Rákkeltő hatásúak, mégis eszik a gyerekek: ezeket a húsokat jobb kerülni
A WHO álláspontja szerint jobb az óvatosság a feldolgozott húsokkal.
Egy hosszú, fárasztó nap után az embernek nincs mindig ideje és kedve főzőcskézni, ezért gyakran kerülnek a kosarakba félkész és készételek, feldolgozott húskészítmények. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint azonban nem árt velük vigyázni.
Bár azzal valószínűleg sokan tisztában vannak, hogy a virsli, a szalámi vagy a kolbász, szalonna nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé, mégis több otthonban naponta kerül belőle a gyerekek tányérjára is. Az egészségügyi kockázatok pedig jelentősek számukra.
Rákkeltő feldolgozott húsok
A WHO több mint nyolcszáz tanulmány eredményét összegző jelentése alapján már napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása számottevően növelheti a vastagbél- és végbéldaganat rizikóját, de a hasnyálmirigy-, a prosztata- és a mellrák kockázatával is összefüggésbe hozták ezeket az élelmiszereket.
A WHO rákkutató intézetének (IARC) listáján 1. kategóriába sorolt karcinogénként szerepel a feldolgozott húsáru, amelybe beletartozik minden tartósítás vagy ízfokozás céljából pácolt és kezelt, füstölt, érlelt termék, így a felvágottak, a sonka vagy a virsli.
Bár nem teljesen világos, mi okozza az élelmiszerek rákkeltő hatását, abban felelőssé teszik a nitrittartalmat is. A tartósításhoz és ízesítéshez használatos pácsókeverék kálium- vagy nátrium-nitritet tartalmaz, a belőlük keletkező nitróz-aminok sejtkárosító hatással bírnak, rontják a máj működését, de akár alvászavarhoz is vezethetnek nagyobb mennyiségben.
A feldolgozott húsokra jellemző a magas nátriumtartalom is, a feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő étrenddel jóval többet visz be az ember a szervezetébe, mint amire szüksége lenne. A túl magas sófogyasztás, különösen alacsony káliumbevitellel kiegészülve, vérnyomásproblémákhoz is vezethet.
A kutatások nem mondják ki azt, hogy mennyi feldolgozott hús elfogyasztása számít biztonságosnak felnőttek vagy gyerekek számára, ám az egészen biztos, hogy mérsékelni javasolt a bevitelüket, mivel a mennyiség növekedésével mind jobban nő a krónikus betegségek kockázata is. Ha alkalmanként kerül csak a tányérra, nem járhat következménnyel.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A feldolgozott húsételeket gyakran reggelire vagy gyors vacsora gyanánt eszik, egy kis tudatossággal, kreativitással azonban remekül helyettesíthetők tápanyagban gazdag alternatívákkal. Szendvicsfeltétnek megfelelők a sült vagy grillezett csirke- esetleg pulykaszeletek, de darált húsból házilag is készíthető ízletes felvágott. A keménytojás és az olajos halak is ideálisak reggelire, a fehérjeszükségletet a hummusz, a babpástétomok, a mogyoró- vagy mandulavaj is segítenek fedezni, mind-mind laktató fogást jelent a nap kezdéséhez vagy zárásához.
Gyors reggeliötletek
Egy hazai kutatás szerint három magyar gyerekből egy üres hassal indul óvodába, iskolába. Pedig a kiegyensúlyozott vércukorszint a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség érdekében rendkívül fontos. Mutatunk néhány gyors reggelit.
3-ból 1 gyerek üres hassal megy iskolába: 8 gyors reggeli, ami belefér a kapkodós hétköznapokba
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
- feldolgozott élelmiszer
- feldolgozott hús
- húsételek
- hús
- vörös hús
- rákkeltő
- who
- egészségtelen étkezés
- egészségtelen
- Gyerek
OLVASD EL EZT IS!
- iskola
- gyerek lelki problémája