A keserű szájíz okai: Candida, ínybetegség vagy antibiotikum-kúra?
Amellett, hogy a rossz szájíz kellemetlen probléma, betegségre is utalhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán veled is előfordult már, hogy - a fogmosástól függetlenül - azt tapasztaltad, szájízed megváltozott, keserű lett. Ha a tünet néhány nap alatt nem múlik el magától, mindenképpen érdemes utánajárnod az okoknak.

A keserű szájíz hátterében állhat valamilyen gyulladás, fogászati probléma, de akár antibiotikum-kúra is okozhatja a panaszt.

Candida-fertőzés

A Candida albicans nevű élesztőgombafaj a bőrön és a nyálkahártyákon bárhol megtelepedhet. Jelenléte az emberi szervezetben teljesen természetes, ám, ha - antibiotikum-kúra vagy fokozott stressz hatására - túlságosan elszaporodik, kellemetlen tüneteket produkálhat.

A keserű szájíz mellett okozhat emésztési panaszokat, puffadást, hüvelyi viszketést - attól függően, hogy a testen belül hol vert tanyát. Amennyiben a kellemetlen szájíz mellett nyelveden fehéres-sárgás lepedéket is megfigyelsz, szinte biztosra veheted, hogy szájüregi gombás fertőzés áll a háttérben.

Ínybetegség

Ha a keserű szájíz ínyvérzéssel, fognyaki érzékenységgel párosul, valószínűleg ínybetegség okozza a panaszaidat. A háttérben meghúzódhat fogínygyulladás: ez az igen gyakori betegség a felnőtt lakosság 95%-át érinti élete során hosszabb-rövidebb ideig.

A gyulladást jellemzően az váltja ki, hogy baktériumokat tartalmazó lepedék gyűlt össze a fognyaki íny felett. Amennyiben ezt az állapotot nem kezeled, fogágybetegség alakulhat ki, mely hosszabb távon fogvesztéshez vezet.

Antibiotikum-kúra

Ha az orvos bakteriális fertőzésre antibiotikum-kúrát ír fel, sajnos számos kellemetlen tünettel számolhatsz. Az antibiotikumok gyakran okoznak rossz közérzetet, keserű szájízt, hasmenést, és károsítják a bélflórát.

Annak érdekében, hogy alkalmazása során minél kevesebb mellékhatással kelljen számolnod, az antibiotikum-kúrát mindenképpen érdemes probiotikum-tartalmú készítménnyel kiegészítened.

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Középfülgyulladás

Ha a keserű ízt csak a szád egyik oldalán érzed, előfordulhat, hogy a problémát nem a szájban kell keresni, illetve nincs köze az emésztőrendszerhez. Mivel a szájüreg a fülkürtön keresztül összeköttetésben áll a dobüreggel, a hallószervet érintő gyulladásos folyamat éreztetheti hatását a szájban is. Leggyakrabban középfülgyulladás okoz kellemetlen, keserű szájízt. A betegség további tüneteiről és kezelési lehetőségeiről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük