16 agypörgető táplálék
A következő ételek segítik az agyműködést.

Dia

 	Spenót 	Kimagasló antioxidáns-tartalommal bír, csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a gyakori spenótfogyasztás hozzásegít a könnyebb és gyorsabb tanuláshoz is.

Spenót

Kimagasló antioxidáns-tartalommal bír, csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a gyakori spenótfogyasztás hozzásegít a könnyebb és gyorsabb tanuláshoz is.

Dia

ÁfonyaFogyasztásával megelőzheted az érelmeszesedést, a rákos megbetegedéseket, nem utolsósorban pedig a memóriazavarokat is. Fogyaszthatod önmagában, de lekvárként, salátákban és mártás formájában is.Kapcsolódó cikk:A 3 leghatékonyabb rákellenes gyümölcs »

Áfonya

Fogyasztásával megelőzheted az érelmeszesedést, a rákos megbetegedéseket, nem utolsósorban pedig a memóriazavarokat is. Fogyaszthatod önmagában, de lekvárként, salátákban és mártás formájában is.

Kapcsolódó cikk:
A 3 leghatékonyabb rákellenes gyümölcs »

Dia

 	Zeller 	A zeller tápanyagainak köszönhetően megerősíti az immunrendszert, levele sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy sejtjeinek karbantartásához. Mindemellett a zeller növényi hormontartalma is jó hatással van az idegrendszerre.

Zeller

A zeller tápanyagainak köszönhetően megerősíti az immunrendszert, levele sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy sejtjeinek karbantartásához. Mindemellett a zeller növényi hormontartalma is jó hatással van az idegrendszerre.

Dia

 	Zöld tea 	Élénkítő, frissítő és serkentő hatással bír, szervezet már néhány hetes fogyasztás után is jóval ellenállóbbá válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha naponta elfogyasztasz két-három csészével, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheted. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Veszélyes lehet a zöld tea? - Ennél többet ne igyál! »

Zöld tea

Élénkítő, frissítő és serkentő hatással bír, szervezet már néhány hetes fogyasztás után is jóval ellenállóbbá válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha naponta elfogyasztasz két-három csészével, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheted.

Kapcsolódó cikk:
Veszélyes lehet a zöld tea? - Ennél többet ne igyál! »

Dia

Olajos magvak Az olajos magvak az agy vitaminja, vagyis a B-vitamin legfőbb természetes forrásai közé tartoznak. Emellett bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, így gyakori fogyasztásuk regenerálja az agysejteket és a szorongást is csökkenti.

Olajos magvak

Az olajos magvak az agy vitaminja, vagyis a B-vitamin legfőbb természetes forrásai közé tartoznak. Emellett bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, így gyakori fogyasztásuk regenerálja az agysejteket és a szorongást is csökkenti.

Dia

 	Lazac 	A lazac az egyik legkiválóbb forrása az értékes omega-3 zsírsavaknak, ennek köszönhetően pedig frissíti a memóriát és a gondolkodást. Az omega-3 zsírsavak regenerálják az agysejteket, és javítják az érzékelési funkciókat is.

Lazac

A lazac az egyik legkiválóbb forrása az értékes omega-3 zsírsavaknak, ennek köszönhetően pedig frissíti a memóriát és a gondolkodást. Az omega-3 zsírsavak regenerálják az agysejteket, és javítják az érzékelési funkciókat is.

Dia

 	Olívabogyó 	A mediterrán vidékeken őshonos bogyó igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Ennek köszönhetően segít megőrizni az idegrendszer egészségét, javítja a szellemi teljesítményt, sőt, rendszeres fogyasztása a depresszió kezelésének is hatékony kiegészítője. 	Kapcsolódó cikk: 	Megelőzi a rákot, szívvédő, és nagyon finom - Mi az? »

Olívabogyó

A mediterrán vidékeken őshonos bogyó igen gazdag omega-3 zsírsavakban. Ennek köszönhetően segít megőrizni az idegrendszer egészségét, javítja a szellemi teljesítményt, sőt, rendszeres fogyasztása a depresszió kezelésének is hatékony kiegészítője.

