Így készítsd az újkrumplit, hogy a legfinomabb legyen: a legjobb recepteket is megmutatjuk

Használd ki az újkrumpli szezonját! Most megmutatjuk a legjobb recepteket belőle.

Újkrumpliból készült ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan idegenkednek az újkrumpliból készült ételektől: macerásnak tartják a feldolgozását, a kapargatását, ráadásul az apró krumplihéjjal teli vízbe nyúlkálni nem is feltétlenül vonzó elfoglaltság. Nekik jó hír, hogy semmi szükség erre az időrabló és lehangoló műveletre. Az újkrumpli héja annyira vékony, hogy a szemeket csak alaposan meg kell mosni, és máris felhasználhatod őket. 

Ha mégis szükségesnek érzed, a mosogatószivacs durva felével kicsit megkapargathatod, de nem szükséges, hogy teljesen sima legyen a felülete.

Az újkrumpli szezonja

Bár aranyárban már akár április végétől kapható újkrumpli, ha nem szeretnél egy vagyont rákölteni, érdemes megvárni a valódi szezonját, ami június elején kezdődik. Az apró szemű újkrumpli és parázskrumpli ekkor szorítja ki végleg az egyre ráncosabbá váló “öreg krumplit”. Ahogy telnek a hetek, a kis burgonyák mérete egyre nagyobb, a héjuk is egyre vastagabb lesz. Ősszel érkezik el az a pont, amikor már nem is nevezhetők újkrumplinak.  Az igazi szezonja tehát a nyár.

Hagyományos fogások újkrumpliból

Újkrumpliból érdemes ugyanazokat a fogásokat is elkészíteni, amelyeket egyébként egész évben fogyasztasz. Kicsit más, frissebb ízük lesz, és nemcsak hogy ugyanolyan jók, hanem sokak szerint még finomabbak is, mint az év többi szakaszában. Mennyei lesz így készítve a paprikás krumpli, a majonézes krumplisaláta, és a kolbászos krumplileves. Mellékszereplőként feldobja az olasz zöldséglevest, vagyis a minestronét és a zsenge karalábélevest is. A tepsis krumpli minden évszakban nagy kedvenc, de a melegebb hónapokban a legfinomabb: az apró szemek ropogósra sülnek a sütőben.

Köretek újkrumpliból

Ha annak idején idegenkedtél a menzai petrezselymes krumplitól, legalább egy esélyt adj a hagyományos elkészítési módjának: újkrumpliból készítve, vajjal összeforgatva te sem fogsz tudni ellenállni neki. Készítheted az újkrumplit gőzölve is, így hamar készen van, és nagyon jól megőrzi a vitamintartalmát.  A legtöbben  ropogósra sütve szeretik , akár  más zöldségekkel együtt készítve is. Igazán finom viszont akkor lesz, ha együtt sütöd a hússal, amivel majd tálalod: jól megy hozzá a kolbász  és a fűszeres csirkecomb . Ha valami könnyebbre vágysz, varázsolj belőle krémes salátát snidlinggel és paradicsommal!

Újkrumplis főételek

Sütheted együtt joghurttal és baconnelgombával és fokhagymás-kapros tejszínnel vagy a kora nyár másik nagy slágerével, a roppanós spárgával is. Zöldséggel megpakolva hamisítatlan, vitamindús rakott krumpli is készülhet belőle.

Mit ne főzz újkrumpliból

Bár az újkrumpli számtalan módon készíthető, és a legtöbb étel csak finomabb lesz tőle, a nedvességtartalma magas, ezért bizonyos fogásokhoz nem javasolt. Ne főzz belőle krumplipürét, és a nudlihoz, gombóchoz, hasonló krumplis gyúrt tésztákhoz sem az igazi, mivel rengeteg lisztet vesz fel. Ha ilyesmit szeretnél készíteni, várd meg, amíg már szárazabb, kevésbé zsenge darabokat árulnak a piacon.

Itt a nyár, használd ki a sokféle friss zöldséget!

Az itt bemutatott vegán fogásokat a húsevők is imádni fogják: frissek, egészségesek, és a többségük kalóriát is alig tartalmaz.

8 isteni, nyári vegán étel, amit a húsevők is imádni fognak: finomak, egészségesek és laktatóak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük