Hol fáj a fejed?
Ez a betegség áll a háttérben!
Ha azonosítod a tettest, könnyebben leküzdheted a kellemetlen tünetet. Sőt, bizonyos esetekben életmentő is lehet, ha rájössz, mi okozza a fájdalmat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte életed részévé vált a visszatérő fejfájás, és lassan csak legyintesz rá? Pedig egészséged érdekében fontos, hogy utánajárj, mi váltja ki. A kialakuló fájdalom helye, illetve a fejfájás típusa sokat elárul az okokról.

Tenziós fejfájás

A fejfájások közel 75%-a tenziós fejfájás, ami csak néhány óráig tart, és nem vezethető vissza súlyos okokra. Kiválthatja izomfájdalom a nyak hátulsó részén - ez lehet például rossz testtartás következménye.

A feszítő fejfájás ismétlődhet, különösen, ha lehangolt vagy nyugtalan vagy.

Jellemző tünetek

  • Az egész fejben érzett nyomás vagy szorítás.
  • A fájdalom lehet mérsékelt vagy erősebb is, de nem kényszerít a mindennapi tevékenységek felfüggesztésére.

Mi a teendő?

A leggyorsabb enyhülést a paracetamol- vagy ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapítók hozzák - bevételüket követően azonban ajánlott lepihenned egy kicsit. Amennyiben aggaszt a visszatérő, súlyos fejfájás, mindenképpen fordulj orvoshoz. Neurológiai vizsgálattal kizárhatóak az esetlegesen a háttérben meghúzódó okok.

Migrén

A migrén sokkal erősebb fájdalommal jár, mint a tenziós fejfájás. Ötből egy nő szenved ebben a betegségben, elsősorban a 25-55 évesek között gyakori. A szakemberek sem tudják pontosan, mi váltja ki a migrént, de azonosítottak néhány faktort, melyek előidézhetik a betegséget. A panaszt kiváltó élelmiszerekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Egészséges táplálkozás

Mindössze néhány alapvető táplálkozási szabályt kell szem előtt tartanod, és már sokat tettél egészségedért.

Jellemző tünetek

  • Hányinger, hányás.
  • Fokozott érzékenység fényre, zajokra.
  • Erős lüktető fájdalom - mindig csak a fej egyik oldalán, általában a szem mögött.

Mi a teendő?

A recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítót - például az Aspirint vagy No-spa-t - akkor érdemes bevenned, amikor a migrén előjeleit tapasztalod. Ezek lehetnek látászavarok, fülcsengés vagy zsibbadás - az egyik kézben vagy a száj körül. Ma már elérhetőek vényköteles antimigrén gyógyszerek is, például a triptánok: tabletta, injekció vagy inhalátor formájában is. A megelőzés szempontjából lényeges, hogy kerüld a stresszt és a migrént kiváltó élelmiszereket, és minél rendszeresebb életvitelt folytass.

Meningitis - agyhártyagyulladás

Ritka esetben a súlyos fejfájás egy komoly, lappangó betegség tünete lehet. Az agyhártyagyulladás az agyburok vírusos vagy bakteriális eredetű gyulladását jelenti. A fertőzést gyakran kullancsok terjesztik.

Jellemző tünetek

  • Fényfóbia.
  • Láz, hányinger.
  • Nyakban érzett fájdalom, merevség.

Kezelési lehetőség

Amennyiben az orvos bakteriális meningitisre gyanakszik, azonnal antibiotikumot kapsz intravénásan. A fertőzést gerincvelő-csapolással és a kinyert folyadék vizsgálatával lehet igazolni. Ezután további antibiotikum-kúrára lesz szükséged.
Ma már a meningitis több típusa ellen is léteznek védőoltások. A hosszú távú védelem kialakításához az oltás többszöri megismétlése szükséges. Az agyhártyagyulladás gyerekek esetében különösen veszélyes lehet. Kattints korábbi cikkünkre, és előzd meg a bajt!

Cikkünk dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve alapján készült.

Figyelj a testedre. Ismerd fel azokat a tüneteket és folyamatokat, amelyek jelzik, ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene. A könyv szerzői olyan elismert orvos szakemberek, akik valamennyien nők. Ha egészségi állapotoddal kapcsolatosan kérdések vagy aggodalmak merülnek fel, tőlük megbízható és megnyugtató választ kapsz ebben a könyvben. A Brit Orvosi Szövetség 2009-es évi díjnyertes könyve.

Kiadja: Geopen Könyvkiadó Kft.
Ára: 6320 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

mento neno
  • szívroham
  • tünetek és betegségek

4 tünet, ami életveszélyt jelez

Ezt is szeretjük