Így fogyaszd a paradicsomot rák és szívbetegség ellen!
A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza.

Nyereményjáték

Nyerj platinával díszített Angyalszárny nyakláncot fehér finomporcelánból! (x)

Nyerd meg otthoni gyógyításhoz az 5 db aromaterápiás csomag egyikét közel 45 000 Ft értékben! (x)

Nyerj egy éves előfizetést a BBC GoodFood gasztromagazinra, és ismerd meg az egyik legjobb olasz kaja receptjét! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Elkerülheted a legrosszabbat, ha már most megveszed a gyerek ajándékát

Ezek a természetes kivonatok és olajok vasalják ki legkönnyebben a ráncokat (x)

Beindulnak a test öngyógyító folyamatai ettől a stresszoldó masszázstól - Próbáld ki! (x)

Feszesednek az izmok, eltűnik a narancsbőr és a zsír ettől a keringésjavító billenőmozgástól - Orvos ajánlja (x)

Azonnali orvosi segítséget kaphatsz egyetlen mobilapplikációval: egy gombnyomással érhető el otthonról (x)

beauty and style

Kicsi a melled? Akkor ezt a 8 trükköt neked is ismerned kell »

A 44 éves Vanessa Paradis nincs túl jó formában: retusálatlanul egész másképp néz ki »

Így viseld a parkakabátot, hogy nőies legyen - Imádjuk a katonai stílust! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Furcsa belegondolni, hogy a paradicsomot a világ bizonyos pontjain gyomnövényként, illetve dísznövényként ismerték. A vidám piros termésű növénynek ugyanis számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága van.

Cikkünkből azt is megtudhatod, miért érdemes szabadföldi, napfényen érlelt paradicsomot választanod - az üvegházival szemben.

A paradicsom egészségügyi előnyei

A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak -, valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.

Rákellenes és szívvédő likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem.

A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, az üvegházban érlelt - illetve bármilyen más zöldség, gyümölcs - jóval kevesebbel büszkélkedhet.

A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.

Válaszd a szabadföldi paradicsomot!

A szabadföldi és az üvegházi paradicsomot viszonylag könnyen meg tudod különböztetni egymástól.

A friss, napfényen érlelt paradicsom élénkpiros színű, fényes és rugalmas, a szára pedig élénkzöld. Ezzel szemben a gyorsan érlelt paradicsomnak nincs a zöldségre jellemző kellemes illata, a héja túl feszes - az íze pedig nyomába sem ér a szabadföldi társának.

Így fogyaszd a paradicsomot!

A tavaszi-nyári időszakban igyekezz piacon beszerezni a szabadföldi paradicsomot, és fogyaszd nyersen. Vitamintartalmát ilyen formában őrzi meg a leginkább. Számtalan saláta alapja lehet a zöldség: a görög salátától, egészen a tésztasalátáig.

Ha mégsem frissen eszed a paradicsomot, az sem baj, hiszen a zöldség likopintartalma nem csökken a feldolgozás során. Épp ezért fogyaszthatod 100%-os ital vagy sűrítmény formájában is.

Milyen formában fogyasztod leggyakrabban a paradicsomot?

OLVASD EL EZT IS!

Blog.hu ajánló