Nem kívánod a szexet?

3 rejtett betegség a háttérben

Egyre inkább elzárkózol a partnered szexuális kezdeményezései elől, és magad sem érted, hogy mi változott? Íme, néhány lehetséges ok.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg veled is előfordul időnként, hogy szex helyett inkább egy kiadós alvást választasz. Ennek általában a szimpla fáradtságon túl nincs is különösebb oka. Olyankor sem az önfeledt hancúrozás a fő gondolatod, ha valami gonddal, problémával küzdesz. Ez mind természetes, és nem ok a kétségbeesésre.

Stresszes időszakokban érthető, ha nem tudsz ellazulni, a baj akkor kezdődik, ha hosszú távú lesz egy-egy ilyen szakasz. A kiváltó ok lehet fizikai, például hormonális eredetű vagy fertőzés okozta libidócsökkenés. A lelki eredetű okok a nőknél gyakoriak és sokfélék lehetnek, de talán az egyik leggyakoribb közülük a depresszió.

Kezdődő depresszió

A depresszió kihat a testedben zajló minden folyamatra, így a libidóra is. Ha ezzel a lelki problémával küzdesz, elvesztheted a szex iránti érdeklődésedet, sok esetben az orgazmusra való képességedet is. Az antidepresszánsok szedése tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel ezek a szerek még inkább csökkentik a nemi vágyat.

Nemcsak a depresszió okozhat libidócsökkenést, de a szexuális zavar maga is kiválthatja a lelki betegséget, így itt már könnyen belecsúszhatsz egy ördögi körbe. A problémával mindenképpen érdemes pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnod.

Ami pedig a szexet illeti, nagyon fontos ilyenkor az előjáték szerepe. Az eleve hiányzó vagy kisebb mértékű lelkesedés ugyanis hüvelyszárazságot eredményez, így pedig nem sok esély van az örömteli együttlétre. A depresszió javulásával rendszerint a szexuális étvágy is visszatér, sőt, nem ritka, hogy ez az első jele a gyógyulásnak.

Fogamzásgátló tabletta szedése

A fogamzásgátló tabletta ma már a nők életének természetes része. Előfordulhat azonban, hogy szedése negatív hatást gyakorol a libidódra. A hormontartalmú tabletták hatására ugyanis alacsonyabb lesz a szervezeted tesztoszteronszintje, ami szoros összefüggésben áll a nemi vágy kialakulásával. A változást elsősorban azok a tabletták idézik elő, melyek kozmetikai szempontból kimondottan előnyös tulajdonságokkal bírnak - ösztogéntartalmuknak köszönhetően.

Kutatások szerint ez a probléma a hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők egyharmadát érintheti. Egyes szakemberek szerint ez az állapot hosszú távú is lehet, mások azt állítják, hogy csak átmeneti, a tablettaszedés megkezdésével jelentkezik.
Kutatásokat és vizsgálatokat találsz mindkét oldalon, a legjobb azonban, ha figyeled a tested hormonokra adott reakcióit. Ha valóban változásokat észlelsz a tabletta szedését megelőző állapothoz képest, válthatsz másik fogamzásgátló tablettára, vagy választhatsz egyéb módszert is.

Nőgyógyászati fertőzések

A bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzések folyással, viszkető, égő érzéssel járnak. Különösen a szexuális együttlét fájdalmas, és az aktust követően is égő érzés jelentkezhet. Mindez természetesen megöli a vágyat, sokan mégis hetekig vagy akár hónapokig várnak azzal, hogy nőgyógyászhoz forduljanak. Az időben kezelt hüvelyi fertőzés általában egyszerű antibiotikus vagy gombaellenes kúrával egy hét alatt megszüntethető. Mindenképp érdemes a partneredet is kivizsgáltatni, nehogy oda-vissza fertőzzétek egymást.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fertőzésből lelki probléma

Ha hosszabb távon fennáll a fertőzés, előfordulhat, hogy a gyógyulást követően a fájdalmas érintkezés emléke megmarad a fejedben, és tudat alatt elkezdesz védekezni ellene.
Ilyenkor a hüvelyizmok összehúzódnak, nehezítve a behatolást és továbbra is fájdalmassá téve a közösülést. A szextől, fájdalomtól való félelmed akadályozza az izgalmi állapot kialakulását, aminek eredményeképpen a hüvely száraz marad, így megint csak ugyanaz a dolog vége. Ez esetben pszichológus szakember segíthet a problémán.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük