4 fogzománcgyilkos táplálék
Iktasd ki őket!
Egy pohár ínycsiklandó koktél vagy egy fél zacskó aszalt gyümölcs komoly fenyegetést jelenthet a fogaid számára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ragyogó fogsor egyrészt egészségügyi kérdés, másfelől azonban a vonzó megjelenés záloga is. Ha szeretnéd megóvni, a jól megválasztott fogkrém mellett arra is oda kell figyelned, hogy mit eszel. A cukor mellett a savban gazdag ételek, italok is problémát jelenthetnek, ráadásul még számos olyan veszély is leselkedik fogaid épségére, amire talán nem is gondolnál.

Fognyüvő szénsavas üdítő

Azt nyilván tudod, hogy a szénsavas üdítők nem tesznek jót a fogaknak. Ez igaz a light változatra is, mert lehet, hogy nincs benne cukor, de a káros savak ezekben is megtalálhatóak.

A Dél-Illinois-i Fogászati Egyetemen meglepő felfedezést tettek, miszerint a világos színű, buborékos italok a fogadra még nagyobb veszélyt jelentenek, mint a barna társaik. Ennek oka, hogy magasabb a citromsav- és cukorsavtartalmuk, aminek kombinációja a fogad igazi ellenségévé teszi ezeket az üdítőket.

Maró gyümölcsök és gyümölcslevek

A tudatos táplálkozás része a gyümölcsök - illetve gyümölcslevek - fogyasztása. Ha azonban fontos számodra a fogzománc épsége, válogasd meg, milyen gyümölcsöket eszel-iszol. A magas savtartalmú citrusfélék ugyanis nem tesznek jót a fogaidnak, rombolják a zománc épségét.

Ám, mivel ezek a gyümölcsök a C-vitamin biztos forrásai, ügyelned kell, hogy más táplálékokból vedd fel az immunrendszert támogató vegyületet. Fogyassz több zöldpaprikát, de a csipkebogyó, az áfonya vagy a káposzta is bővelkedik C-vitaminban.

Ragadós aszalt gyümölcs

Sokan a csokoládét akarják kiváltani az aszalt gyümölccsel, ám ez az édesség sem teljesen veszélytelen. Az apró csemegéből mérete miatt többet is eszel, mint a lédús, friss gyümölcsből, pedig cukortartalmuk megegyezik.

A cukor a fogzománc első számú ellensége, amiben a gyümölcsdarabok bővelkednek, és ragadósságuk miatt az ínyedre, fogaidra tapadnak. A résekbe szorult maradékok tökéletes terepet szolgáltatnak a baktériumoknak, melyek itt gyors szaporodásnak indulnak.

Kínzó koktél

A különböző kevert italok minden egyes alkotóeleme külön-külön is igen káros a fogzománcra, de így együttesen átfogó támadást indítanak a fogaid ellen. A többféle alkohol - veszélyes savasító hatással -, valamint az édes szirup és gyümölcslé összekeverve igazi fogroncsoló mixet alkotnak. Fogaid szempontjából tulajdonképpen ugyanaz a hatása, mint a cukorkáknak, melyektől gyerekkorodban óvtak, hiszen a lassú szürcsölés miatt hosszan a szádban tartod az italt.

Mi a teendő?

Nem szükséges a felsorolt ételekről teljes egészében lemondanod, mindössze ajánlott ritkítanod a velük való találkozást. Fogyasztásukat követően pedig fontos, hogy fogat moss - erre napközben is érdemes időt szakítanod.

Ne rohanj azonban rögtön a mosdóba: a savas ételek fogyasztását követően várj inkább 20-30 percet, hogy a szád természetes kémhatása helyreálljon. Ezt követően már nem ártasz a fogaidnak a súrolással.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ha nincs lehetőséged fogat mosni, öblítsd ki alaposan a szádat csapvízzel - már ezzel is tettél valamit a fogzománc egészségéért. Érdemes ezen kívül szájvizet tartanod magadnál a munkahelyen is, melynek segítségével az étkezések után pillanatok alatt helyreállíthatod szád egészséges pH-értékét.

Ezt is szeretjük