Erzsébet királynő csodaszép volt 17 évesen: ritkán látott fotókon az élete

Erzsébet királynő életét képeken mutatjuk be.

erzsébet-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész világ gyászolja Erzsébet királynőt, aki 96 éves korában, békés körülmények között hunyt el szeptember 8-án. Nem mindennapi életút volt az övé, hiszen amikor 1926-ban a világra jött, senki nem gondolta volna, hogy egy nap még korona kerül a fejére. 

Ám amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról csak azért, hogy új életet kezdjen szerelmével, Wallis Simpsonnal, édesapjából lett az új király 1936-ban, ez a fordulat az akkor tízéves hercegnő életét is gyökeresen megváltoztatta.

Erzsébet királynő élete

Kamaszként cserkészkedett, emellett kiváló úszó volt, 13 évesen megnyerte a Londoni Fürdőklub bajnokságát. A 2. világháború alatt vállalta élete első rádiós szereplését, 1940-ben a városokból evakuált gyerekeket szólította meg. 1943-ban, 16 évesen vállalta első hivatalos szereplését, a következő évtől kezdve rendszeresen elkísérte szüleit a belföldi királyi turnékra. A háborúban is kivette a részét, sofőrnek és szerelőnek képezték ki, öt hónap szolgálat után megszerezte a kapitányi rang női megfelelőjét.

1947-ben utazott először a tengerentúlra, Dél-Afrikába látogatott el szüleivel, ugyanebben az évben Fülöp herceg felesége lett. 1952-ben került a trónra, de a megkoronázására még várni kellett, az ünnepi ceremóniát 1953. június 2-án tartották meg. Idén júniusban ünnepelték még trónra lépésének 70. évfordulóját, ennek alkalmából többnapos ünnepséget szerveztek a tiszteletére Nagy-Britanniában.

A brit monarchiában ő volt a leghosszabb ideig a trónon, a második helyen Viktória királynő áll, ő 63 évig és hét hónapig uralkodott. Erzsébet uralkodási ideje alatt összesen 15 miniszterelnököt nevezett ki, Winston Churhill volt az első, és Liz Truss az utolsó. Kiváló diplomáciai érzéke volt, a brit nép is tisztelte és szerette. Egyértelműen ő volt a legnépszerűbb tagja a királyi családnak.

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük