3 egészségügyi ok, amiért érdemes több gyereket vállalnod
Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyermekvállalás pozitív hatással van az egészségi állapotra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Külföldi kutatók szerint a gyermekek érkezése nemcsak örömöt hozhat az életedbe, hanem egészséget is. Egyfelől jobban odafigyelsz, hogy mit eszel, hogyan élsz a terhesség alatt, és az új szokások hosszú távon is az életed részévé válhatnak. Másfelől a szervezeted olyan változásokon megy keresztül, melyek ellenállóbbá teszik a súlyos betegségekkel szemben. Sőt, egyes kutatások szerint már a szülővé válástól egészségesebb lehetsz.

Védelem stroke ellen

A Kaliforniai Egyetem munkatársai kutatásuk során azt találták, hogy azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük született, 50%-kal kisebb esélye van stroke-ra. 1300 édesanyát vizsgáltak meg, és az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a szélütés kockázata a felére csökken a nagycsaládosoknál.

Hormonális változások és szeretet

A kutatást készítő tudósok véleménye szerint ezt egyrészt a terhesség során a szervezetben végbemenő hormonális változások okozhatják.

Minél többször éli át a női test a másállapotot, annál erősebbé válik. Emellett valószínűleg nem elhanyagolható a családi összetartás és szeretet ereje sem. Az általános megfigyelés ugyanis az, hogy a nagycsaládos anyukák jobb egészségnek örvendenek. Van olyan kutató is, aki a terhességgel kapcsolatos pszichológiai változásoknak tulajdonítja ezt a hatást.

Jobb keringés és vérnyomás

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint több gyermek vállalása nemcsak a stroke-tól véd meg, hanem az egész érhálózatnak jót tesz. A vizsgálatban részt vevő édesanyák adatai alapján azt állítják, hogy egyharmaddal kisebb a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is.

Véletlenszerű mérések

Julianne Holt-Lunstad pszichológus az emberi kapcsolatok és az egészség összefüggését vizsgálja. A doktornő kutatása során úgy találta, hogy azoknak, akik családot alapítottak, alacsonyabb a vérnyomása. A tanulmányt 198 felnőtt bevonásával készítette. Az alanyok hordozható vérnyomásmérőt viseltek egy napon keresztül, ami véletlenszerűen készített méréseket.

Ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy a valós eredmények szülessenek, mert laboratóriumi körülmények között sokaknak felugrik a vérnyomása. A napközben mért legmagasabb értékek összevetése alapján elmondható, hogy azoknál, akiknek nincs gyermekük, 4,5 ponttal magasabb a szisztolés vérnyomás értéke, és 3 ponttal a diasztolés vérnyomásé.

Csökken a mellrák kockázata

Két hatás is segíti az anyukákat a mellrákkal szemben. Egyfelől kimutatták, hogy minél kevesebb alkalommal menstruálsz, annál kisebb az esélyed a mellrákra. A kutatók azt találták, hogy ennek az egyik női nemi hormon, az ösztrogén oka.

Ugyanis a rosszindulatú daganatok egyik fajtája gyorsabban növekszik a hormon hatására. A várandós nők szervezetében azonban megváltozik a hormonok aránya, és a menstruáció is elmarad.

A mellrák kockázatát csökkentő másik tényező az anyatej termelésével függ össze. A tej kiválasztódása és a szoptatás ugyanis olyan gyulladásos folyamatoktól véd meg, amelyek a mellrák kialakulásához vezethetnek.

Ezt a felfedezést az Észak-karolinai Egyetem munkatársai tették, miközben a menopauza előtti mellrák, valamint a szoptatás összefüggését vizsgálták. A tanulmány eredményei alapján elmondható, hogy a genetikailag hajlamos nők között több mint 50%-kal mérsékelte a mellrák kialakulását a szoptatás.

Te hány gyereket szeretnél?

Ezt is szeretjük