„Sokat fogyott és fájdalmai voltak” - Megszólaltak Erzsébet királynő utolsó hónapjairól a bennfentesek

Erzsébet királynő utolsó hónapjai így teltek el a bennfentesek beszámolói alapján.

erzsébet-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő utolsó hónapjait Skóciában, a nyári rezidenciájában töltötte. A balmorali kastély közel állt a szívéhez, sok kedves emlék kötötte ide, sőt, annak idején Fülöp herceggel is sűrűn jártak ide.

Utolsó hónapjairól a Daily Mail készített összeállítást, több bennfentes nyilatkozott erről az időszakról a napilapnak.

Erzsébet királynő utolsó hónapjai

Rebecca English újságíró, a királyi család egyik szakértője több palotai bennfentessel kommunikált, az egyikőjük felvilágosította, Erzsébet nem szenvedett krónikus betegségben, egy másik forrása viszont elmondta, hogy a királynőnek már nem volt olyan porcikája, ami ne fájt volna.

GettyImages-1240297234
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

- Sokat fogyott és fájdalmai voltak, de ez egy 96 éves nő esetében várható volt, szörnyű problémái voltak a lábfejével - mondta.

Az elmúlt két év alapból is felkavarta, egyrészt ott volt Harry és Meghan kilépése, András herceg szexbotránya, illetve tavaly elveszítette Fülöp herceget is. Zárkózott volt, és nem feltétlenül mondta el, mi bántja a lelkét, de a szemein látszódott, hogy érzelmileg megviselte ez a sok családi dráma, ezért is tett jót neki, hogy idén nyáron elvonult egyik legkedvesebb helyére. Július végén érkezett meg Balmoralba, először a hét hálószobás Craigowan Lodge-ba költözött be, majd augusztus 9-én átszállították a kastélyba. A vidéki levegő feltöltötte, és megkönnyebbülést hozott a hétköznapjaiba. Hűséges személyzetének tagjai végig ott voltak mellette, mindnyájan felesküdtek arra, hogy halála napjáig szolgálják őt.

Paul Whybrew és Barry Mitford két hűséges alkalmazottja volt, minden áldott nap vitték neki a lóversenyekről szóló Racing Post újságot, illetve nézték együtt a tévében a derbiket. Angela Kelly, a királynő jobbkeze is rendszeresen gondoskodott róla, a nő folyamatosan betakargatta, nehogy megfázzon, és kímélte mindenféle terhelő feladattól.

Néhány héttel ezelőtt még a corgi kutyáit sétáltatta a kastély környékén, mint sok idős ember, ő is lassan és óvatosan közlekedett, mert nem szeretett volna elesni. A családtagjai rendszeresen látogatták, utoljára Vilmos herceg, Katalin hercegné és a gyerekeik jártak nála. A néhai uralkodónőt különösen nyugtatta, hogy fia, Eduárd és felesége, Zsófia, akit második lányaként imádott, szintén sűrűn ott voltak mellette. Néhai nővére, Margit hercegnő két gyermeke, Lady Sarah Chatto és Snowdon grófja imádták őt, így velük is találkozott az utolsó hetekben.

erzsi
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

- Nagyon tipikus és vidám nyár volt Balmoralban, rengeteg sétával, piknikekkel és grillezéssel, úgy, ahogy azt anno a királynő és Edinburgh hercege tette. Nyilvánvaló, hogy Erzsébet nem volt mindig ott a programokon az elejétől a végéig, de részt vett rajtuk, és láthatták őt a rokonai.

Egy másik forrás a halála előtt pár nappal találkozott vele, ő arról számolt be, hogy a 96 évesen elhunyt előkelőség akkor jó hangulatában volt. Kedden nemcsak a leköszönő és az új miniszterelnökeivel találkozott, hanem Liz Truss beiktatására és némi papírmunkára is vállalkozott. Mégis, a színfalak mögött rohamosan nőtt az aggodalom a Buckingham-palota legmagasabb rangú munkatársai között, mert azon aggodalmaskodtak, ha a királynő visszatér Windsorba, mégis mennyi feladatot tudna majd még ellátni. Utóbbiról már komolyabb tárgyalások folytak, hogy ősztől mik azok a munkák, amik Károlyra hárulnak, és miket tudna még Erzsébet bevállalni.

Ezen a héten már nyilvánvaló volt, hogy valószínűleg Skóciából már sosem tér vissza élve Angliába, Windsorban mindenki egyre jobban aggódott az állapotáért, az újságírónő cikkében leírta, kedden egy forrása hívta fel telefonon, hogy ezt a rossz hírt elmondja neki. Végül be is igazolódott mindenki gyanúja.

Az viszont vigaszra ad okot, hogy a királynő szeptember 8-án szerettei körében ment el, élete legutolsó hónapjait pedig azon a vidéken töltötte, ahol Fülöp herceggel annyi szép emléket szerzett.

Erzsébet királynő élete képeken

Ezzel a képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük