A felnőttkori székrekedés 3 kiváltó oka és kezelése

A belgyógyász válaszol

Kiválthatja a táplálkozási mód vagy a körülmények, de akár betegség is állhat a háttérben.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orvosi definíció szerint a székrekedés száraz, kis mennyiségű, illetve heti kettő vagy annál is kevesebb székletürítést jelent. Ha a megszokott székelés egyszer-egyszer kimarad, akkor alkalmi, ha rendszeresen, akkor idült székrekedésről beszélünk.

Gyerekkorban legtöbbször a szülők követik el azt a hibát, hogy nem szoktatják rá a gyermeket, hogy szükségletét naponta, azonos időben végezze. Felnőttkorban azonban számos más probléma állhat a háttérben. Dr. Celler Tibor elárulja, hogy mi okozza, és mit tehetsz ellene.

A székrekedés kiváltó okai felnőttkorban

Helytelen táplálkozás

A rendszertelen székletürítés leggyakoribb oka a kis mennyiségű, de magas kalóriatartalmú étel fogyasztása. Ha az éhségérzetet egy kávéval, teával, szendviccsel nyomod el, nem alakul ki a székelési inger kiváltásához elegendő bélsár, és így napokig nem történik semmi.

Még rendszeres széklet esetén is sokan szenvednek rejtett székrekedéstől. Ha sok keményítőtartalmú és agyonfőzött ételt fogyasztasz, megfosztod magad a rostoktól és a vitaminoktól. Érdemes tehát minimalizálni a finomra őrölt lisztből készült termékeket, a magas cukortartalmú és bő olajban sütött ételeket. Minden ilyen jellegű táplálék a vastagbélen végighaladva üledéket hagy hátra, ez a vastagbél bemélyedéseiben a vízfelszívódás után kemény székletté válik.

A megszokott körülmények változása

Felnőttkorban a székrekedést sokszor a megszokott körülmények megváltozása idézi elő. Tipikus jelenség például az utazás, ami a megszokott életmód és étrend változtatását is jelenti: ilyenkor nincs mód a szokott időben és helyen történő székletürítésre.

Az inger ismételt elnyomása, a székletvisszatartás azt eredményezheti, hogy a probléma állandósul, a székelés egyre nehezebben megy. Az sem szokatlan, hogy haspuffadás, hasfájás tarkítja a képet. A pangás következtében kialakuló aranyeres csomók megjelenése tovább nehezíti a helyzetet.

Betegség is lehet

A székrekedés nagyon sok ember érint, mégis hosszú idő telik el, míg ezekkel a panaszokkal felkeresik az orvost. A helytelen életvitelre, rossz szokásokra, szorongásra visszavezethető, úgynevezett funkcionális székszorulás mellett sokféle szervi megbetegedés is állhat a háttérben. Ilyen például a divertikulózis, különféle anyagcsere- és endokrin betegségek, a vastagbél daganatos elváltozásai, de nagyon sok gyógyszer is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

Mit tehetsz a probléma ellen?

Több folyadékot és több mozgást!

Nemcsak a helytelen táplálkozás, hanem az elégtelen folyadékbevitel is okozhatja a panaszokat: ilyenkor nincs elegendő folyadék a széklet normális víztartalmának kialakításához.

A megfelelő anyagcseréhez napi minimum két-két és fél liter folyadékra van szüksége a szervezetednek. A folyadékhiány mellett a mozgásszegény életmód, az ülő foglalkozás sem segíti a normális bélműködést. A testmozgás hiányában lassul a vérkeringés, az anyagcsere. A sport nem csupán a vázizmokat, de bizonyos fokig a belső szerveket is átmozgatja, épp ezért érdemes beiktatnod valamilyen mozgásformát az életedbe, melyet lehetőleg napi rendszerességgel végzel.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Rostok és rostok

A rostban gazdag étrend megakadályozza, hogy a széklet besűrűsödjön, és a széklet tömege is növekszik. Ez a nagyobb volumen pedig elegendő ingert hoz létre az ürítéshez. Sok élelmi rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű lisztből készült sütőipari termékek, a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök. Kiemelten fontos élelmirost-forrás a barna kenyér, az étkezési korpa, a müzli, a búzacsíra, az őszibarack, a sárgabarack, a körte, a szilva, a füge, a káposztafélék, a zöldborsó, a petrezselyemgyökér, a sárgarépa.

Te milyen házi gyógymódot vetsz be a probléma ellen?

Ezt is szeretjük