8 étel és ital, ami 40 felett különösen káros: lassítják az anyagcserét, megbolygatják a hormonháztartást

Ahogy az ember öregszik, az anyagcseréje minden évtizedben körülbelül 5%-kal lassul.

Mit ne egyél, igyál 40 felett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan azt tapasztalják, harminc-negyven felett elkezdenek egyre több felesleget felhalmozni, és a kilók jóval nehezebben is mennek le. Számos hormonális változás indul el ilyenkor a szervezetben, az idő előrehaladtával lelassuló alapanyagcsere és a fokozatos izomvesztés pedig pluszkilókhoz vezethet.

40 éves kor felett az ember anyagcseréje tízévente körülbelül 5%-kal lassul. Csökken az ösztrogénszint és az anyagcsere-szabályozásáért felelős pajzsmirigyhormon szintje, a vércukorszint pedig növekszik, ezek együttesen okozhatják a hízást - mondja Kimberly Snyder dietetikus, aki szerint ebben a korban már egyre kevesebbet mozognak az emberek, aki teheti, autóval közlekedik, ami a fenntartott izomtömegre is hatással van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis odafigyeléssel ne lehetne pontosan ugyanolyan szép eredményeket elérni, mint az ember húszas éveiben, csak sokkal több tudatosság kell hozzá.

8 élelmiszer, ami 40 felett kifejezetten káros

Az alábbi ételek és italok megnehezítik az ember dolgát még akkor is, ha mértékkel fogyaszt belőlük. A titok persze nem a koplalásban vagy a túlzottan kevés kalóriabevitelben rejlik: kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással kompenzálhatók a változások.

A kakaós csiga amellett, hogy magas szénhidráttartalommal bír, amely megdobja a vércukorszintet, nagyjából 250 kalóriát tartalmaz, így nem éppen ideális választás negyven felett. Édes reggelire vágyók számára a végtelenül variálható zabkása sokkal jobb ötlet.
Fotó: Getty Images Hungary
A fehérjére az izmoknak is szüksége van, de a tükörtojást jobb, ha nem baconös változatban készíted el. Negyvenéves kor felett naponta 300 milligramm koleszterin ajánlott, ebből 100 gramm angolszalonna 70 milligrammot tartalmaz. A bacon helyett inkább készíts sült zöldséget, például pirított gombát a tojások mellé.
Fotó: Getty Images Hungary
A virsliknek vagy a parizereknek magas a só- és zsírtartalmuk, alacsony a hústartalmuk, és rengeteg aromát, tartósítószert tartalmaznak. Helyettük válassz jó minőségű, magas hústartalmú pulyka- vagy csirkemellsonkát.
Fotó: Getty Images Hungary
Az instant, három az egyben kávéporokat is érdemes jó minőségű feketére cserélned. Sok cukrot, glükózszirupot és hidrogénezett pálmamagolajat tartalmazhatnak. Kutatások kimutatták, hogy fogyasztásuk hozzájárulhat a különböző anyagcsere-problémákhoz, így a metabolikus szindrómához is.
Fotó: Getty Images Hungary
Az egészségesnek gondolt, előre csomagolt zöldségchipsek rengeteg olajat és sót tartalmaznak, amelyek vízvisszatartást, ezáltal puffadást okoznak. Egészségesebb és finomabb, ha saját magad készíted el például a céklás, édesburgonyás ropogtatnivalókat.
Fotó: jenifoto / Getty Images Hungary
A bő olajban sült ételek húsz százalékkal növelik meg az ételek zsírtartalmát, a vitamintartalmát pedig csökkentik, így a rántott cukkini vagy csirkemell helyett válaszd a grillezett vagy párolt változatot!
Fotó: Getty Images Hungary
A folyadékpótlás elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere-működéshez. Ha teheted, napi két liter tiszta vizet vagy házi turmixot igyál a bolti gyümölcslevek helyett, mivel utóbbiak sok cukrot tartalmaznak, a kincset érő rostok nélkül.
Fotó: nitrub / Getty Images Hungary
A bolti tésztaszószokat gyakran sok cukorral, glükózzal, fruktózzal, sóval telepakolják, pedig otthon, paradicsomszószból, friss zöldségekből magad is könnyen elkészítheted őket. Teljes kiőrlésű tésztát fogyassz hozzá!
Fotó: Getty Images Hungary

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük