Szexista biztonsági övek: a női vezetők veszélyben vannak?
Gondolnád, hogy 47%-kal nagyobb esélyed van súlyos sérülést szenvedni nőként baleset esetén?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új, külföldi tanulmány eredménye szerint a női vezetőknek jobban kell tartaniuk attól, hogy baleset következtében gerinc-, illetve agysérülést szenvednek. Ennek oka, hogy a gépjárművek terezése során a gyártók férfisablon alapján dolgoznak.

A női vezetők veszélyben vannak

Egy új egészségügyi jelentés szerint a női autóvezetők sokkal nagyobb valószínűséggel sérülnek meg ütközés, baleset esetén, mint férfi társaik - derül ki a New York Timesban nemrég megjelent cikkből.

A Virginiai Egyetem kutatói a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal - National Highway Traffic Safety Administration - 11 éven át gyűjtött adatait tanulmányozták. Az elemezés során 45 445 baleset áldozatainak anyagát vetették össze, illetve vizsgálták meg a nemek közötti különbségeket.

47%-kal nagyobb a kockázat

Az elemzések során arra a megállapításra jutottak, hogy statisztikailag a nők 47%-kal nagyobb valószínűséggel vannak kitéve súlyos sérüléseknek a volán mögött. Az ütközések során jóval több nő szenvedett gerincvelő-sérülést, illetve agysérülést.

Ennek okát a kutatók nem csak abban látják, hogy a női nyak jellemzően gyengébb izomzatú a férfiakéhoz képest. A háttérben áll az a tény is, hogy a gépjárművek biztonsági övei, ülései és fejtámlái gyakran nem állíthatóak be elég pontosan a kisebb női termethez. Az autógyártók a gépkocsik biztonsági berendezéseit férfisablon alapján tervezik, és nem veszik figyelembe a nemek közötti különbségeket.

A kutatást vezető szakértő véleménye

A Virginiai Egyetemen végzett vizsgálat vezetője, Dipan Bose szerint az autógyártóknak a jövőben olyan biztonsági berendezéseket kellene tervezniük, melyek a női vezetők számára is megfelelő védelmet nyújtanak. A megfelelő biztonsági öv és a testmérethez alkalmazkodó ülés - mely helyes testtartást tesz lehetővé - lényeges szempont lesz a jövőben.

A női autók jövője

Vélhetően a jövőben a női autó kifejezés többet jelent majd annál, hogy kicsi, szép a színe és puha a kárpit. A játékos formavilág, a tolatóradar és a parkolóhely-kereső rendszer mellett idővel piacra kerülhetnek olyan női autók, melyek a biztonsági berendezések tekintetében is női vezetőkhöz alkalmazkodnak.

Ezt is szeretjük