy pohár után úgy érzi, kettőt ivott meg. Ha az antidepresszáns alkohollal keveredik, kábultságot, zavarodottságot okozhat, sőt kómához is vezethet.

Fogamzásgátlók és alkohol

Sok fogamzásgátlót szedő nő megtapasztalhatta már azt az érzést, hogy gyorsabban csíp be, ha alkoholt fogyaszt a tablettaszedés mellett. Ennek az az oka, hogy míg a szervezetük a hormon feldolgozásával van elfoglalva, az etanolt nehezebben kezeli. Ráadásul ilyenkor az alkohol lassabban hagyja el a szervezetet, ami az illető ítélőképességét is befolyásolhatja, kitéve őt akár az alkoholmérgezésnek is. Az alkoholfogyasztás a fogamzásgátló működését is veszélyeztetheti, például akkor, ha a tabletta beszedését követő két órában hányinger, majd hányás lép fel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vény nélküli gyógyszerek és alkohol

A vény nélküli gyógyszerek teljesen ártalmatlannak tűnhetnek, pedig bizonyos gyógyszercsoportok nagyon rosszul reagálnak az alkoholra. Bár ezek dobozán fel van tüntetve az információ, hogy az alkoholt kerülni kell szedésükkor, kevesen olvassák el alaposan a csomagolásokat. A paracetamol és az alkohol együttes fogyasztása például kifejezetten veszélyes, májkárosodást okozhat. Az altatók melletti ivás is kockázatos, mivel így a nyugtató hatásuk fokozottan érvényesül, és akár extrém alacsonyra le tudják nyomni a vérnyomást, nehezítve a légzést, a legsúlyosabb esetben halálhoz vezetve.

Ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, érdemes megfontolnia az alkoholfogyasztást és konzultálnia a kezelőorvosával. Vény nélküli készítmények esetén pedig ajánlott mindig alaposan tanulmányozni a mellékelt tájékoztatót.

12 híresség, aki soha nem iszik alkoholt: el is mondják, miért

Az alkoholfogyasztást kerülő sztárok felelősségük tudatában szívesen meg is osztják történetüket rajongóikkal, bízva abban, hogy jó példájuk ragadóssá válik. A következő tíz sztár évek óta nem iszik, de egy percig nem is hiányolja az alkoholt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük