8 egészséges alternatíva fehér liszt helyett, ha jót ennél, és fogyni is akarsz

Szerencsére egyre több olyan liszt kapható, amivel könnyű helyettesíteni a fehér, hagyományos változatot.

Fehér liszt helyett alternatívák

A cukor, a só és a finomított liszt nagy mennyiségben károsan hatnak az egészségre, és a fogyást is megnehezítik.

A fehér liszt íze és az állaga sokak számára kellemesebb, mint a teljes kiőrlésű változatoknak, ám jóval tartalmatlanabb. A gyártási eljárás során a búzaszemeket nemcsak megőrlik, de eltávolítják közülük az élelmi rostokban, fehérjében, tápanyagokban gazdag csírát, a korpát is, így rostszegény lisztet kapnak.

8 alternatíva fehér liszt helyett

A porrá őrölt lisztből készült kenyerek és péksütemények magas kalóriatartalmuk ellenére nem nyújtanak hosszan tartó teltségérzetet, sőt, mivel gyorsan felszívódó szénhidrátokról van szó, a vércukorszintet is megdobják, aminek leesése után hamar farkaséhség jelentkezhet.

Jó hír, hogy ma már a fehér liszt könnyen helyettesíthető más, tápanyagokban és rostokban gazdag, egészséges lisztekkel. Ezekből mutatunk néhányat.

A mandulaliszt rostokban, fehérjékben, kalciumban és E-vitaminban gazdag paleo alapanyag, de emellett kalóriatartalma is magas, 600 kcal van 100 grammban. Sütéshez, például egy gluténmentes pizzához remek alapanyagként szolgál.
A csicseriborsóliszt semleges íze miatt remekül variálható, élelmi rostokban és fehérjében gazdag, így támogatja az emésztést, valamint az izomépítést. B1-, B6- és E-vitamint, valamint folsavat, vasat, magnéziumok, kalciumot is tartalmaz.
A rozsliszt élelmirost-tartalma miatt jótékony hatással van a szervezet működésére. Kalciumban, B1-vitaminban, E-vitaminban, vasban, mangánban, káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban gazdag. Főként kenyerek készítéséhez javasolt, a sütemények tésztái a rozsliszttel nehezek, testesek lesznek.
A kölesből készült lisztet ételek sűrítésére, valamint sütéshez, például palacsintához, lepényhez, péksüteményhez is használhatod. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Fotó: Arundhati Sathe / Getty Images Hungary
A teljes kiőrlésű zablisztet a nyers zab őrlésével állítják elő, kekszekhez, mártások sűrítéséhez, és piskóta készítéséhez is használható. Béta-glükán tartalmának köszönhetően elősegíti a normál bélműködést, és erősíti az immunrendszert.
A manióka gyökerének feldolgozásával állítják elő a tápiókalisztet, aminek magas keményítőtartalma miatt alkalmas mártások, főzelékek besűrítésére, krémlevesekhez, de akár süteményekhez, pudingokhoz is. Alacsony nátrium- és magas vastartalommal bír.
A quinoa nem csupán C- és E-vitaminban gazdag, de többféle B-vitamint is tartalmaz: ezek mindegyike részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében. A belőle készült lisztből például tejben főtt kását, süteményeket, fahéjas, diós tésztákat készíthetsz.
A tönkölybúzalisztnek magasabb a fehérje- és sikértartalma, mint a többi búzának. Válaszd a teljes kiőrlésű fajtát, amely magas rosttartalommal bír, és magnéziumban, kalciumban, foszforban és szelénben gazdag!
Fotó: ollo / Getty Images Hungary

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

   

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük