Coco Chanel szívét összetörte a brit herceg: a divattervező így állt bosszút rajta

Coco Chanel és Westminster hercege évekig viszonyt ápoltak egymással.

coco chanel cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Coco Chanel volt a 20. század egyik legnépszerűbb divattervezője, a nevéhez fűződik a vezetéknevét viselő márka megalapítása, ami napjainkban is a legnagyobb divatházak között van. Nélküle a mai divat biztosan más lenne napjainkban: hatására vált népszerűvé a rövid szoknya, a kis fekete ruha, a csillogó kosztümékszerek, ezek mellett a világ leghíresebb illata, a Chanel N°5 is az ő kifinomult ízlésének és szaglásának végeredménye.

A munka területén számos sikerben volt része, ami a magánéletét illette, sosem ment férjhez, ám ettől függetlenül nem volt ismeretlen számára a szerelem fogalma, bár állítása szerint egyetlen nagy szerelme volt, Boy Capel. Több férfi is az élete részét képezte, egy időben még egy herceg is elcsavarta a fejét, ám végül csúfos vége lett a kapcsolatuknak, ezt a történetet Pamela Binnings Ewen írónő is felidézte a Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyvében, amit a 21. Század Kiadó jelentetett meg 2021-ben.

Coco Chanel és Westminster hercege évekig szeretők voltak

Coco Chanel és Hugh Richard Arthur Grosvenor, Westminster hercege - becenevén Bendor - 1924-ben ismerkedtek meg, utána éveken át szeretők voltak. Végül a házasság elmaradt, a férfi egy másik nőt vezetett oltár elé. A közelgő esküvő hírét a divattervezőnek is elújságolta, amikor vendégül látta őt a Flying Cloud névre keresztelt luxusjachtján. Úgy kezdte a mondandóját, hogy valami fontosat akar Chanelnek mondani, a nő egyből azt gondolta, biztosan megkéri a kezét, de végül rosszak voltak a megérzései.

Westminster hercege és Coco Chanel 1924-ben.
Westminster hercege és Coco Chanel 1924-ben.
Fotó: Phillips / Getty Images Hungary

- Boldogság töltötte el, és a biztos jövő tudata. Csendben állt mellette, míg Bendor összeszedte a gondolatait. De az első szavak után el kellett fordulnia, amikor a férfi vidáman bejelentette, hogy megkérte egy édes angol hölgy kezét, és az illető igent mondott. Kezét Coco karján nyugtatta, miközben közölte, már alig várja, hogy bemutassa őket egymásnak. Ó, igen, a szerető és a jövendőbeli feleség. Ebben a pillanatban megaláztatás hulláma söpört végig rajta, teste minden egyes kis izma megfeszült, míg megemésztette a hírt. Bendor valaki mást vesz el helyette! - olvasható a könyvben.

Chanellel a férfi nyilvánosan sem jelent meg, például gálákon, partikon vagy opera-előadásokon, bár van róluk egy közös fotó 1924-ből, de azon a felvételen nincs semmi utaló jel arra, hogy egy párt alkottak volna, csak pont egymás mellett sétáltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Bendor képére boldog várakozás ült ki, ahogy a nő gratulációját várta, eközben Cocóban égő düh tombolt, és a gondolatai vadul kavarogtak. A hajó korlátjára támaszkodott, gyorsan szedte a levegőt, tomboló haragjával viaskodott. (...) Egy másodpercig sem habozva a tarkójához nyúlt, oda, ahol Bendor megcsókolta, és egy határozott mozdulattal leemelte a hosszú gyöngysorokat a nyakáról - nagy, krémszínű gyöngyök voltak, megfizethetetlen gyöngyök, Bendor ajándéka. Ugyanabban a pillanatban kinyújtotta a kezét, áthajolt a korláton, és a nyakláncokat a tengerbe ejtette - írta le az írónő Chanel bosszúját.

párizs királynője
Fotó: 21. Század Kiadó

Ez a cselekedete Westminster hercegének nem tetszett, azonnal mérges lett az asszonyra, majd kiabálni kezdett, a fedélzet dolgozóit a vízbe utasította, hogy keressék meg a gyöngysorokat. Chanel erre rátett még egy lapáttal, a csuklóján lévő smaragd karpereceket is a tengerbe hajította, amit szintén a férfitól kapott ajándékba.

A bosszúállása napja volt az utolsó alkalom, hogy a herceg luxusjachtján járt.

Cikkünk Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyve alapján készült. 

Coco Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják - amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt -, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. 

Kiadja a 21. Század Kiadó

Ára 4690 forint.
Ezt is szeretjük