A harmincasok jellemző betegségei

A stressztől a szexuális zavarokig

Kíváncsi vagy milyen betegségekre számíthatsz harmincas éveidben? Ismerd meg a jelenlegi felméréseket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden korosztály rendelkezi tipikus betegségekkel, melyek bizonyos időközönként, amikor is a társadalmi szokások és az életmód megváltozik, változnak.

Az idősebb korosztályon belül például egyre nő a rákos megbetegedések száma, de a csontritkulás és a stroke okozta maradandó tünetek is gyakoribbá váltak.

A tinédzser kor betegségeiben például az elmúlt években hatalmas változás figyelhető meg: előtérbe került az anorexia és a depresszió, mely egyértelműen az értékrendek változásának és a soványság térhódításának köszönhető. Néhány évvel ezelőtt ez a két betegség gyakorlatilag ismeretlen volt a fiatal korosztály számára.

A WHO tavalyi kutatása szerint a harminc és negyven év közti lakosság (férfiak és nők egyaránt) jellemzően az alábbi három betegségben szenved:

 • Stressz
 • Szexuális problémák
 • Emésztési problémák/gyomor bántalmak

Hogy miért pont ezek a betegségek ilyen jellemzőek annak oka egytől egyig életmódunkban keresendő.
A legnagyobb probléma a három betegség tekintetében, hogy egyik sem oldható meg egyik napról a másikra. A stresszen kívül, mely ma már szó szerint betegségnek számít, mindegyik valaminek a hosszú távon kialakult következménye. Így megoldásuk leginkább a megelőzésben rejlene, de már akkor is jó úton haladsz, ha felismered őket és megpróbálsz változtatni rajtuk.

Stressz

A stressz egy felfokozott idegállapotot jelent, amikor is a test készenléti állapotba kerül. Ez akkor válik veszélyessé, ha az állapot nem szűnik meg, vagy bár megszűnik, tested nem képes megnyugodni. Ez csak azért jelent problémát, mert hosszú távon a stressz rengeteg betegség kialakulásához járulhat hozzá. Ilyen például a depresszió, a szívroham, a gyomorfekély, vagy az idegösszeroppanás.
Okainak a mai társadalomban egyértelműen a létbizonytalanság, a megfelelési vágy és a rohanás tüntethető fel. A harmic évesek pedig éppen beleesnek a két legveszélyesebb élethelyzetbe:

 • karrier csúcsa, amikor is mindenki még erősebben hajt, arra hivatkozva, hogy majd nyugdíjas korában pihen eleget,
 • illetve a család és a munka közti egyensúly, sokszor sikertelen hajszolása.

Ha szeretnél a stresszről részletesebben olvasni, akkor kattints ide.

Szexuális zavarok

A harminc év körül jellemző szexuális problémák, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érintik. Legalább annyi nőnek van problémája a szexszel. Ennek okai általában a bizonytalanság, az ingerszegény környezet, a lelki frusztráció vagy a negatív visszajelzések. Ha egy nő nem érzi magát biztonságban, túl sok feszültséget halmoz fel magában, hajlamos bezárkózni partnere előtt.
Felzaklatott lelki állapota miatt ez azonban tűnhet szexuális kudarcnak is, mely azonnali ok-keresést generál. Ez pedig csak tovább fokozza a zavart és a feszültséget. Amennyiben a szexuális vágy hiánya, vagy a vágy helyes kezelésének hiánya nem valamilyen fizikai betegségre vezethető vissza, megoldása a nyílt kommunikációban rejlik.
Néhány évvel ezelőtt a feszültség kevésbé jelent meg a férfi-nő viszonyban, különösen a szexuális viszonyban, hiszen több időnk volt pihenni. De ma már sajnos nem egy pár él úgy egymás mellett, hogy szinte csak akkor találkoznak, amikor az ágyba este bezuhannak.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emésztési problémák/gyomor bántalmak

A gyomor- és nyombélfekély régebben kifejezetten időskori panasz volt, de mára a korhatár egészen a huszonévesekig eltolódott. A betegség kicsúcsosodása harminc felett kezdődik és érdekes módon nyugdíjas korban ismét ritkul. Bár eredete nem teljesen tisztázott, általában három különböző okot szoktak kapcsolatba hozni vele.

 • Táplálkozás
 • Idegesség
 • Gének

A gyomorfekély kialakulhat a rendszeresen fogyasztott forró, fűszeres, vagy szénsavas ételektől, italoktól. Hozzájárul a dohányzás és az alkoholfogyasztás is. De okozhatja feszültség, stressz, vagy idegesség. Viszont vannak olyan betegek is, akikre egyik sem jellemző, mégis fekélyük van. Ők valószínűleg örökölték a hajlamot.
Természetesen előfordulásának növekedése nem a több fűszeres ételnek köszönhető, hanem a folyamatosan növekvő feszültségnek.

Következmények

Az rendben van, hogy harminc évesek rendelkeznek jellemző betegségekkel, de melyek ezek leggyakoribb következményei?
Szintén a WHO kutatása bizonyítja, hogy az elmúlt 10 évben a harminc és negyven év közötti emberek halálozási okaként a szívroham erőteljesen felfelé vándorol a listán. Nem csoda, ha megfigyeled a betegségeket, mindegyik kiváltó oka között szerepel a stressz, sőt a stressz mint betegség, önmagában is fel van tüntetve. És,mint tudjuk, a szívroham egyik legkomolyabb kiváltó oka.
Érdekes lehet ebből a szempontból az a kimutatás is, mely szerint a negyven-ötven éves férfiak körében a prosztatarák előfordulása az elmúlt 15 évben 40 százalékkal emelkedett. Hiszen a prosztatarák kiváltó oka elsősorban a munkahelyi és a családon belüli stressz. Nem véletlen, hogy éppen ez a két betegség jellemzi a harmincasokat, melynek következménye negyven-ötven év körül ütközik ki.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük