III. Károly azonnal király lett, de mi történik a koronázásig?

Elhunyt II. Erzsébet, a trónutódlás nem kérdéses, Károlyt már király megszólítás illeti.

károly-herceg-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeptember 8-án 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő. Mi történik most a királyságban?

Károly, aki eddig wales-i herceg volt, automatikusan és minden ceremónia nélkül örökölte a címet. A koronázásig azonban még sok lépés van.

III Károly király

Az új uralkodó III. Károly néven lép trónra, ezt közölte a Clarence House, de a brit miniszterelnök Liz Truss már előtte is felfedte ezt véletlenül megemlékezésében. Az új király első cselekedete egy közlemény kiadása volt, melyben megemlékezik édesanyjáról. 

Károly brit történelem legidősebb, 73 évesen, trónra lépő uralkodója, és eddig ő volt a leghosszabb ideig trónörökös. Most a Nemzetközösség feje is lesz, 2,4 milliárd alattvalóval. A királynő halálának estéjén még Balmoralban marad, utána utazik Londonba az új királynéval. Sokáig úgy tűnt, a király felesége nem viseli majd a királyné címet, de Erzsébet kifejezett kívánsága volt, hogy Kamilla királyné legyen.

erszébet és károly
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Károlyt hivatalosan a királynő halálának másnapján Londonban nyilvánítják királlyá, miután a beiktatási tanács itt is bejelenti a királynő halálát. Ennek a nagyon tradicionális tanácsnak sok száz tagja van, főnemesek, a nemzetközösség képviselői, de köztük van a londoni polgármester is. Az eseményen nem vesz részt az összes tag, sőt hagyományosan az új uralkodó sem. Másnap azonban már megjelenik a tanács előtt, ahol nem tesz esküt, csupán hagyományosan arra, hogy megőrzi a skót egyházat. Ezután a Térdszalag Rend vezetője hivatalosan is királlyá kiáltja ki a St James palota erkélyéről. A koronázásra később kerül sor, hiszen nagyon sok mindent el kell rendezni, a királynő halálával pedig 12 napos hivatalos gyászidőszak kezdődik. Károlyt a westminsteri apátságban koronázza királlyá a canterbury-i érsek, ahogyan előtte 900 éve mindig.

Ezt is szeretjük