Emésztésserkentő, fogyasztó és szíverősítő
Mi az?
Tudtad, hogy a török paradicsom remek fogyókúrás szer? És azt, hogy a szívedet is megvédi?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A padlizsán eredetileg Indiából származik, hazánkba a törökök hozták be, innen is ered a török paradicsom elnevezés. Használjuk nyersen, krémnek, panírozva, rántva, párolva, főzve, grillezve, de még turmixnak is meg lehet inni.

De nem csak elkészítési módjában ilyen sokoldalú. A padlizsán ugyanis segít megőrizni alakodat és egészségedet egyaránt.

Ha fogyni akarsz…

A padlizsánnak energiatartalma alacsony, így remek diétás étel. Viszont nagyon nagy előnye, hogy sok olajat tud felvenni, emésztésserkentő hatású, és sokféle egyéb táplálékkal párosítható. Egész diéták épülnek erre az egyetlen egy zöldségre.

A padlizsánt a Távol-Keleten a nemiség szimbólumának tartják, és az a monda jár róla, hogy ha egy férfi ebből fogyaszt, teljesítőképessége azonnal megnő. Éppen ezért nevezik a szerelem almájának.

Ha könnyíteni, megelőzni akarsz…

Emésztésserkentő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák azok is, akik lassan emésztenek, és emiatt gyakran tapasztalnak puffadást, telítettséget, vagy éppen evés utáni hányingert. Nekik leginkább sós vízben főzve ajánlott a fogyasztása, vagy összezúzva az ételek mellé krémként.

De nemcsak az emésztést serkenti, hanem a vért is tisztítja, így segít megelőzni sok betegséget. Ezenkívül erősíti a májat, és csökkenti a vérben a koleszterint, tehát hosszútávon megvéd az érelmeszesedéstől.

Ha vitamint szeretnél…

Ez a fényes, mélylila zöldség rengeteg vitamint tartalmaz. Nagy mennyiségben találhatsz benne karotint, A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint számos ásványi anyagot - kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot.

Arra azonban figyelned kell, hogy a legértékesebb anyagai mind a héjában vannak, tehát ha lehet, akkor ne hámozd meg, hanem csak alaposan mosd és dörzsöld át hideg víz alatt.

Ha a padlizsán túl érett, akkor íze kesernyéssé válik. Ettől azonban még nem veszít értékes alkotóelemeiből, tehát semmiképpen ne dobd ki. Az ízén azonnal javíthatsz, ha alaposan besózod, majd lecsepegteted.

Ha védelmet akarsz…

A padlizsán a nagyfokú antioxidáns hatása révén segít megkötni a szervezetben képződő szabadgyököket, ezáltal véd a sejtek rákos elfajulása ellen.

Ha nyugalmat akarsz…

Erős nyákoldó hatása miatt sokszor ajánlják asztmában vagy szénanáthában szenvedőknek is, mert enyhíti tüneteiket. A nátha esetén sajnos ez a hatás nem észlelhető, de az allergiás eredetű megbetegedésekben segítségedre lehet.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor ne egyél?

Gyomorsav-túltengés vagy fekélyes megbetegedés – gyomor-, illetve nyombélfekély – esetén azonban nem javallott semmilyen formában sem, mert akadályozza a gyomorban található sebesedés gyógyulását, illetve növeli a savszintet is.

Padlizsánkrém recept

Hozzávalók:

  • 2-3 db kisebb padlizsán
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 13 dkg friss sajt
  • 2 evőkanál joghurt

A padlizsánt fektesd sütőpapírra, és süsd 180 °C-on egy órán át. Közben forgasd meg néhányszor. Utána vágd félbe, és kapard ki a belsejét. Turmixold össze, majd add hozzá a citromlevet, az olajat, a fokhagymát, a sajtot, a joghurtot, és keverd simára. Hűtsd le. Pirítós illik hozzá.

Ezt is szeretjük