Így készíthetsz gyöngyöző, aranysárga húslevest: a legjobb recepteket is megmutatjuk

Az aranysárga vasárnapi húsleves elkészítése sok türelmet és némi gyakorlatot kíván, de ha egyszer megtanulod, mindenkit el fogsz kápráztatni vele.

Aranysárga húsleves receptekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán a te gyerekkorodnak is meghatározó élménye a gyöngyöző, aranysárga húsleves, ami nem hiányozhatott vasárnaponként a családi asztalról. 

A tökéletes húsleves készülhet csirkéből, sertésből vagy marhából, mindegyiknek egy szabálya van: minél tovább fő, annál finomabb lesz.

Klasszikus húsleves készítése

A húsleves főzésének még reggel kell nekiállni, hogy az ízeknek legyen idejük összefőni a fazékban. Először a húst tedd fel egy evőkanál sóval hideg vízben. Ne forrald a vizet, épp csak gyöngyöztesd. A fazekat ne fedd le. A főzés elején hab keletkezik rajta: megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt le kell-e szedni róla. Valószínűleg akkor sem történik semmi, ha rajta hagyod, de sokan jobbnak látják lehalászni.

Változó, mennyi idő kell neki: a csontos csirkemellből készült leves akár két óra alatt is készen lehet, a sertéscsontból készülő orjalevesnek és a klasszikus marhahúslevesnek legalább három óra kell, ha pedig velős csont is fő benne, még jobb, ha négy órát fő a fazékban. Ne sajnáld tőle az időt, főleg, hogy igazából nem sok teendő van vele, amíg a tűzön van, nyugodtan foglalkozhatsz mással is.

Félidőben tedd bele a leveszöldségeket. Nagyobb darabokra vágd őket, hiszen sokáig kell főniük. Ezek adják meg a lé ízét. Ilyenkor jöhetnek bele a fűszerek is: egész bors, szintén egész hagyma, fokhagyma, szegfűszeg, babérlevél.  Ebbe a kategóriába tartozik a hagyományos erőleves is. Darált húsos alappal készül, és valódi vitaminbomba, ezért betegeknek is szívesen adják.

A legfinomabb levesbetétek

Miután elkészült a húsleves, a következő a teendőd: hagyd állni tíz percig, hogy a zavarossága lecsillapodjon, ezután szűrd át. A zöldségeket és a húst tedd egy külön tálba, az átszűrt, tiszta lében pedig főzd ki a levesbetétet. Ez lehet bolti csigatészta vagy cérnametélt, de ha szívesebben készíted magad, pillanatok alatt összedobhatod a grízgaluskát vagy a májgombócot. Ha valami tartalmasra vágysz, jöhet bele krumpligombócnagy méretű zsemlegombóc, vagy akár néhány palacsinta is metéltre vágva, főleg, ha egyébként is ezt tervezted második fogásnak.

A levest merd át egy szép levesestálba, tedd mellé az asztalra a húst és a zöldségeket, amelyekből mindenki ízlés szerint pakolhat a tányérjára.

Gyorsabban készülő ragulevesek

A ragulevesek gyorsabban készülnek. Ezek akkor lesznek az igaziak, ha alapléből készíted őket, amelyet szintén érdemes előre megfőzni és adagonként lefagyasztani. Másik, szintén egészséges megoldás, ha házi leveskockát gyártasz zöldségekből, és ezt dobod az ételhez. Alapléből viszonylag hamar készen van a csirkeaprólék-leves, a tárkonyos húsgombócleves és a tejszínes skandináv halászlé is, amelyben lazac és garnélarák fő. 

Olvass tovább: Lassan talán megérkeznek a meleg napok is

Nyáron mindig jólesik egy nagy tányér hideg gyümölcsleves: olvasd el ezt a válogatást a legfinomabb receptekért!

9 isteni, hideg gyümölcsleves: jólesnek a meleg nyári napokon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary)

 

Ezt is szeretjük