A fogínygyulladás a szívbetegség előfutára
Mit mondanak a szakértők?
Elsőre furcsán hangzik, de a szájban kialakuló gyulladás összefüggésben állhat a szívproblémákkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján minden második ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri probléma okozza. A számok azt mutatják, hogy nőként lassan nagyobb veszélyben vagy, mint egy férfi. A megdöbbentő igazság pedig az, hogy ezt a tendenciát könnyen meg lehetne változtatni egészséges életmóddal, valamint fogmosással - ugyanis a fogínygyulladás nemcsak az előjele lehet az érrendszeri problémáknak, hanem az okozója is.

Az ínygyulladás és a szívbetegség tudományos kapcsolata

Sokáig csak feltételezések születtek a szájban található gyulladás és a szívproblémák összefüggésével kapcsolatban. A hipotézisek felszámolásának egyik nagy állomása egy 2007-es tanulmány megszületése volt. A kísérletben 120 olyan, más tekintetben egészséges ember vett részt, akinek súlyos fogágybetegsége volt.

A Maurizio Tonetti által vezetett csapat kapcsolatot mutatott ki a súlyos fogágybetegség, valamint az érintettek véráramlásában bekövetkezett változás között.

2009 szeptemberében a kardiológusoknak és a fogorvosoknak szóló szaklapok egy fontos ajánlást tettek hivatalossá, amit egy gyűlés alkalmával ismertettek. Az írás egy együttműködési nyilatkozat, miszerint a két szakág dolgozói kölcsönösen figyelnek a betegekre az új szempontok alapján. Így a kardiológus beszél a páciensnek a szájhigiénia fontosságáról, illetve a fogorvos indokolt esetben felhívhatja a figyelmet a lehetséges keringési problémák kialakulására.

Baktérium a szájból

A Howard Egyetem kutatói 11 tanulmányt vizsgáltak, hogy megtalálják, mi a kapcsolat a fogínybetegségek és a szívproblémák között.

Az eredmények elemzése után úgy gondolják, hogy a gyulladást okozó baktérium lehet a probléma kulcsa. Azoknál az eseteknél, ahol kimutatták a bakteriális fertőzést, a betegnél nagyobb valószínűséggel alakult ki valamilyen keringési rendellenesség. A fog- vagy ínygyulladásnál jelen lévő baktériumok egyszerűen be tudnak jutni a véráramba. A betegség lebontja a hámsejteket, és az érfalon így keletkezett sérülésen át a fertőzés könnyen terjed.

Ahogy a szádban, úgy az erekben is gyulladást okoz a baktérium, ami érelmeszesedéshez vezet, és ez elősegíti a vérrögképződést. Ezek a rögök pedig a szívhez érve szívinfarktust, az agyban stroke-ot okoznak. Susan Karabin, az Amerikai Fogorvosi Akadémia elnöke szerint fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal a ténnyel, hogy olyan apró dolgokkal is, mint a napi háromszori fogmosás, tehetnek az egészségükért. A rendszeres, évenként egyszeri fogorvosi szűrés mellett így megelőzhető az ínygyulladás kialakulása.

Az ínygyulladás okai

Az ínyben és súlyosabb esetben a fogban kialakult gyulladást több tényező válthatja ki. A szájban található baktériumok elszaporodásának kedvez a szájápolás hiánya és a kialakuló plakk, amiben megtelepedhetnek a kórokozók. A fogkő az íny alá jutva teret enged a baktériumoknak, melyek jelenléte könnyen ínygyulladáshoz vezet. A nők esetében fontos kiváltó ok lehet a megváltozott hormonszint is, de a probléma cukorbetegség következtében, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A betegség jeleit te is könnyen felfedezheted. Egyértelműen problémára utal, ha fáj, duzzad vagy vérzik az ínyed, kellemetlen a szájszagod. Amennyiben hidegre vagy melegre érzékeny a fogad, az is mutathat ilyen gondokra. Ilyenkor a fogról visszahúzódott íny miatt éri el az érzékeny részt a fájdalmat kiváltó étel vagy ital.

Ezt is szeretjük