Emésztésserkentő, fogyasztó és szíverősítő

Mi az?

Tudtad, hogy a török paradicsom remek fogyókúrás szer? És azt, hogy a szívedet is megvédi?

Nyereményjáték

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 2 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Sansa Stark különleges feladatot kapott - A színésznő hajkoronáját mindenki irigyli »

Házi ajakbalzsam, amitől nagyon puha lesz a szád - 10 tubusra elegendő mennyiség »

Így viseld a trapéznadrágot 2017-ben az Instagram szerint »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A padlizsán eredetileg Indiából származik, hazánkba a törökök hozták be, innen is ered a török paradicsom elnevezés. Használjuk nyersen, krémnek, panírozva, rántva, párolva, főzve, grillezve, de még turmixnak is meg lehet inni.

De nem csak elkészítési módjában ilyen sokoldalú. A padlizsán ugyanis segít megőrizni alakodat és egészségedet egyaránt.

Ha fogyni akarsz…

A padlizsánnak energiatartalma alacsony, így remek diétás étel. Viszont nagyon nagy előnye, hogy sok olajat tud felvenni, emésztésserkentő hatású, és sokféle egyéb táplálékkal párosítható. Egész diéták épülnek erre az egyetlen egy zöldségre.

A padlizsánt a Távol-Keleten a nemiség szimbólumának tartják, és az a monda jár róla, hogy ha egy férfi ebből fogyaszt, teljesítőképessége azonnal megnő. Éppen ezért nevezik a szerelem almájának.

Ha könnyíteni, megelőzni akarsz…

Emésztésserkentő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák azok is, akik lassan emésztenek, és emiatt gyakran tapasztalnak puffadást, telítettséget, vagy éppen evés utáni hányingert. Nekik leginkább sós vízben főzve ajánlott a fogyasztása, vagy összezúzva az ételek mellé krémként.

De nemcsak az emésztést serkenti, hanem a vért is tisztítja, így segít megelőzni sok betegséget. Ezenkívül erősíti a májat, és csökkenti a vérben a koleszterint, tehát hosszútávon megvéd az érelmeszesedéstől.

Ha vitamint szeretnél…

Ez a fényes, mélylila zöldség rengeteg vitamint tartalmaz. Nagy mennyiségben találhatsz benne karotint, A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint számos ásványi anyagot - kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot.

Arra azonban figyelned kell, hogy a legértékesebb anyagai mind a héjában vannak, tehát ha lehet, akkor ne hámozd meg, hanem csak alaposan mosd és dörzsöld át hideg víz alatt.

Ha a padlizsán túl érett, akkor íze kesernyéssé válik. Ettől azonban még nem veszít értékes alkotóelemeiből, tehát semmiképpen ne dobd ki. Az ízén azonnal javíthatsz, ha alaposan besózod, majd lecsepegteted.

Ha védelmet akarsz…

A padlizsán a nagyfokú antioxidáns hatása révén segít megkötni a szervezetben képződő szabadgyököket, ezáltal véd a sejtek rákos elfajulása ellen.

Ha nyugalmat akarsz…

Erős nyákoldó hatása miatt sokszor ajánlják asztmában vagy szénanáthában szenvedőknek is, mert enyhíti tüneteiket. A nátha esetén sajnos ez a hatás nem észlelhető, de az allergiás eredetű megbetegedésekben segítségedre lehet.

Mikor ne egyél?

Gyomorsav-túltengés vagy fekélyes megbetegedés – gyomor-, illetve nyombélfekély – esetén azonban nem javallott semmilyen formában sem, mert akadályozza a gyomorban található sebesedés gyógyulását, illetve növeli a savszintet is.

Padlizsánkrém recept

Hozzávalók:

  • 2-3 db kisebb padlizsán
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 13 dkg friss sajt
  • 2 evőkanál joghurt

A padlizsánt fektesd sütőpapírra, és süsd 180 °C-on egy órán át. Közben forgasd meg néhányszor. Utána vágd félbe, és kapard ki a belsejét. Turmixold össze, majd add hozzá a citromlevet, az olajat, a fokhagymát, a sajtot, a joghurtot, és keverd simára. Hűtsd le. Pirítós illik hozzá.

Blog.hu ajánló