Jó hír a kávéfogyasztóknak: csökkentheti a korai halálozás kockázatát, ha ennyit iszol
A kávézás újabb lehetséges pozitív hatásáról számol be a friss vizsgálat.
Egy új tanulmány szerint a kávéivók körében alacsonyabb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kávéznak.
A kutatók maguk is felhívták a figyelmet, hogy az eredmények nem biztos, hogy csak a kávénak tulajdoníthatók - írta a The Guardian online kiadása. A vizsgálat eredményeiről az MTI számolt be.
Kutatás a kávézásról
Az Egyesült Királyságban mindennap nagyjából 98 millió csésze kávét isznak meg a Brit Kávétársaság szerint, az Egyesült Államokban 517 milliót az ottani kávészövetség adatai alapján.
Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy az ital segítheti az egészség megőrzését, mivel összefüggést találtak a kávéivás és egyes betegségek - köztük a krónikus májbetegség, egyes rákfajták, sőt a demencia - alacsonyabb kockázata között.
Egy friss kínai kutatás azt találta, hogy akik mindennap mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak - akár cukorral, akár cukor nélkül -, azoknál mérséklődött a halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem kávéztak a vizsgált hétéves időszak alatt. Az eredmény mind az instant, mind az őrölt, mind a koffeinmentes kávé esetében hasonló volt.
Az Annals of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban közölt tanulmány az Egyesült Királyság Biobankja több mint 171 ezer résztvevőjének adatain alapult, amelyek genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat, köztük a kávéivási szokások részleteit is tartalmazták.
A kutatócsoport halotti bizonyítványok adatai segítségével átlagosan hét éven át - 2009-től kezdve - követte a résztvevőket. Az idő alatt 3177-en hunytak el.
Miután olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikum, az iskolázottság, a dohányzás, a testmozgás mennyisége, a testtömegindex és az étrend, a kutatók arra jutottak, hogy a kávét nem fogyasztókhoz képest az édesítetlen kávét ivóknak kellett a legkisebb halálozási kockázattal szembenézniük.
A legnagyobb csökkenést, 29 százalékot azoknál látták, akik 2,5-4,5 csésze kévét ittak naponta. Azoknál is mérséklődött a kockázat, akik cukorral itták a kávét, legalábbis ha naponta 1,5-3,5 csészével ittak. Kevésbé volt egyértelmű a tendencia azoknál, akik mesterséges édesítőt használtak. A tanulmány azonban csak egyszer kérdezte a résztvevőket a kávézási szokásaikról, és önbevalláson alapultak az adatok. A cukros kávét fogyasztók többsége egyetlen kanállal tett a csészéjébe - ami azt jelenti, hogy nem tudni, az eredmények hasonlóak lennének-e magas cukortartalmú kávékészítményeknél is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyászprofesszora - aki nem vett részt a kutatásban - azt mondta, a kávéivók lehet, hogy általában jobb módúak, és egészségesebben élnek. Mint megjegyezte, nincs meggyőződve arról, hogy egy megfigyelésen alapuló tanulmány képes lenne az ilyen tényezőket is figyelembe venni.
Így hat a reggeli kávézás a vércukorra
A reggeli kávé sokak napkezdési rituáléjának a része, gyakran előfordul, hogy közvetlenül ébredés után, éhgyomorra húznak le egy csésze erős, gőzölgő feketét. Pedig ez nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek, egyebek mellett a vércukorszintet is befolyásolhatja.
Hogyan hat a testre, ha éhgyomorra iszod a kávét? Ezért lenne fontos, hogy reggeli után fogyaszd
Az éhgyomorra elfogyasztott kávé ronthatja a vércukorszint szabályozását is.
Elolvasom(Kép forrása: Getty Images Hungary.)