A táplálkozási szakemberek ajánlása szerint napi 30-40 gramm rost szükséges ahhoz, hogy az anyagcsere kiegyensúlyozottan működjön. Ha fogyókúrázol, ennyi a minimum, hiszen a növényi rostok - valamint kellő folyadékbevitel - hiányában az emésztés lelassul, és a salakanyagok felhalmozódnak a bélrendszerben, aminek puffadás valamint a plusz kilók szaporodása lesz az eredménye. Lapozd át az alábbi galériát, és tudd meg, mely rostban gazdag zöldségeket érdemes beiktatnod étrendedbe a gyorsabb fogyás érdekében - segítségükkel könnyedén leadhatsz heti egy-két kilót.
Fogyassz belőlük minden nap - akár nyersen, saláta, akár főzelék formájában. A felsorolt zöldségek mindegyikét érdemes beiktatnod a hétköznapokba: egyél belőlük száz grammot egy-egy étkezés alkalmával. Ügyelj arra, hogy fokozatosan növeld a napi rostbevitelt, ellenkező esetben puffadást okozhatnak.

A hüvelyesek számítanak az egyik legbiztosabb rostforrásnak. 100 gramm zöldborsóban több mint 7 gramm rost van, de a lencse és a bab is hasonló értékekkel büszkélkedhet. Érdemes főzelék vagy saláta formájában fogyasztanod őket ebédre vagy vacsorára. Tudj meg többet a hüvelyes zöldségek fogyasztó hatásáról!

100 gramm spenót körülbelül 6 gramm rostot tartalmaz, de ezen kívül is számos fogyást segítő tulajdonsága van. A Lundi Egyetem kutatói szerint étvágycsökkentő hatással bír, valamint segít kiegyensúlyozottá tenni a vércukorszintet. A legtöbben főzelék formájában fogyasztják a spenótot, de korábbi cikkünkből megtudhatod, miért érdemes reggelire enned.

100 gramm karalábé 5 gramm rostot tartalmaz, aminek köszönhetően segít megszabadulni a bélrendszerben rekedt salakanyagoktól. Ezen kívül vízhajtó hatású káliumban is gazdag. Fogyaszthatod nyersen, de akár sütve is, korábbi cikkünk mintaétrendjében további ötleteket találsz.

A káposztaféléket sokat kapcsolják össze a fogyókúrával, köszönhetően a nagy népszerűségnek örvendő káposztaleves-diétának. 100 gramm kelkáposzta 30 kalóriát és 5 gramm élelmi rostot tartalmaz. Ebből adódóan serkenti az emésztést, ráadásul hasznos vegyületei révén megszünteti a kisebb emésztőrendszeri gyulladásokat is. Próbáld ki a káposztaleves-diétát!

Májustól már kapható a piacokon az új cékla. A vörös zöldséget legtöbben savanyúság formájában ismerik, ám valójában fogyaszthatod ital, leves vagy akár sült étel formájában is. 100 gramm cékla több mint 4 gramm rostot tartalmaz. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan illesztheted be a diétás étrendbe!

A zöldpaprikáról Szentgyörgyi Albert óta tudjuk, hogy kiváló C-vitamin-forrás. Emellett azonban magas rosttartalmának köszönhetően is segít a fogyásban: 100 gramm zöldpaprikában több mint 4 gramm rost van. Fogyaszd nyersen, zöldsalátában vagy gazpacho levesben. Hogy C-vitamin-tartalmából adódóan miképpen segíti a fogyást, arról korábbi cikkünkben olvashatsz.