Megfiatalíthat 40 felett a sport - Így lehet kiválasztani a megfelelő mozgást

A sportolásnak lényegében nincs életkori határa, bárki bármikor elkezdheti a mozgást akkor is, ha korábban nem volt az életének a része.

sport 40 felett
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem szabad rögtön a legnagyobb súlyok után nyúlni az edzőteremben, és nem lehet elvárni ugyanazt a teljesítmény, mint évekkel ezelőtt, hisz ilyenkor nemcsak kudarcélményeket lehet szerezni, hanem különböző sérüléseknek is kiteheti magát az ember.

A megfelelő sportág kiválasztásáról és a sportolás anti-aging hatásáról dr. Gógl Álmos sportorvos beszél.

Mozgás 40 év felett

A negyven év feletti kezdő sportolókat két csoportra lehet bontani: azokra, akik valaha sportoltak, és újra szeretnék kezdeni a mozgást, és azokra, akik korábban soha nem sportoltak semmit.

sport 1
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

- Sokan kezdenek bele negyvenéves koruk körül a sportolásba, mert nem akarnak pocakot ereszteni, nem akarnak megöregedni, és próbálnak tenni magukért, hogy megőrizzék fittségüket, vagy visszaszerezzék egykori alakjukat. Nem feltétlenül vannak előnyben az újrakezdők, hisz gyakran irreális célokat állítanak fel magukkal szemben: az agy emlékszik a korábbi teljesítményekre, de mivel a szervezet sokáig passzív volt, az izmok elgyengültek, veszítettek a rugalmasságukból, így az újrakezdés sérülésekhez és kudarcokhoz vezethet – mondja dr. Gógl Álmos.

Szükség van néhány vizsgálatra

Fontos felmérni a szervezet állapotát, és orvosi vizsgálatokra menni a sportolás megkezdése előtt: javasolt kardiológiai vizsgálat, szívultrahang, terheléses EKG és laborvizsgálat.

sport 2
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

- Bizonyos korosztály felett előfordulhat, hogy a szív hirtelen terhelése rejtett betegségeket hoz felszínre, és minden előzetes tünet, jelzés nélkül szívinfarktust is kaphat a sportoló. Érdemes egy sportorvossal átbeszélni a célokat, ugyanis nem mindegy, hogy azért kezd bele valaki a sportba, mert a testsúlyát szeretné csökkenteni, vagy esetleg a gyorsaságát szeretné maximalizálni. A sportoló teljesítményét tesztekkel kell felmérni, amivel meghatározzuk a pulzustartományait, és a mért eredményeket figyelembe véve tervezzük meg az edzést.

Akár 70 évesen is el lehet kezdeni a mozgást, nincsen életkori határa a sportolásnak. - A kérdés az, hogy mit sportoljon az ember 40, 50, 60 vagy 70 évesen. Fontos, hogy a sportoló jól érezze magát, és olyan sportot válasszon, amiben alacsony a sérülésveszély. Nem ajánlott például a boksz, a küzdősportok, a lovaglás, sokkal inkább a futás, kerékpározás, az úszás vagy a csapatsportok. Az extrém sportokat szintén nem javasolt ebben a korban elkezdeni, és nem ajánlott a nulláról nagy súlyokat emelgetni az edzőteremben. Személyi edzővel, sportorvosi segítséggel fel kell építeni a mozgást, ennek a folyamatnak saját protokollja van. Hat hónap aktív mozgás után mondható el valakiről, hogy rendszeresen sportol, ennyi idő alatt épül be szokásszerűen a mozgás az ember életébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes reális terveket szőni a sportolás területén is: - Aki edzőterembe jár, ne rögtön a legnehezebb súlyzóval próbálkozzon, hanem inkább sokszor emeljen fel kisebb súlyokat; ha teniszezni kezd, ne akarjon rögtön versenyre is menni. A frusztráció és a kudarcélmények csak elveszik a kedvet a mozgástól, pedig igenis hasznos a sport a negyven év felettieknél is. A sportolás az egyik legerősebb anti-aging szer, ami képes kivédeni az öregedés hatásait, fiatalon tart, és védelmet nyújt a stroke és különféle agyi infarktusok, a magas vérnyomás és a szívbetegségek ellen.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják

Az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsökből akár maximum 20 dekagramm egyszerre is elfogyasztható. Ezeket a fogyókúrázóknak is érdemes minél gyakrabban a diétába venni, hiszen jól fedezhető velük a vitaminbevitel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük