Az 5 leggyakoribb fogápolási tévhit
Ha nem szeretnéd, hogy fogápolási módszereid kudarchoz vezessenek, kerüld el a tévútra vezető csapdákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ragyogó fogsor a vonzó megjelenés záloga. Csak úgy őrizheted meg épségét, ha megfelelően tisztítod, és étrendeddel is őrzöd egészségét. Könnyen előfordulhat azonban, hogy olyan fogápolási módszerben bízol, mellyel épp az ellenkező hatást éred el. Elkerülheted a sikertelen megoldásokat, ha kideríted a téves hiedelmek mögött rejlő igazságot.

Étkezés után azonnal fogat kell mosni

Megelőzheted a fogszuvasodáshoz vezető lepedék kialakulását, ha a főétkezések után nem feledkezel meg a fogmosásról. Ám sokkal jobban teszed, ha inkább vársz húsz-harminc percet, mielőtt a fogkefe után nyúlnál!

Az étkezés során ugyanis a táplálékok enyhén savas közeget alakítanak ki a szájban, így a fogzománc érzékenyebbé válik. Az erőteljes súrolás hatására elvékonyodik, sérül, és nagyobb lesz a lyukak kialakulásának kockázata. Ha türelmesen kivárod, míg helyreáll a száj természetes kémhatása, elkerülheted a veszélyt.

A kemény fogkefe hatékonyabban tisztít

Erős sörtéjű fogkefét választasz abban a reményben, hogy tökéletesebb tisztítás lesz az eredmény? Veszélybe sodorhatod a fogaid és ínyed egészségét a kedvező hatás helyett. A túlságosan merev szálak ugyanis visszatolják a fogínyt, mely sorvadásnak indulhat. Az apró sérülések vérezni kezdenek, és a kis sebek könnyen elfertőződhetnek. A fogíny visszahúzódása során szabadon maradt fognyakon nagy valószínűséggel alakulnak ki a károsodások. Tanácsos olyan fogkefét választanod, melynek puha, nem szúrós sörtéi kímélik az ínyedet, és fájdalom nélkül alkalmazhatod a néhány perces alapos fogmosási technikát.

A szájzuhany mindenkinek ajánlott

A fogmosás után alkalmazott szájzuhany segíthet eltávolítani a tisztítás ellenére megbújó ételmaradékokat, és serkenti az íny vérkeringését. Ám a remek szerkezetet nem használhatja mindenki. Ha például korona van valamelyik fogadon, bajt okozhat, mert kimozdíthatja helyéről.
A gyulladt fogíny állapotát is ronthatja a nagy erejű, koncentrált vízsugár. A fogtőnél kisebesedett ínybe a zuhany ereje belepréselheti az ételmaradékot, fokozva ezzel a sérülést. Ezekben az esetekben válaszd inkább a fogselymet. De vigyázz, hogy ne told erősen az ínyedhez, csak lassan közelíts felé a fogak oldala mentén haladva.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az almaevés pótolja a fogmosást

Az alma rágása erősíti a fogínyt, a gyümölcsben található vitaminok és ásványi anyagok belülről táplálják a szöveteket. Nagy lépést teszel fogaid egészségéért, ha rendszeresen almát fogyasztasz. Ezzel azonban nem válthatod ki a fogápolást! A rágás nem tisztítja olyan alaposan a fogközöket, mint a fogkefe, ráadásul a gyümölcssav megbontja a fogzománc felületét, ha elhanyagolod a fogmosást. Az alma kiegészíti a helyes szájápolást, és leheletedet is felfrissíti, de nem nyugtathatod meg a lelkiismeretedet, ha fogkefe helyett kerül a szádba.

A fogmosás megszünteti az édesség káros hatását

Egészséges étrended mellett olykor megengedhetsz egy kis desszertet, ha pedig fogmosás követi a mértékletes nassolást, nem fenyegeted fogaid épségét. A rendszeres édességfogyasztás azonban akkor is veszélyezteti a ragyogó fogsort, ha nem marad el utána a fogtisztítás.

A finomított cukor elvonja a fogakat és az ínyt tápláló vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetedből. Megemésztéséhez rengeteg értékes tápanyagot használ fel, miközben önmagában semmilyen vitamint nem tartalmaz. Nagymértékben csökkenti a kalciumszintet, így fogaid rohamos romlásnak indulnak. Az édességfogyasztás ráadásul a gyomorsavtermelést is fokozza, krónikus gyomorhurutot válthat ki, és a szájüregben visszaáramló sav károsítja a fogzománcot. Csillapítsd inkább édességvágyadat friss és aszalt gyümölcsökkel, a bennük található természetes cukor nem foszt meg a létfontosságú tápanyagoktól.

Ezt is szeretjük