Szétrobbantja a zsírraktárakat, rákellenes és szépít: 10 étel, amiből egyél sokat

Az antioxidánsoknak látványos hatásuk van.

Fogyókúra antioxidánsokkal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal hallottál már arról, hogy az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével fiatalítanak, halványítják a ráncokat, sőt, az olyan betegségek kockázatát is csökkentik, mint a rák. Most azonban kiderült, a fogyásban is komoly szerepük van.

A Harvard Egyetem tudósai 24 éven keresztül gyűjtöttek adatokat több mint 120 ezer felnőtt körében a vizsgálatokhoz, melyek során az antioxidáns flavonoidok bevitele és a karcsúság közti összefüggéseket is vizsgálták.

Fogyókúra antioxidánsokkal

A kutatók megállapították, hogy azok a résztvevők, akik legalább 194 milligrammot vittek be naponta flavonoidokból, jóval kevesebbet híztak az évek során, mint azok, akik nem érték el ezt a beviteli mennyiséget. Ezt a jelenséget a Creighton Egyetem egy témába vágó tanulmánya azzal magyarázza, hogy az antioxidánsok hatására nő az anyagcsere által nyugalmi állapotban elégetett kalóriák száma, mint ahogy azt emberek és állatok körében is kimutatták a kutatók. Az antioxidánsok tehát serkentik a test zsírégető képességét, ráadásul csupa olyan táplálékban fordulnak elő, amely más hasznos anyagokkal is támogat a fogyásban. Mutatunk tíz olyan ételt, amiben egyben megtalálod a napi 194 milligramm flavonoidot!

Eperből nagyjából 150 grammot elég enni, sőt, a gyümölcs rostjai miatt étvágycsökkentő hatású.
Öt-hat közepes méretű paradicsommal már-már túlteljesíted a flavonoidadagodat, miközben vizet, rostokat és másfajta antioxidánsokat is viszel be.
A petrezselyemzöld néhány csipete vagy a gyökerek 100 grammja is elegendő, ráadásul ezek vízhajtóak.
200 gramm szeder is tökéletes, rostdús választás. Az év más szakában ezt más lila vagy piros bogyókkal, például kékszőlővel helyettesítheted.
A nagy, piros almákból már egy is elég, a zöldekből azonban több kell, ám ez sem gond, hiszen mindegyik fajta bővelkedik étvágycsökkentő pektinrostokban.
Két evőkanál hámozott pisztácia is képes kielégíteni a flavonoidadagodat, és biztosítja a fogyás során a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához fontos egészséges zsírok egy jó részét.
Ha naponta egyszer egy teáskanál kaporral fűszerezel, csaknem mind a 194 milligramm flavonoidot bevitted, sőt, emésztésserkentő, puffadáscsökkentő hatást adtál az ételeidnek.
A szilva különösen héjastul fogyasztva gazdag flavonoidokban, így már két kis darab is elég belőle. Ugyanígy érdemes minden csonthéjas gyümölcsöt is fogyasztani a diéta alatt.
A pekándióból 20 gramm, azaz nagyjából négy fél elég egész napra, ráadásul a rendkívül egészséges magok 19 féle vitamint, valamint magnéziumot és cinket is tartalmaznak.
150 gramm lilakáposzta is jó választás lehet, ráadásul a növényben nagyon kevés, alig 40 kalória van.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
Ezt is szeretjük