Így lesz tökéletes a piskótatekercs

7 lépésben

Ki ne szeretné az omlós, belül finom krémmel vagy lekvárral töltött piskótatekercset?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukrászdák hűtőpultjaiban szinte állandó jelleggel megtalálható, jellegzetes formájú, omlós piskótatekercset te is könnyedén elkészítheted otthonodban, és, ha elsőre nem is, pár próbálkozás után már szinte biztosan ugyanolyan szép és ízletes lesz a végeredmény, mint a kedvenc kávézódban. Ha pár alapvető lépést betartasz, és odafigyelsz a részletekre, nem nagyon tudod elrontani.

Liszt és sütőpor

A piskótákhoz mindig finomlisztet használj, és arra is figyelj, hogy lehetőleg valamilyen megbízható márkából vásárolj! A lisztet keverd össze a sütőporral, és a megfelelő pillanatban, szitálva add a többi hozzávalóhoz, így lesz a tésztád igazán könnyed, laza szerkezetű.

Tojások

A legjobb, ha valamilyen háztáji tojást sikerül szerezned, ha ez nem sikerül, akkor a boltokban lehetőleg a legjobb minőségűt válaszd, a 0-ás a biotartásból eredő, a 3-as pedig a ketrecesből. Lehetőleg M-es, vagyis közepes méretű tojást válassz! Ha megvannak a tojások, külön kell választanod a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét egy csipet só társaságában verd keményre, a sárgáját pedig keverd simára a cukorral. Ha mindkettővel megvagy, gyors és óvatos mozdulatokkal keverd őket össze úgy, hogy közben a lisztet is szitálod hozzájuk. Fontos, hogy a hab ne törjön, ezért a legjobb, ha egy lyukacsos fakanalat használsz.

Színezés

Ha nem a hagyományos, aranybarna piskótatekercset szeretnéd az asztalon viszontlátni, gyakorlatilag bármilyen színűre elkészítheted. A legelterjedtebb változat a klasszikus után a kakaós, ami ízében is jelentkezik a tésztában, de némi narancslével is készítheted, akkor értelemszerűen jóval sárgásabb lesz a massza. Ételfestékkel pedig gyakorlatilag bármilyen színűre, akár szivárványosra is varázsolhatod a tekercset.

Sütő előmelegítése

Ahogy a piskótánál, úgy a piskótatekercsnél is nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet. Nagy különbség a hagyományos piskóta és a tekercshez sütött piskótalap között, hogy előbbit mindig 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kell sütnöd, a tekercshez pedig a lapot 240 fokon érdemes rövid idő - 8-10 perc - alatt készre pirítanod.

A kész tészta kezelése

Ha szépen aranybarnára - vagy a választott színre - sült a tészta, pár gyors mozdulattal könnyedén tekercselhetővé varázsolhatod. Ehhez nem kell mást tenned, mint a sütés kezdetekor két, a tésztalapnál nagyobb konyharuhát előkészítened, az egyiket finoman behintened porcukorral, a másikat pedig benedvesítened. Amikor kész a tészta, tepsistől borítsd a cukrozott konyharuhára, majd vedd le róla a tepsit, és terítsd be a másikkal. Várd meg, míg kihűl, addig készítsd el a tölteléket!

Töltelék

Gyakorlatilag bármivel megtöltheted a piskótatekercset, amivel csak jólesik. Klasszikus megoldás a házi baracklekvár, illetve a habkönnyű, mennyeien finom eperhab, ezekkel egészen biztosan a legjobb cukrászdákban szerzett tapasztalataidat tudod felidézni, de tényleg bármivel megtöltheted a roládot, amivel csak szeretnéd, vagy épp van otthon.

A kész piskótatekercs

Ha mindezen túl vagy, ott díszeleg előtted az ínycsiklandó piskótatekercs, amit már csak fel kell szeletelni és tálalni. Érdemes mindezek előtt jól lehűtened, majd csak azután kínálni. A tetejét megszórhatod porcukorral, apró szemű cukorkával, vagy akár csokibevonatot is készíthetsz neki, de azért az nyugodtan elhagyható.

Könnyű desszertek Franciaországból

Ha valahol hagyománya van a kávézóknak, cukrászdáknak Budapest és Bécs mellett, akkor az Párizs, ahol temérdek nemzeti desszert található - ezek közül válogattunk.

Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük