Mi történik a bőrrel, ha nem iszol alkoholt egy hónapig? Egy nő kipróbálta, és megmutatta
Részletesen dokumentálta a négy hét alatt bekövetkezett változásokat: így alakult át a bőre az alkoholmegvonás hatására.

alkohol visszautasitasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos kutatás vizsgálta már az alkohol egészségre gyakorolt hatásait, és rég bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása súlyos következménnyel jár. Nemcsak a májra veszélyes, de felerősíti többek között a rák, illetve a demencia kialakulásának kockázatát, valamint gyengíti az immunrendszert is.

Mindemellett a bőrre nézve is látható hatása van. Növeli a káros szabad gyökök mennyiségét, sőt, dehidratációt és gyulladásokat is okozhat. Leggyakoribb következményei közé tartoznak a pattanások, valamint a bőr zsírosodása is. Amerley Ollennu is hasonló gondokkal küzdött, és nem tudott megszabadulni a zavaró pöttyöktől. Ám eszébe jutott, hogy egy időben sokkal szebb volt az arca, mint valaha. Ez pedig akkor volt, amikor teljesen megvonta magától az alkoholt.

Így változik a bőr az alkoholmegvonás során

A fiatal nő elárulta a Refinery29 oldalán, hogy a húszas évei elején nem hagyta ki a partikat, és az italokat sem vetette meg, azonban ezután egy évig egy kortyot sem fogyasztott belőlük. Ez idő alatt pedig gyönyörűen kitisztult az arca. A következő hónapokban viszont nemcsak a kávénak nem tudott ellenállni, hanem a koktéloknak és a fehérbornak sem - utóbbiakból hetente nyolc-tíz pohárral is fogyasztott. A bőre problémásabb lett, mint addig bármikor, ezért elhatározta, hogy egy teljes hónapig nem iszik majd alkoholt, hogy megnézze, mi történik így az arcával, valóban ez okozta-e a pöttyöket. A változást hétről hétre képeken dokumentálta.

Ilyen volt az arca az első, majd a második héten.
Ilyen volt az arca az első, majd a második héten.

A kísérlet elején nemcsak pattanásos és zsíros volt a bőre, de az orrán és az orcáján is piros foltok jelentek meg, ráadásul a szája körül száraz, érdes területek alakultak ki. A szeme karikás, táskás volt, és akármilyen addig bevált kencével próbálkozott, nem változott a helyzet. Ezért az első héten kikérte egy bőrgyógyász véleményét is, aki elmondta, az egy hónapos alkoholmegvonás segíthet a problémáin.

Lorna Driver-Davies bőrgyógyász hangsúlyozta, hogy az alkohol számos bőrgond okozója és súlyosbítója, és nemcsak az akné kialakulásáért lehet felelős, de a rosacea tüneteit egyaránt felerősíti. Mindezek mellett gyulladásokat okoz, és eltömíti a pórusokat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szembetűnő volt a változás

A lány elmondta, a második héten még nem érzékelt változást, sőt, egyre több pattanása lett, amit részben a menzesze közeledtének köszönhetett, viszont kissé élettel telibbé vált az arca. A szakértő megnyugtatta, ez teljesen normális. Egyrészt nem tűnik el villámgyorsan az alkohol és a benne található sok cukor hatása, másrészt pedig a javulás előtt mindig van egy tetőpont, amikor a legrosszabbak a tünetek, és csak azután várható enyhülés. 

Így változott az arca a harmadik és a negyedik héten.
Így változott az arca a harmadik és a negyedik héten.

A harmadik héten már látványosan javult a bőrkép: a nő pórusai összehúzódtak, a pöttyök elhalványultak, egyedül a szemkörnyéke maradt ugyanolyan karikás és szürkés. A negyedik héten viszont megtörtént az áttörés: a pattanásoknak és a pirosságnak nyoma sem maradt, a táskák eltűntek, a bőre egyenletesebb, ragyogóbb lett, és a zsírosság is mérséklődött. Hozzátette azonban, hogy nemcsak az arcán vett észre változást, hanem a közérzetén is: jobban aludt, és energikusabb lett.

Megfogadta, hogy a jövőben csak néha-néha fogyaszt majd egy-egy pohár alkoholt, és mindenki másnak szintén ezt javasolja. Nemcsak a bőre szépsége, hanem az egészsége érdekében is.

A tejtermékek hatása a bőrre

Nem kell feltétlenül laktózérzékenynek lenned ahhoz, hogy a tejtermékek rossz hatással legyenek a szervezetedre. Ezeket ugyanis nagyon nehéz megemészteni, ezért gyulladásos reakciókat vagy irritációt okozhatnak, ami nemcsak belülről mutatkozik meg, hanem kívülről, a bőrödön is. Éppen ezért sokan kipróbálták már, mi történik, ha abbahagyják a fogyasztásukat, az eredmény pedig hihetetlenül látványos akár három hét után is. Nézd meg az előtte-utána képeket, és bizonyosodj meg róla te is!

Ezt is szeretjük