Hivatalosan is kinevezték az új királyt: a történelemben először látható a több évszázados beiktatási ceremónia
A beiktatási tanács megnevezte III. Károlyt a következő uralkodónak.

htzjuilé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelemben először lehet kamerákon keresztül követni, ahogy hivatalosan bejelentik Nagy-Britannia új uralkodóját. A beiktatási tanács utoljára 1952-ben gyűlt össze.

A beiktatási tanács egy ünnepélyes testület, amely a londoni St. James palotában gyűlik össze az uralkodó halála után, hogy hivatalosan kihirdesse a következő trónörökös hivatalba lépését. 

Hivatalosan is kinevezték az új királyt

Ez a szertartás sokkal inkább bír tradicionális, mint legális jelentőséggel. Károly herceg egy 1701-es törvény értelmében édesanyja halála után automatikusan királlyá vált, de Nagy-Britanniában több évszázados hagyomány a beiktatási tanács gyűlése, melyen ünnepélyesen bejelentik az előző uralkodó halálát, és az új uralkodó nevét.

2022. szeptember 10. III. Károly király, Camilla királynő és Vilmos wales-i herceg a Szent Jakab-palota tróntermében.
2022. szeptember 10. III. Károly király, Camilla királynő és Vilmos wales-i herceg a Szent Jakab-palota tróntermében.

A tanács általában az uralkodó halálát követő 24 órán belül összeül, de ezúttal több idő telt el II. Erzsébet királynő halála és a londoni St. James palotában tartott ceremónia között. 

Az ünnepélynek két része volt. Az első rész a képtárban zajlott, ahol a Lordtanácselnök, Penny Mordaunt bejelentette az uralkodó halálát. Ezután felkérte a tanács jegyzőjét, Richard Tilbrookot, hogy olvassa fel a beiktatási nyilatkozatot, amelyben megnevezte az új uralkodót, Charles Philip Arthur George-t, azaz III. Károly királyt.

A végén a tanácstagok "God save the King!" kiáltása hangzott el, amely szintén régi hagyomány az új király köszöntésére, és azt jelenti, "Isten óvja a királyt!"

A második részben a tanács átvonult a trónterembe, ahol már Károly király is csatlakozott a ceremóniához. Az új uralkodó beszédet mondott, melyet azzal kezdett, hogy bejelentette édesanyja, a szeretett királynő halálát. 

2022. szeptember 10. III. Károly király beszédet mond a Szent Jakab-palota tróntermében.
2022. szeptember 10. III. Károly király beszédet mond a Szent Jakab-palota tróntermében.
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

- Az egész világ együtt érez velem a pótolhatatlan veszteségemben. - mondta. Kihangsúlyozta, hogy Erzsébet királynő egész életében a szeretet és önzetlen szolgálat példáját mutatta családjának, a királyságnak és a világnak.

- Édesanyám uralkodása páratlan volt hosszában, önfeláldozásában és hűségében. Gyászunk alatt is köszönetet mondunk odaadó életének.

Elmondta, hogy mélyen tudatában van az óriási örökségnek, mely rá szállt, és az ezzel járó nehéz kötelességnek, felelősségnek és szolgálatnak. Kiemelte, hogy ebben segíteni fogja az inspiráló példa, ami előtte áll. 

- Mélységes erőt merítek szeretett feleségem szüntelen támogatásából. - tette hozzá az új király.

Ezután Károly király letette a hagyományosan előírt esküt a skót egyház fenntartására és megőrzésére. Ezután aláírta a dokumentum két példányát két tanújával együtt, akik fia, Vilmos, az új wales-i herceg, és felesége, Camilla királyné voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A ceremónia végén a rendház udvarra néző erkélyén a rend fegyvermestere, David White hivatalosan megnevezte a királyt. A brit nemzeti dísztrombitások eljátszották a királyi köszöntést. Ezután elhangzott a himnusz. 

A rend fegyvermestere zárásképp kijelentette, "Háromszoros hurrá őfelségének, a királynak". Ezután háromszor felkiáltott, "Hip hip...", amit a királyi testőrség háromszor "Hurrá!"-val válaszolt meg, miközben felemelték fejük fölé medvebőr kucsmájukat. A ceremónia ezzel zárult.

Az egyik rendelet, amelyet a király jóváhagyott a szertartás alatt az volt, hogy a Erzsébet királynő temetése, szeptember 19. nemzeti ünnepnap lesz. 

Erzsébet királynő csodaszép volt 17 évesen

Erzsébet királynő életét képeken mutatjuk be.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük