A 4 legfinomabb tészta
Ismét megosztjuk veled kedvenc receptjeinket, most épp az általunk leginkább kedvelt tésztákét. Gyorsak, különlegesek és isteniek.
Brigi kedvence - Farfalle fokhagymás-tejszínes-parmezános articsókamártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes vagy nagy, vékonyra szeletelt articsóka
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd, finomra aprított fokhagyma
- 1 evőkanál, apróra vágott friss kakukkfű
- kis csavarintás citromlé
- 2 dl sűrű tejszín
- fél evőkanál apróra vágott, friss zöld menta
- 150 g reszelt parmezán sajt
- só
- frissen őrölt feketebors
- 500 g farfalle tészta
Készítsd elő az articsókát: tépkedd le a leveleket, a szárából hagyj öt centit, egy kanállal kapard ki a közepéből a magrészt, amíg el nem érsz a kemény, fehér részhez. Ezután vágd félbe, és szeleteld finomra talpától a teteje felé. Hevítsd fel az olívaolajat egy vastag fenekű lábasban, és add hozzá a fokhagymát meg a kakukkfüvet. Röptesd bele az articsókát, és fonnyaszd puhára anélkül, hogy megpirulna. Csavarints bele egy kevés citromlevet, egy perccel később aztán jöhet a dús tejszín meg a menta zöme, végül rotyogtasd még egy percig, mielőtt levennéd a tűzről, és hozzáadnád a parmezán felét. Ízesítsd egy kis sóval és némi frissen őrölt feketeborssal.
Időközben főzd a farfallét forró, sós vízben 3-4 percig, illetve a tészta fajtájától függően több ideig, csapd bele a szószba, és tálalásnál hullasd a tetejére a maradék mentát meg parmezánt. Nem szeretnék más tollával ékeskedni, ez bizony a jó öreg Jamie Oliver receptje, de imádom!
Borajánlat
St Andrea Napbor Egri Cuvée 2004. A döntés azért esett erre a Cuvée-re, mert a gazdag ízvilág mellé nem versenytárs, hanem "csendestárs" illik, ami ideális esetben csak fokozza az élvezetet.
Pálma kedvence - Zöld tészta hamis zöldborsmártással
Imádom a tésztát, de annyira, hogy akár egész héten képes vagyok azt enni. Természetesen ehhez valami ínycsiklandozó szószra is szükség van, amit sok esetben saját magam kísérletezek ki. A mostani azonban nem az én fejemben született, de azonnal az egyik kedvencem lett. Nemcsak finom, de pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók 2 személyre:
- egy nagy doboz tejszín
- 5-10 dkg márványsajt, ízlés szerint
- egy egész csirkemellfilé
- egész zöldbors
- só
- olaj
A csirkemellfilét mosd meg, és vágd apró kockákra, majd sózd meg. Kevés olajon hirtelen süsd meg, de vigyázz, hogy ne száradjon ki! A zöldborsból egy fél evőkanálnyit durván törj össze mozsárban, majd a csirke melletti kis olajban kicsit pörköld meg. Add hozzá a tejszínt, morzsold bele a sajtot, sózd ízlés szerint, majd állandó kevergetés mellett lassú tűzön forrald addig, amíg be nem sűrűsödik a tejszín. Zöld metélt illik hozzá.
Melinda kedvence - Spagetti tarkaborssal és olajbogyóval
Hozzávalók:
- fél marék frissen őrölt tarkabors
- 1 marék friss bazsalikom
- szárított oregánó
- szárított majoránna
- só
- cukor
- 20 dkg darált sertéshús
- 2 konzerv hámozott paradicsom
- fél zacskó olasz spagettitészta
- 10 dkg parmezán sajt
- 150 g olajbogyó
- 1 fej vöröshagyma
Ez a könnyen elkészíthető paradicsomos tészta a kedvencem, azonban az olaszokkal ellentétben jó sok hússal szeretem. A forró olajon pirított hagymához először hozzáadom az olajbogyót, majd, ha kicsit megpárolódott, jöhet a darálthús! Pár percig pirítom, majd levével együtt hozzáadom a hámozott paradicsomot, és megszórom a fűszerekkel, tarkaborssal jó bőségesen. Egy csipetnyi cukrot is teszek a szószba, hogy ne legyen nagyon savanykás. Miközben a szószt készítem, már a tésztát is elkezdem, hogy nagyjából egyszerre készüljön el. A spagetti úgy a legfinomabb, ha a tésztát nem főzöm ragadósra, hanem csak "al dente" keménységűre. A főtt tésztát leszűröm, és 4 evőkanál olívaolajon átforgatom, hogy ne ragadjon össze. A tetejére parmezán sajtot reszelek, majd nyers bazsalikomlevelekkel díszítem.
Ági kedvence - Tejszínes-halas tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 doboz tonhalfilé olajban
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl főzőtejszín
- olívaolaj
- 500 g tészta
A tésztát, ami lehet spagetti vagy farfalle, tedd fel főni. A legegyszerűbb és leggyorsabb ételek egyike, amit ismerek. A hagymát pucold meg, és vágd apró kockákra. A fokhagymát roppantsd össze egy kés lapjával, és aprítsd fel. Kevés olajon párold őket üvegesre. Ne túl nagy lángon, mert a fokhagyma könnyen megkeseredik. Ha jónak ítéled, keverd hozzá a lecsöpögtetett tonhalat, keverd össze, és add hozzá a tejszínt. Én mindig Parmalatot használok, szerintem ez az egyetlen normális főzőtejszín. Kevergesd meg, sózd, és várd meg, amíg felforr. Végül keverd össze a tésztával. Ha szereted, a szószba keverhetsz forrázott rákocskákat.
OLVASD EL EZT IS!

- spagetti
- tészta
Az eredeti carbonara spagetti receptje

- tészta
- tejszín
Tejszínes tésztareceptek

- olasz
- paradicsom