Napi 130 kalória mínuszt jelent, ha így eszel
Hol ebédelsz hétköznapokon? Ha fogyókúrázol, nagyon nem mindegy - derült ki egy kutatásból.

A hétköznapi rohanásban legtöbben házi koszt helyett valami gyorsételt vagy kifőzdében kapható ebédet fogyasztanak.
Bár lehet jól választani ezek közül a fogások közül, kalóriaértékükben szinte sohasem lehetsz biztos. Ha tehát fogyókúrázol, érdemes más módon megoldani az ebédet.
Diétás házi koszt
Azok, akik gyakran főznek otthon, rendszerint egészségesebb és kalóriaszegényebb táplálékokat fogyasztanak, mint azok, akik az ebédjüket készen veszik - állítja a Johns Hopkins Egyetem új kutatása, amely a Public Health Nitrition című folyóiratban is megjelent.
A tanulmány vezetőjének nyilatkozata
- Akik rendszeresen főznek magukra, kevesebb szénhidrátot, cukrot és zsírt fogyasztanak, mint akik ritkán vagy egyáltalán nem főznek otthon - mondja Julia A. Wolfson a tanulmány vezető szerzője.
A vizsgálat során több mint kilencezer 20 év feletti résztvevő táplálkozás szokásait vizsgálták meg. Rákérdeztek, hányszor evett az illető gyorsétteremben az elmúlt 30 napban, milyen ételeket fogyasztott az elmúlt 24 óra során.
130 kalória mínusz naponta
A vizsgálat alapján a kutatók azt találták, hogy a résztvevők 8 %-a csupán hetente egyszer - vagy egyszer sem - főzött magára: ez a csoport átlag 2300 kalóriát, 84 gramm zsírt,135 gramm cukrot vitt be a szervezetébe naponta. A kutatásban részt vevők 48%-a heti hat-hét alkalommal főzött magára: ők átlag 2170 kalóriát, 81 gramm zsírt és 119 gramm cukrot fogyasztottak naponta.
Vagyis a rendszeresen főző emberek csoportjának napi energiabevitele mintegy 130 kalóriával alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem főztek magukra. Előbbiek ritkábban fogyasztottak félkész vagy fagyasztott élelmiszereket, és kisebb valószínűséggel ettek gyorsétteremben - vagyis nemcsak kalóriaszegényen, de alapvetően egészségesebben táplálkoztak.