Mit szabad, és mit tilos enni bélgyulladás esetén? Még az egészséges ételek is ronthatnak a tüneteken

Bizonyos élelmiszereket kifejezetten tilos enni bélgyulladás esetén, másokat pedig erősen javasolt fogyasztani.

Bélgyulladás diétája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az étrend is szerepet játszhat a bélgyulladással járó betegségek kialakulásában, ahogy a már meglévő állapot javulását vagy éppen romlását is előidézheti.

A gyulladt bélszakasznak különböző fázisai ismertek, a tünetmentes, az enyhe lefolyású, a mérsékeltlen súlyos forma és az akut fellángolás - ez utóbbit leszámítva, ami életveszélyes is lehet, és a fő szempont a folyadék- és elektrolit-háztartás fenntartása - minden szakasz megegyezik néhány alapvető étrendi ajánlásban. 

A bélgyulladás diétája

Természetesen diagnosztizált betegség esetén az érintett mindig kövesse az orvosa előírásait, mivel ahányféle bélgyulladás, annyiféle étrend létezik, ráadásul az egyéni ételintolerancia is befolyásolhatja a napi menü helyes összeállítását. De általánosságban elmondható, hogy a krisztalloid szénhidrátokban, tehát cukrokban szegény, laktózmentes étrend javasolt, kerülendőek a puffasztó hatású, csípős, zsíros, oxalátokban gazdag élelmiszerek, és az emésztőrendszer zavara miatt csökkenteni kell a rostbevitelt is. Ez nem azt jelenti, hogy tilos zöldségeket enni, csupán könnyíteni kell az emészthetőségüket az állaguk megváltoztatásával, tehát hámozással, passzírozással, mellőzendőek a durva rostozatú alapanyagok. Az alább látható négy élelmiszer ajánlott, a másik négy pedig kerülendő bélgyulladás esetén. 

A sovány fehérjék fogyasztása ajánlott, mint a fehér húsú baromfik vagy a halfélék, például a képen látható tőkehal, mely a benne lévő tápanyagokkal is segíti a szervezet regenerálódását. Olajban sült krumpli helyett érdemes főtt krumplival fogyasztani, mely szintén az ajánlott alapanyagok közé tartozik.
Fotó: Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary
A szénhidrátok szolgáltatják az üzemanyagot a szervezetnek, kiváló forrása a fehér rizs, ami önmagában is fogyasztható, de párolt zöldségekkel együtt is tökéletes gyomorkímélő étel készíthető belőle.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary
Friss zöldségekkel érdemes színesíteni az étrendet, a vegyszerekkel tartósított fajták mellőzendőek bélbetegség esetén, mert irritációt okozhatnak. Tökéletes választás például a párolt vagy sütőben kisütött répa.
Fotó: Brian Hagiwara / Getty Images Hungary
Még heveny gyulladás esetén is szabad almát fogyasztani, előtte meg kell hámozni, hogy könnyebben szívódjanak fel a tápanyagok, emellett a bélbaktériumokat tápláló rostokat is biztosít a szervezetnek.
A csili- és egyéb csípős paprikák fogyasztása nem ajánlott a kapszaicintartalmuk miatt, mely ronthat a bélgyulladásos tüneteken.
A puffadást okozó hüvelyesek, mint a bab is tiltólistás bélgyulladás esetén, ezen tulajdonságát a lektin nevű, gyulladást okozó molekulatartalma adja.
Fotó: Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary
Rosttartalmuk miatt az apró magvak, mint a lenmag fogyasztása sem javasolt, ám kisajtolt olajával érdemes kiegészíteni az étrendet magas omega-3 zsírsavtartalma miatt.
Fotó: igorr1 / Getty Images Hungary
A hagymafélék, mint a vöröshagyma, nemcsak nyersen, hanem főtt állapotban is irritálhatják a bél nyálkahártyáját, ami bélgyulladásos állapot esetén csak tovább ronthat az egyébként is kellemetlen tüneteken, emellett a gázképződést is serkentik, ami szintén rosszat okoz az érintetteknek.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

Olvass tovább: bélbetegség elleni gyógynövények, amik még az akut gyulladást is csökkentik

Gyulladásos bélbetegség esetén is segítenek a panaszokon a gyógynövények.

Bélbetegség elleni gyógynövények, amik még az akut gyulladást is csökkentik

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
  • Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük