Erzsébet királynő csodaszép volt 17 évesen: ritkán látott fotókon az élete
Erzsébet királynő életét képeken mutatjuk be.

erzsébet-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világ gyászolja Erzsébet királynőt, aki 96 éves korában, békés körülmények között hunyt el szeptember 8-án. Nem mindennapi életút volt az övé, hiszen amikor 1926-ban a világra jött, senki nem gondolta volna, hogy egy nap még korona kerül a fejére. 

Ám amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról csak azért, hogy új életet kezdjen szerelmével, Wallis Simpsonnal, édesapjából lett az új király 1936-ban, ez a fordulat az akkor tízéves hercegnő életét is gyökeresen megváltoztatta.

Erzsébet királynő élete

Kamaszként cserkészkedett, emellett kiváló úszó volt, 13 évesen megnyerte a Londoni Fürdőklub bajnokságát. A 2. világháború alatt vállalta élete első rádiós szereplését, 1940-ben a városokból evakuált gyerekeket szólította meg. 1943-ban, 16 évesen vállalta első hivatalos szereplését, a következő évtől kezdve rendszeresen elkísérte szüleit a belföldi királyi turnékra. A háborúban is kivette a részét, sofőrnek és szerelőnek képezték ki, öt hónap szolgálat után megszerezte a kapitányi rang női megfelelőjét.

1947-ben utazott először a tengerentúlra, Dél-Afrikába látogatott el szüleivel, ugyanebben az évben Fülöp herceg felesége lett. 1952-ben került a trónra, de a megkoronázására még várni kellett, az ünnepi ceremóniát 1953. június 2-án tartották meg. Idén júniusban ünnepelték még trónra lépésének 70. évfordulóját, ennek alkalmából többnapos ünnepséget szerveztek a tiszteletére Nagy-Britanniában.

A brit monarchiában ő volt a leghosszabb ideig a trónon, a második helyen Viktória királynő áll, ő 63 évig és hét hónapig uralkodott. Erzsébet uralkodási ideje alatt összesen 15 miniszterelnököt nevezett ki, Winston Churhill volt az első, és Liz Truss az utolsó. Kiváló diplomáciai érzéke volt, a brit nép is tisztelte és szerette. Egyértelműen ő volt a legnépszerűbb tagja a királyi családnak.

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük