72 éves sportoló volt a legidősebb az olimpia történetében: Oscar Swahn élete tele van rejtélyekkel
Oscar Swahn hatvanévesen vett részt élete legelső olimpiáján.

GettyImages-467815767
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július 23-án startolt el a 2020-as tokiói olimpiai játékok, a világ egyik legnagyobb sporteseményének zárónapja augusztus 8-án lesz. Nyilvánvalóan minden sportolónak más-más az életkora, idén Hend Zaza szír asztaliteniszező a 12 évével állított rekordot, ő idén a legfiatalabb résztvevő, Mary Hanna ausztrál lovas pedig 66 évesen vehetett részt az idei olimpián, idén ő lett a legidősebb.

Azonban nem Mary Hanna az egyetlen, aki hatvan felett bátran belevágott abba, hogy élsportolóként képviselje hazáját a rangos eseményen. Az olimpia történetében a legidősebb olimpikon Oscar Swahn sportlövész volt, aki először hatvanévesen jutott ki a világversenyre, 72 évesen versenyzett utoljára.

Oscar Swahn, a legidősebb olimpikon

Az életéről csak kevés információ lelhető fel az interneten, nem mellesleg az is óriási rejtély, hogy hatvan évig semmilyen olimpián nem vett részt, az 1908-as volt az első a számára. A svéd férfi 1847. október 20-án látta meg a napvilágot Götaland városában, 1863-ban tinédzserként belépett a Tanum Sniper Egyesületbe, ahol hamar bebizonyította, milyen jól bánik a puskával, olvasható a Sveriges Olympiska Kommitté honlapján.

Megnősült, majd felesége, Anna-Maria egy fiút szült neki, aki az Alfred nevet kapta. Uddevallában éltek, ahol belépett a helyi mesterlövész-egyesületbe. Komoly szerepet töltött be a szervezetnél, parancsnok, majd elnök lett belőle. Az 1890-es években könyvelőként dolgozott Stockholmban egy svéd ügynökségnél, hogy miért adta a fejét erre a munkára, azt nem lehet tudni.

A lövészet nagy szenvedélye volt, azonban senki nem tudja, mi motiválhatta, hogy az olimpián is bebizonyítsa tehetségét. Azonban jól döntött, ugyanis már 1908-ban egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett az egylövéses versenyben. Érdekesség, hogy fia, Alfred is a csapattársa volt, így együtt állhattak fel a dobogó legtetejére. Az egyéni, dupla lövés kategóriában bronzérmes lett.

Valószínűleg megérezte a siker ízét, így az 1912-es olimpián is szerepelt, nem mellesleg pont Stockholmban rendezték meg az eseményt. Végül csapatban ismét aranyérmet szerzett, míg a dupla lövés kategóriában bronzéremmel jutalmazták. Fia ebben az évben is részt vett sportlövészként, így ismét együtt fürdőzhettek a győzelmük sikerében.

Az 1920-as, Antwerpenben megrendezett világverseny volt az utolsó olimpiája, ahol a csapatával a dobogó második fokára jutottak. 1924-ben, Párizsban már azért nem szerepelt, mert akkor már nagyon beteg volt, végül 1927. május 1-jén hunyt el, 79 esztendős volt. Arról nincs információ, hogy pontosan mi okozta a halálát.

Igazi ritkaság, ha valaki hatvan fölött válik elismert élsportolóvá és olimpikonná, hiszen napjainkban az az általános, hogy az emberek már egész kicsi koruktól gyakorolnak, rendszeresen edzésekre járnak, hogy tinédzserként vagy fiatal felnőttként kijussanak a játékokra, míg a harmincas, esetleg negyvenes éveik elején befejezik a karrierjüket. Pont emiatt tartják Oscar Swahnt rejtélyes figurának, sőt, még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is misztikusként hivatkozott az élete legelső hatvan évére, viszont az ő története a bizonyíték arra, hogy nem számít, ki hány éves, mert ha az ember elég elszánt, szorgalmas és szenvedélyes, akkor bármikor bármit elérhet, amit csak szeretne.

A tokiói olimpia legszebb sportolónője

Képes összeállításunkban megnézheted a 22 éves Alica Schmidt fotóit.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük