2 egészségügyi probléma, amit szexszel gyógyíthatsz

És nem is gondolnád

Fájdalom ellen és ciklusszabályozónak is hatásos a szex.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó közérzet és a lelki harmónia egyik alappillére a kielégítő szexuális élet. A szex, illetve az orgazmus hatására az emberi testben olyan hormonok termelődnek, melyek egészségügyi szempontból pozitív következményekkel bírnak.

A szex nem csupán fájdalomcsillapító hatású, de rendszertelen menstruációd is kiszámíthatóbbá válik, ha legalább hetente egyszer élsz nemi életed. Ráadásul némi lepedőakrobatikával erősítheted immunrendszeredet, valamint párod egészségét is védheted.

Fájdalomcsillapító hatás

Ha fejfájással küzdesz, nem biztos, hogy rögtön a gyógyszeres fiókban kell keresned a megoldást. A szeretkezés során ugyanis az orgazmussal oxitocin szabadul fel a szervezetben, mely erős fájdalomcsillapító hatással bír. Emellett az endorfintermelés is fokozódik, ami javítja a közérzeted, sőt, még a migrénes fájdalmat is enyhítheti.

Egyes vizsgálok szerint a menstruációs fájdalmak is enyhíthetők a szeretkezéssel. Akkor is tapasztalhatod a szex ilyen jellegű jótékony hatását, ha a havi vérzés alkalmával nem szívesen bújsz össze kedveseddel. Ennek érdekében szeretkezzetek pároddal a menzesz előtti napokban. Az orgazmus során a szervezetedben egy olyan hormonszerű anyag szabadul fel, melynek fájdalomcsillapító hatása még néhány nappal az együttlét után is érezhető.

A kiegyensúlyozott hormontermelés hatásai

Több kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres nemi élet hatására a hormontermelés kiegyensúlyozottabbá válik. A szex többek között serkenti azt ösztrogéntermelést, mely hormon hatása az egész testre kiterjed. Mivel a táplálkozás során felvett kalciumot ez beépíti a csontokba, segítségével megelőzhető a csontritkulás. A premenstruációs szindróma kínzó tünetei szintén enyhülnek, ha ösztrogénszinted kiegyensúlyozottabb. Emellett a hormon a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segít, továbbá széppé teszi a bőrt és a hajat.

Mit tehetsz még a görcsök ellen?

Ha menstruációdat jellemzően erős görcsök kísérik, és nem tudsz mit tenni ellenük, nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat!

Rendszertelen menstruáció ellen

Dr. Winnifred Cutler kutatásai szerint a rendszeres nemi élet segít helyreállítani a menstruációs ciklust. Vizsgálatai szerint azok a nők, akik hetente legalább egy alkalommal élnek szexuális életet, nagyobb biztonsággal tudják kiszámolni, mikor fognak menstruálni. Ha tehát nem szedsz fogamzásgátló tablettát, és menzeszed rendszertelen, érdemes többször ágyba bújnod kedveseddel.

További egészségügyi érvek a szex mellett

Immunerősítő hatás

Szexszel a kórokozók ellen? Igen, a rendszeres nemi élet hatására erősödik az immunrendszered, ellenállóbbá válsz a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy a rendszeres szexuális életet élő emberek vérében megnő az úgynevezett immunglobulin-A ellenanyag szintje. Ha tehát aggódsz az egészségedért, ne csupán gyümölccsel és vitaminokkal szerelkezz fel, bújjatok össze többször kedveseddel!

A férfiak egészségét is védi

A rendszeres nemi élet segít megelőzni a prosztatabetegségek kialakulását is. Ausztrál kutatók erre az eredményre jutottak egy több mint kétezer, 20 és 50 év közötti férfi bevonásával folytatott vizsgálat során. Azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább öt alkalommal szeretkeznek - vagy maszturbálnak -, harmadára csökken a prosztatabetegségek kialakulásának a kockázata, mint szexuálisan kevésbé aktív társaik esetében. Az eredményt azzal magyarázzák, hogy a gyakori ejakulációnak köszönhetően a karcinogén anyagok kikerülnek a prosztatából.

Ezt is szeretjük