Meghan és Harry tajtékoznak dühükben: emiatt akadtak ki Károly királyra

Meghan hercegné és Harry herceg a gyerekeik miatt vitáztak Károly királlyal.

Meghan hercegné és Harry herceg vitája Károly királlyal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő halála után egy nappal mi is megírtuk, hogy V. György király szabálya alapján Harry herceg és Meghan hercegné gyerekeiből, Archie-ból és Lilibet Dianából herceg és hercegnő lett. 

Hivatalosan III. Károly király adja nekik ezt a címet egy szertartás keretében, ám az Őfelsége - angolul rövidítve HRH - megszólítást, illetve az ezzel a státusszal járó előnyöket szüleikhez hasonlóan ők sem használhatják majd, tudta meg a The Sun

Meghan hercegné és Harry herceg vitája Károly királlyal

Károly király hamarosan egy ünnepi ceremónia keretében avatja herceggé és hercegnővé kisunokáit, egyelőre nem derült ki, hogy ez mikor esedékes. Harry herceg és Meghan hercegné azonban nem teljesen elégedettek, jobban örülnének, ha a gyermekeik a HRH titulust is megkapnák.

GettyImages-1243104541
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Régen a házaspárt is illette ez a megnevezés, de miután bejelentették 2020 januárjában, hogy új életet kezdenek az Egyesült Államokban, azóta a sussexieket nem lehet Őfelségének nevezni.

A brit lap információi szerint feszült viták zajlottak le a hercegi pár és Károly király között, bár az újdonsült uralkodó beleegyezett abba, hogy unokáinak hercegi címet adjon, de a HRH titulust már nem kaphatják meg, hiszen hivatalosan a gyerekek nem is képviselik a koronát.

Erre Harryék úgy érveltek, hogy András herceg lányai, Beatrice és Eugénia hercegnő sem a királyi család dolgozó tagjai, mégis használhatják az Őfelsége megszólítást.

Ez nemcsak a megszólításról szól, hanem a biztonságról is. A HRH titulussal automatikusan az is jár, hogy a brit kormánytól rendőri védelmet kapnak, de a királyi státusz nélkül az állam nem biztosít külön testőröket az adófizetők pénzéből. Harry herceget mindig is nyomasztotta ennek ténye, szíve szerint még fizetett is volna pluszban a brit rendőröknek azért, hogy óvják őt és családját, ha az Egyesült Királyságba utaznak, de ezt megtiltották neki. Ezen döntés ellen 2022 januárjában még jogorvoslatot is benyújtott a Legfelsőbb Bíróságon.

Harryt és Meghant aggasztja a biztonsági probléma, pedig a hercegi címük jogot ad bizonyos szintű királyi biztonsághoz.

GettyImages-1423734634
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

- Ragaszkodtak hozzá, hogy Archie-ból és Lilibetből herceg és hercegnő legyen. Mióta a királynő meghalt, azóta hajthatatlanok. Azonban dühösek amiatt, hogy Archie-nak és Lilibetnek nem jár a HRH titulus. Erről szól a megállapodás, a gyerekekből lehet herceg és hercegnő, de a királyi megnevezés már nem jár nekik, mert nem számítanak a királyi család dolgozó tagjainak.

Erzsébet királynő koporsóját így vitték át a palotából a Westminster Hallba

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen felvételek készültek a megható ceremónián.

Erzsébet királynő utolsó útja a Buckingham-palotából: Vilmos és Harry egymás mellett kísérték a koporsóját

Nézegess képeket!

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük