Coco Chanel élete szerelme volt ez a férfi: szívszorítóan végződött a történetük
Coco Chanel és Boy Capel közös története nem végződött boldog véggel.

coco-chanel-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

 Coco Chanel a világ egyik legbefolyásosabb és legtehetségesebb divattervezője volt az 1900-as években. A mélyszegénységből küzdötte fel magát a felső tízezerbe, igazi erős, karakán nőként élte életét.

Élete során számos férfi állt közel a szívéhez, egy időben például Westminster hercegének is a szeretője volt. Azonban egyetlen férfit vallott élete legelső és legnagyobb szerelmének, Arthur, azaz Boy Capel hódította meg a szívét 1904-ben, derült ki Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyvében. A szerző hiteles források és pletykák alapján vetette papírra a legendás divattervező életét.

Coco Chanel élete szerelme

Akkori szeretője, Étienne Balsan jómódú hivatalnok mesélt barátjának, Boy Capelnek Cocóról, hogy mennyire bájos teremtés. A férfi érdeklődését azonnal felkeltette Chanel, akivel 1904-ben, Royallieu-ban ismerkedtek meg. Coco csupán 21 esztendős volt akkor, Capel két évvel idősebb volt nála.

Boy Capel és Coco Chanel.
Boy Capel és Coco Chanel.
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

- Boy Capel volt az, aki ellopta a szívemet Royalieu-ban. A napszaktól vagy a szituációtól függetlenül mindig elegáns volt. Rövidke bajuszt viselt, haját pedig a füle mögé hátrafésülve hordta, egy új és modern fazont követve. Boy angol volt, kecses és szellemes, pénzét a Newcastle-ben termelt szénből, valamint hajókból és vonatokból szerezte. Két kezével teremtette meg a vagyonát, nem úgy, mint Étienne, aki az apjától örökölte. Boy elbűvölő volt, okos, gazdag, szabad és sportos. Ötgólos lovaspóló-játékos volt istállókkal és pónikkal, és akárcsak Étienne, egy rakás nővel - olvasható a könyvben a férfi jellemzése Chanel nézőpontjából.

Megismerkedésük után minden hétvégén találkoztak, először csak barátkoztak, ám mind a ketten érezték, valami komolyabb van köztük, titokban viszonyt kezdtek egymással. Eleinte nem akarták Étienne-nek bevallani, mert féltek attól, hogy a férfi, aki akkoriban szintén Coco szeretője volt, ráadásul pont az ő otthonában lakott. Végül lebuktak előtte, de ez nem okozott gondot.

A szerző egy régi pletykát is beleszőtt a regényébe, amiről számos Chanel életrajzi könyv szintén beszámol. 1905-ben állítólag a divattervező a világra hozott egy kisfiút, akit Andrénak nevezett el, a pici apja Capel volt. Azonban a kisfiút nem Chanel nevelte, ugyanis a baba házasságon kívül született, ekkoriban a fattyúknak csúfolt gyerekekre nem néztek jó szemmel az emberek, ezért muszáj volt eltitkolniuk a létezését. Végül azt mondták a kis Andréról, hogy az a lánytestvére fia, ő pedig a nagynénje csak. Chanel sokat álmodozott, hogy ő, a fia és Capel majd egy szép családot alkotnak együtt, nos, ha voltak is békés pillanataik együtt, sajnos azok nem tartottak sokáig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az első világháború után Capel vett maguknak egy lakást az Avenue Gabrielen, ahol kettesben éltek, előfordult, hogy a kis André is látogatóban járt náluk. A férfi nem maradt mindig Coco mellett, gyakran utazott üzleti útra, eközben a divattervező egyre sikeresebb lett a szakmájában, így neki is akadt dolga bőven. Közben terjedtek a szóbeszédek, amelyek arról szóltak, hogy szerelme életében más nőknek is van hely. Eleinte ezekről Chanel nem vett tudomást.

- Felvérteztem a lelkemet a hamis pletykák ellen. Irigykednek a szerelmünkre, mondtam magamnak. Boy volt az életem. Ő az enyém volt. Ő volt André apja. Nem volt olyan nő, aki közénk állhatott volna, ebben biztos voltam, és Párizsban mindenki flörtöl. De néha, amikor éjszakánként egyedül voltam, a gyanakvás és a féltékenység minden tudatos erőfeszítés ellenére bekúszott a lelkembe.

1918 októberének egyik estéjén bekövetkezett az, amitől a leginkább félt, Capel bevallotta neki, hogy van egy angol özvegy, aki a menyasszonya lett, Lady Diana Lister. Ennek hírét óriási árulásként élte meg a divattervező, ráadásul az már csak hab volt a tortán, hogy Lady Diana akkor már a férfi gyermekével volt állapotos. Boy Capel ennek ellenére megígérte, hogy ugyanúgy meglátogatja Chanelt, mert még mindig belé szerelmes igazából, és a lakásuktól sem akar megválni.

párizs királynője
Fotó: 21. Század Kiadó

1919-et írunk már, ekkor Coco elhatározta, kivesz egy másik lakást, mert a régi otthonukban nem szeretett már élni. Abban az évben ugyanúgy találkozgattak, ám december végén szomorú hírt kapott, Boy Capel elhunyt autóbalesetben, 38 éves volt. Végül nem ment el a temetésére, mert nem akarta megosztani a bánatát.

Boy halála számomra a szerelem végét jelentette. A boldogság végét.

- Éjszaka gyakran felébredtem, hogy ráz a zokogás, reszketve sírok Boyért, állatias hangok törtek fel belőlem, amelyeket nehéz volt a magaménak tulajdonítani.

A férfi 40 ezer frankot hagyott rá, pont ugyanakkora összeget, mint egy másik, olasz szeretőjére. A fiukra, Andréra semmit nem hagyott, ami hatalmas sebet okozott Cocónak.

Cikkünk Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyve alapján készült. 

Coco Chanelt, a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják - amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt -, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. 

Kiadja a 21. Század Kiadó

Ára 4690 forint.
Ezt is szeretjük