Hasi fájdalom, gyakori vizelési inger az első tünet: miről ismerhető fel az adenomiózis?

Az adenomiózis az endometriózis egy fajtája, mely fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár.

hasfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az endometriózis rengeteg kellemetlenséggel és fájdalommal járó nőgyógyászati betegség, amelynek során a méhnyálkahártya, mely normál esetben csak a méh belső felszínén van jelen, a méhen kívül, elsősorban a hasüregben is megjelenik. Ennek egy speciális formája az adenomiózis.

Az adenomiózis során a méh nyálkahártyasejtjei a méh belső felszíne helyett a méhizomzat rostjaiba, a méh izomfalába nőnek, melynek következtében ez az izomfal megvastagszik, így pedig a szokásos körte alak helyett a méh kerekdeddé válik, és akár két-háromszorosára is nőhet. Előfordul, hogy a nyálkahártya szigetszerű csomókban van a méhfalban, ilyenkor adenomiómának nevezik.

Az adenomiózis tünetei

Az adenomiózis az endometriózishoz hasonló tünetekkel jár, többek között a fájdalmas menstruációval, melynek oka, hogy egyrészt a gócok akadályozzák a méhnyálka leválását, másrészt a nyálkahártya menstruáció idején a méhüregen kívül is ugyanazokat a tüneteket produkálja, vérrel telítődik, és megduzzad. A folyamat roppant erős fájdalmat is okozhat. 

A megvastagodott méhfal miatt gyakori vizelési inger alakulhat ki adenomiózis esetén. Tapasztalható továbbá kismedencei fájdalom szeretkezés közben, nyomásérzés a területen, de rendszertelen, erős, elhúzódó és köztes vérzés is. 

A betegség kialakulása 40-50 éves korban a legjellemzőbb, oka egyelőre ismeretlen, de feltételezik, hogy hormonális vagy életmódbeli tényezőkre vezethető vissza. Előfordul ugyanakkor az is, hogy a probléma csak enyhe tünetekkel jár, nem okoz súlyos fájdalmakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az adenomiózis felismerése és kezelése

Az adenomiózisra leggyakrabban nőgyógyászati vizsgálat során terelődhet a gyanú a megnagyobbodott méh miatt, ezt kismedencei ultrahanggal, esetleg MRI-vizsgálattal állapítják meg.

A kórképet teljesen megszüntető gyógyszer jelenleg nincs, de a tüneteket hatékonyan lehet enyhíteni, ebben a vérzés és fájdalom csillapítása az elsődleges, valamint a további terjedés is megállítható. A betegséget gyakran fogamzásgátló tablettákkal, hormontartalmú készítményekkel kezelik, csak nagyon szélsőséges esetben fordul elő a méheltávolítás.

A diagnózis, a megfelelő kezelés megválasztása és a folyamatos kontroll különösen gyermekvállalás előtt állók számára fontos, mivel a betegség esetén nehezebb a teherbe esés, a pete beágyazódását akadályozza a megvastagodott méhizomfal. Figyelembe kell venni, hogy ilyenkor sajnos nagyobb az esély a méhen kívüli terhességre, a vetélésre és a koraszülésre is.

Gyógynövények az erős görcsök ellen

A gyógyszerek helyett és mellett is érdemes lehet a természet erejét segítségül hívni a menstruációs görcsök és a rendszertelen vérzés ellen.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük