A női szőrösödés eddig ismeretlen oka
Túl sok sütemény a háttérben
A fokozott cukorfogyasztás hatással van a hormonháztartásra, és egészen meglepő következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a vonalaidnak árthat, de túlzott szőrnövekedést is okozhat, ha sok édességet eszel. Mindamellett, hogy a jelen kor esztétikai elvárásaival sem fér össze a női szőrösödés, komoly betegségek előfutára is lehet.

Túlzásba vitt cukorfogyasztás

A nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tartalmazó ételek a szervezeted számára sok gondot okoznak. Mivel már feldolgozták őket a gyártási folyamat során, sokkal gyorsabban szívódnak fel, mint a növényi szénhidrátok. Ennek mértéke a glikémiás index, ami megmutatja, hogy melyik élelmiszer milyen hatással van a vércukorszintre. A magas értékkel bíró ételekből a cukor gyorsan bekerül a véráramba, és mivel nem fokozatosan szívódik fel, hamar ki is ürül a szervezetből. Ezt az ingadozást igyekszik ellensúlyozni az inzulintermelés.

A diabétesz kialakulása

Az agynak a megfelelő működéshez egy állandó vércukorszintre van szüksége. Ezért bír különös jelentőséggel a pontos szabályzás, ami ennek a hormonnak a feladata. Ha azonban folyamatosan fokozott terhelésnek van kitéve a szervezet, az inzulintermelő hasnyálmirigy, bár próbál lépést tartani, egy szint után erre már nem képes. Ilyenkor - az inzulinrezisztenciát követően - alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

A szőrösödés és a túlzott cukorfogyasztás összefüggése

A szőrösödés betegséget megelőző fázisban alakul ki. Ekkor már a normálisnál nagyobb mértékű az inzulintermelés, ami a hormonháztartás egészére is hatással van. Ebben az esetben a petefészek több férfihormont, tesztoszteront termel, ami szőrösödéshez vezet.

Amikor már problémás a szőrnövekedés

A szőrnövekedés először a pubertás idején jelentkezik. Ekkor pár év alatt kialakul, hogy a hormonok hatására megerősödő szálak hol és milyen mennyiségben fedik majd a testet. A terminális szőr minőségét a genetikai tulajdonságok adják. Jellemzően a mediterrán típusnál erősebb, sötét szőrszálak, míg az északi típusnál vékonyabb, világos szőrszálak nőnek.

További hormonális változások

A különböző életszakaszokban beálló hormonális változások kihatnak a szőrnövekedésre - így a terhesség alatt és a menopauza beálltával is tapasztalható változás. Ezeken az eseteken kívül problémára utal az is, ha a már kialakult helyzetben valamiféle eltérés jelentkezik. A szőrösödés az inzulingondok mellett jele lehet rossz táplálkozásnak, okozhatja ekcéma, ciszta, valamint hormontartalmú gyógyszer alkalmazása is.

Már számtalan megoldás létezik

Amennyiben komolyabb gondra gyanakszol, keresd fel a háziorvosod, hogy kiderüljön, mi áll a fokozott szőrösödés hátterében. Mielőtt szakemberhez fordulsz, ne alkalmazz semmilyen szőrtelenítő technikát, hogy meg tudd mutatni, konkrétan mi a feltételezhető tünet.

Borotva, gyanta, lézer

Ha azonban csak a típusodra jellemző szőrösödéssel van gondod, érdemes kozmetikushoz fordulnod. A szakember segíthet, hogy a megfelelő technikával tüntesd el a nemkívánatos szálakat. Akkor sem kell a szőr megerősödésétől tartanod, ha a legegyszerűbb módszert, a borotválkozást választod. Ez a feltételezés ugyanis csak egy optikai csalódás miatt született. A szálak, amikor nőni kezdenek, sokkal tömzsibbnek tűnnek, mint amikor már hosszúak, és elvékonyodott a végük.

A gyantázás hosszabb távú megoldás, és ritkítja is a szőrszálakat, bár éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy ez a pozitív hatás is megmutatkozzon. Ugyanakkor a szemöldöknél nem ajánlott ezt a módszert alkalmazni, mert az érzékeny bőrnek hosszú távon nem tesz jót, ráncok kialakulásához vezet. A szem körüli terület kivételével test egészére alkalmazható hosszú távú megoldás csak lézeres technikával érhető el, ami sajnos igen költséges eljárás.

Ezt is szeretjük