7 finomság a böjti időszakra - Képek és receptek

A húsmentes időszaknak nem kell lemondással járnia, sőt, kulináris élvezetben lehet részed.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság is sokan tartják a 40 napos böjtöt, felkészülve a húsvétra, és ez esetenként kisebb vagy nagyobb fokú lemondással járhat. Valójában ez az időszak akár kellemes is lehet: finomakat ehetsz, miközben a hústól - esetleg más állati eredetű ételektől - való tartózkodás révén a testednek és a lelkednek egyaránt jót teszel, akár néhány kilótól is megszabadulhatsz mindenféle erőlködés nélkül. És mivel nincs túl sok megkötés, akár gasztronómiai kirándulásokat is tehetsz, újabb és újabb ízeket felfedezve. Kattints hét ínycsiklandó receptért!

Hárombab-saláta

Hozzávalók

A salátához:

  • 2 csésze főtt vesebab
  • 2 csésze fehér salátabab
  • 2 csésze főtt zöldbab mirelitből is jó
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva

az öntethez:

  • 1/2 csésze ecet
  • 1/2 csésze víz
  • kevés barna cukor vagy xilit
  • tengeri só
  • zöldfűszerek

Elkészítése

Tedd egy megfelelő edénybe a háromféle babot, és óvatosan forgasd össze őket! Állítsd össze az öntetet, majd öntsd a salátára, és óvatosan, hogy a bab ne törjön össze, keverj az egészen néhányat.

Erős-savanyú leves

Hozzávalók:

  • 2-3 db sárgarépa
  • néhány fehérkáposzta-levél
  • szójaszósz
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1-2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál darált erős paprika

Elkészítése

A sárgarépát tisztísd meg és vágd apróra, a. káposztaleveleket csíkozd fel. A szójaszósz társaságában saját levükben párold meg őket, majd öntsd fel vízzel, és forrás után főzd további néhány percig. A kész levest sűrítsd be keményítővel, majd add hozzá az ecetet.A fokhagymát vágd apróra, és kevés olívaolajon a darált paprikával együtt kissé párold össze, majd keverd a levesbe.
 

Káposztasaláta - a tavasz ízeiben

Hozzávalók

a salátához:

  • 1 fél fej közepes káposzta
  • 2 szál közepes sárgarépa

az öntethez:

  • 2 citrom frissen facsart leve
  • olívaolaj
  • kevés tengeri só

Elkészítése

A káposztát reszeld le, vagy vágd kis darabokra, majd tégy hasonlóan a sárgarépával is. Az olívaolajat és a két citrom levét alaposan keverd össze. A káposztát és a sárgarépát tedd egy nagyobb edénybe, locsold meg az öntettel, és keverj még rajta néhányat. Tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint adhatsz hozzá más zöldséget, például retket is, és díszítésként jól áll neki a pirított szezámmag vagy dió.

Zöldséges köles

Hozzávalók

a salátához:

  • 1 csésze köles
  • 1 csésze főtt sárgarépa
  • 1 csésze brokkoli
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj

az öntethez:

  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítése

A kölest főzd meg - körülbelül tíz perc alatt elkészül -, lazítsd fel villával, és hagyd kihűlni. Közben az olívaolajon párold meg a répát és a brokkolit kevés tengerisóval - minél kevesebb vizet használj, hogy az ízük jobban érvényesüljön -, és állítsd össze az öntetet is. Keverd össze a kölest és a zölségeket, majd add az egészhez az öntetet. Pár órára hűtőbe teheted, de frissen is finom.

Sült banán

Hozzávalók:

  • 3-4 db banán
  • 10 dkg nádcukor
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A banánokat keresztben, majd hosszában vágd félbe, és hempergesd meg őket a nádcukorban. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Helyezd bele a banándarabokat a lapos oldalukkal, majd kis lángon süsd őket aranyszínűre.
 

Pirított zöldség

Hozzávalók

  • ¼ fej fehérkáposzta
  • 2 csésze vegyes zöldség - például gomba, uborka, zöldpaprika, illetve padlizsán és gomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 erős paprika
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • kevés curry
  • ½ evőkanál reszelt citromhéj
  • kevés tengeri só

Elkészítése

A hagymát és a fokhagymát pucold meg és vágd apróra. A fehérkáposztát vágd csíkokra, a többi zöldséget kisebb darabokra, az erős paprikát karikára. Egy nagyobb serpenyőben orrósítsd fel az olívaolajat, majd a curryvel és a reszelt citromhéjjal párold meg rajta a kétféle hagymát és az erős paprikát - a fokhagymát elég beletenni akkor, amikor a többi a vöröshagyma kezd üvegesedni. Tedd bele a fehérkáposztát és a többi zöldséget, és kevés tengeri sóval az egészet párold puhára.
 

Párolt zöldségek tofuval

Hozzávalók

  • ½ kg tetszés szerinti zöldség - például gomba, zöldbab, sárgarépa
  • 25 dkg szójatofu
  • 2 evőkanál szója- vagy olívaolaj
  • ízlés szerint szójaszósz

Elkészítése

A tofut vágd kisebb darabokra, keverd össze kevés szójaszósszal, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítd meg, majd vágd kis darabokra. Serpenyőben forrósítd meg az olajat, és párold meg rajta  a zöldségeket és a tofut a szójaszósszal. Akkor jó, ha a zöldségek nem teljesen puhák, inkább roppanósak.
 

Ingyenesen letölthető tavaszi háttérképek

Addig is, amíg eljön a húsvét, a hosszú tél után gyönyörködj a szebbnél szebb tavaszi háttérképekben.

A legcukibb nyuszis és virágos háttérképek: válassz most ingyen letölthető tavaszi képeink közül!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Olvastad már?

Ezt is szeretjük