3 dolog, ami bizonyítottan növeli a mellrák kockázatát
A rizikócsoportba tartozol?
Számold össze, hány olyan tényező van az életedben, ami veszélyes lehet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emlőrák a nőket érintő leggyakoribb rákfajta. Világszerte a nők daganatos megbetegedéseinek 22%-át teszi ki. Csak hazánkban körülbelül 7500 új esetet diagnosztizálnak minden egyes évben. Kialakulásának okai sokrétűek, cikkünkből megismerhetsz három rizikófaktort.

A mellrák kialakulása

Az emlőrák kialakulásával mind örökletes, mind környezeti faktorok összefüggésben állnak. A legkomolyabb genetikai hajlamosító tényező a BRCA1 és 2 gének mutációja. Amennyiben a vizsgálat kimutatja ezen mutációk jelenlétét a szervezetben, úgy még inkább oda kell figyelned, hogy a veszélyes életmódbeli tényezőket kiiktasd. Esetedben a dohányzásnak és a hormonrendszer működésébe történő bármilyen beavatkozásnak még fokozottabb a kockázata.

Korai dohányzás

Számos kutatás bizonyította már a dohányzás és a daganatos betegségek közötti összefüggést. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban arra a párhuzamra is rámutatott, hogy minél korábban kezd el egy nő dohányozni, annál nagyobb az emlőrák rizikója. Fei Xue és kollégái a Harvard Egyetem Klinikája, valamint a brighami Női Klinika archívumainak felhasználásával jutottak erre a következtetésre. Vizsgálataik alapján a menopauzát megelőző dohányzás egyértelműen növeli a mellrák rizikóját.

Valamint minél korábban kezd el a nő dohányozni, annál nagyobb a kockázat. Bár természetesen az sem elhanyagolható tényező, mennyire erős dohányosról van szó. Ugyanakkor egy meglepő következtetés is született: a vizsgálati alanyok között a passzív dohányosok esetében nem mutattak ki fokozott mellrákrizikót

Szoptatás nélkül

Bizonyos statiszták szerint a gyermektelen nők körében, illetve azoknál, akik negyvenéves koruk után vállalnak gyereket, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Ennek oka, hogy a szoptatás nem csupán a gyermek fejlődésére van jó hatással, hanem az édesanya egészségi állapotára is.

Alison M. Stuebe, Chapel Hill-i Észak-karolinai Egyetem munkatársa vizsgálatai szerint a szoptatás azon nők esetében is több mint 50%-kal mérsékelte a mellrák kialakulásának rizikóját, akik genetikailag hajlamosabbak rá. Ennek oka pedig, hogy a szoptatással megelőzhetőek olyan, a mellben kialakuló gyulladásos folyamatok, melyek összefüggésben állnak az emlőrák kialakulásával.

Így végezz mellönvizsgálatot!

Nőgyógyász szakértőnkkel készített videónkból megtudhatod, hogyan érdemes mell önvizsgálatát elvégezni a megelőzés érdekében.

A szervezet ösztrogéntúlsúlya

Szakemberek vizsgálatai alapján kiderült, hogy a mellrák ösztrogénfüggő daganat. Ha tehát szervezetedben ez a női nemi hormon túlsúlyba kerül, nagyobb kockázattal számolhatsz. Erre utalhat a korán - 12 éves kor előtt - kezdődő menstruáció, illetve a késői menopauza. Tudósok szerint a hormon valószínűleg fokozza a mell mirigysejtjei által termelt növekedési faktorok hatását - ezek pedig kóros sejtburjánzást okoznak. Mind a hormonpótló kezelések, mind a fogamzásgátló tabletták fokozzák a szervezet ösztrogénszintjét - bár tény, hogy utóbbiak nagyon kismértékű emelkedést okoznak.

Előzd meg!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mekkora jelentőséggel bír a mellrák megelőzésben az emlő önvizsgálata, melyet lehetőleg havonta egyszer érdemes elvégezned. Ha nem tudod, pontosan hogyan is kell, kattints korábbi cikkünkre, és olvasd el a vizsgálat lépéseit.

Ma már kapható a gyógyszertárakban egy Breastlight nevű mell-lámpa is, mely megkönnyíti az otthoni mellvizsgálatot. Működésének lényege, hogy erős fényével átvilágítja a mellszövetet - így láthatóvá válnak az esetleges csomók.

Ezt is szeretjük