Kapcsolódó cikk:
Megelőzi a rákot, szívvédő, és nagyon finom - Mi az? »

Dia

Sárgarépa Legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin nemcsak bőröd és látásod egészségéért felelős, de agyi tevékenységeidet is karbantartja. Svájci kutatások igazolják, hogy a sárgarépát fogyasztóknak jobb az emlékezőképességük, és gyorsabban reagálnak a váratlan szituációkra.

Sárgarépa

Legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin nemcsak bőröd és látásod egészségéért felelős, de agyi tevékenységeidet is karbantartja. Svájci kutatások igazolják, hogy a sárgarépát fogyasztóknak jobb az emlékezőképességük, és gyorsabban reagálnak a váratlan szituációkra.

Dia

Zöldborsó Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, így nem véletlen, hogy egyben a legnépszerűbbek egyike is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, közöttük B-vitamint, melynek megfelelő bevitele elengedhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Zöldborsó

Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, így nem véletlen, hogy egyben a legnépszerűbbek egyike is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, közöttük B-vitamint, melynek megfelelő bevitele elengedhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Dia

 	Kakaó 	A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával energiával látod el az agyad. Ráadásul a kakaó segítségével növelheted szervezeted boldogsághormon-termelését is, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

Kakaó

A magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztásával energiával látod el az agyad. Ráadásul a kakaó segítségével növelheted szervezeted boldogsághormon-termelését is, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

Dia

 	Ginseng 	Növeli a vitalitást, a kitartást és az ellenálló-képességet. A növény már hétezer évvel ezelőtt is igen keresett volt, nem utolsósorban azért, mert hatásos afrodiziákumnak számított. Gyökere mindemellett a szellemi teljesítményt is jelentős mértékben növeli. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Zsírégető, méregtelenítő csodagyökér: így használd a ginzenget »

Ginseng

Növeli a vitalitást, a kitartást és az ellenálló-képességet. A növény már hétezer évvel ezelőtt is igen keresett volt, nem utolsósorban azért, mert hatásos afrodiziákumnak számított. Gyökere mindemellett a szellemi teljesítményt is jelentős mértékben növeli.

Kapcsolódó cikk:
Zsírégető, méregtelenítő csodagyökér: így használd a ginzenget »

Dia

Kelbimbó Egy nagyobb adag kelbimbó képes fedezni napi C-vitamin-szükségletedet, emellett az agy számára fontos ásványi anyagoknak és vitaminoknak - többek között a B-vitaminnak - is gazdag forrása. De antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Kelbimbó

Egy nagyobb adag kelbimbó képes fedezni napi C-vitamin-szükségletedet, emellett az agy számára fontos ásványi anyagoknak és vitaminoknak - többek között a B-vitaminnak - is gazdag forrása. De antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Dia

 	Kávé 	A fekete nedű, amennyiben mértékletesen fogyasztod, vagyis csupán napi egy csészével iszol belőle, egészséges is lehet: javítja az anyagcserét, agyserkentő, a kutatások szerint pedig egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Kávé

A fekete nedű, amennyiben mértékletesen fogyasztod, vagyis csupán napi egy csészével iszol belőle, egészséges is lehet: javítja az anyagcserét, agyserkentő, a kutatások szerint pedig egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Dia

 	Cékla 	A cékla gazdag vasban, fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, emellett jelentős folsavforrás, ami különösen fontos az agy és az idegrendszer számára. 	Kapcsolódó cikk: 	A cékla 3 áldásos egészségügyi hatása »

Cékla

A cékla gazdag vasban, fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, emellett jelentős folsavforrás, ami különösen fontos az agy és az idegrendszer számára.

Kapcsolódó cikk:
A cékla 3 áldásos egészségügyi hatása »

Dia

 	Ginkgo biloba 	Ez, a Földön élő legősibb növény manapság leginkább az agy vérellátására gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert. Levelének hatóanyagai javítják az agy oxigénellátását, regenerálják az agyszövetet, valamint az erek szűkületét is képesek csökkenteni. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Agyserkentő, immunerősítő, antioxidáns »

Ginkgo biloba

Ez, a Földön élő legősibb növény manapság leginkább az agy vérellátására gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert. Levelének hatóanyagai javítják az agy oxigénellátását, regenerálják az agyszövetet, valamint az erek szűkületét is képesek csökkenteni.

Kapcsolódó cikk:
Agyserkentő, immunerősítő, antioxidáns »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: