Az aranygaluska receptje
Az aranygaluska könnyen elkészíthető, kinek főétel, kinek édesség. Ne pudingot adj mellé!
Az aranygaluska igazi magyar édesség. Elkészítéséhez nem kell profi mesterszakácsnak lenned. Elrontani sem tudod, hiszen csak megdagasztod a kelt tésztát, megsütöd, és csinálsz hozzá egy öntetet.
Most megtudhatod, hogyan készül a nagy kedvenc, a vaníliasodó, illetve néhány újszerű receptet is kipróbálhatsz.
Hagyományos aranygaluska
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 3 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- tej
Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojássárgákat és a cukrot. Dolgozd össze tejjel a tésztát.
Szórd meg némi liszttel a tetejét, és keleszd legalább egy órát. Lisztezett deszkára borítsd ki, és nyújtsd egy ujjnyi vastagra. Szaggasd ki, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakd őket szorosan egymás mellé, és egy kis olvasztott vajjal locsold meg.
Így sütés után szétválnak. A diót keverd össze cukorral, és szórd meg a tészta tetejét. Két-három tészta-dió réteget tegyél egymásra. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval tálald.
Vaníliasodó
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál liszt
- fél rúd vanília
A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert, ha elzárod a gázt alatta, akkor is fog még sűrűsödni.
Kakaós aranygaluska
Hozzávalók:
- 65 dkg liszt
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 4 tojássárgája
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
- csipetnyi só
2 dl cukros tejben futtasd fel az élesztőt. Szitáld bele a lisztet, és alaposan dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább egy órát. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és szaggasd ki. Egy vajjal kikent tepsibe tegyél egy sort, elég messzire egymástól, mert még kelni fognak. A vajat olvaszd fel, és kend meg vele a tészta tetejét. A diót keverd össze a kakaóval és a porcukorral, majd szórd meg vele a tészta tetejét. Addig folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ekkor takard le, és még fél órát keleszd meleg helyen. Előmelegített sütőben süsd meg, és vaníliasodóval, ízlés szerint csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel tálald.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kókuszos aranygaluska fehércsokival
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 1 tábla fehércsoki
- 3 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- olaj
- tej
Az élesztőt cukros tejben futtasd fel. Öntsd rá a lisztre, majd a morzsolt vajjal, a tojássárgákkal és némi tejjel alaposan dolgozd össze. Ha kész, tedd körülbelül egy órára meleg helyre, és keleszd meg. Belisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagságúra, és szaggasd ki. A korongokat tedd egymás mellé egy tepsibe, és kend meg a tetejüket vékonyan olajjal. A kókuszreszeléket a cukorral keverd össze, és szórd rá a tészta tetejére. Addig folytasd a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Előmelegített sütőben süsd meg. Eközben a fehércsokit olvaszd fel gőz felett, és a már kész aranygaluskára locsolva tálald.
Leadképünk a jdkonyha.blogspot.com blogoldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény