Elhunyt II. Erzsébet királynő - Ő volt leghosszabb ideig a brit trónon

Elizabeth Alexandra Mary Windsor örökre beírta nevét az emberiség történelmébe.

erzsébet királynő cover

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő - halálhíre hallatán az egész világ gyászba borult. 

A szomorú hírt a Buckingham-palota jelentette be egy közleményben. Azt írták, a királynő békésen, családi körben ment el Balmoralban ma délután.

Az egészségi állapota az utóbbi időszakban már egyre jobban gyengült, 2021 őszén kórházba került, de akkor nem derült ki, milyen vizsgálatokat végeztek el nála. Tavaly októbertől sétabottal kezdett közlekedni, 2022 februárjában pedig bevallotta az új védelmi miniszternek és annak elődjének egy tárgyalás során, hogy már egyáltalán nem tudja mozgatni a bal lábát. Február 20-án a palota rövid közleményben jelentette be, hogy a királynő elkapta a koronavírust, akkor azt írták, hogy enyhe, megfázásos tünetei vannak. Akkor a betegséget sikeresen legyőzte.

Szeptember 8-án a palota egy rövid közleményben tudatta, hogy aggasztó az állapota, és orvosi megfigyelés alatt tartják. A hír hallatára gyerekei és unokái azonnal a skóciai balmorali kastélyba siettek, hogy az uralkodónő mellett legyenek. 

Erzsébet királynő különleges élete képekben

Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született 1926. április 21-én Londonban a későbbi VI. György király és Lady Elizabeth Bowes-Lyon gyermekeként. Alig több mint egy hónappal később keresztelték meg a Buckingham-palota magánkápolnájában. 

Első keresztnevét édesanyja után, második keresztnevét apai dédanyja, Alexandra királyné után, harmadik keresztnevét pedig apai nagyanyja, Mária királyné után kapta. Közeli családtagjai csak Lilibetnek hívták.

GettyImages-2667727
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Négy évvel fiatalabb húgával, Margittal otthon tanult gyerekkorában. Később jogot hallgatott, illetve Canterbury érsekétől vallástörténetet tanult. A sportban is nagyon tehetséges volt, kitűnően úszott, 13 évesen pedig megnyerte a Londoni Fürdőklub bajnokságát. Emellett már kislányként nagyon megszerette a lovakat és a kutyákat, corgie-jait egész élete során nagy odafigyeléssel és szeretettel gondozta.

Nem hagyták el az országot

1939-ben Nagy-Britannia belépett a második világháborúba, és habár Londont folyamatosan bombázták, Erzsébet és Margit nem hagyták el az országot. Előbb Skóciába, aztán Norfolkba, végül Windsorba költöztek, ahol egészen 1945-ig laktak. 

GettyImages-82033876
Fotó: Douglas Miller / Getty Images Hungary

1940-ben halhatták először a hangját a rádióban, amikor a városokból evakuált gyerekeknek üzent. Három évvel később került sor első hivatalos szereplésére, mindössze 16 éves volt, amikor meglátogatta a gránátos gárdaezredet. 1947-ben ment feleségül Fülöphöz, a későbbi edinburgh-i herceghez, a negyvenes évek végén pedig megszületett fiuk, Károly walesi herceg és lányuk, Anna brit királyi hercegnő.

1952. február 6-án került sor a megkoronázására. Még ugyanebben az évben elmondta első karácsonyi beszédét a rádióban, onnantól kezdve vált hagyománnyá, hogy a királynő karácsony első napján délután három órakor mindig elmondja karácsonyi üzenetét.

Az emberekkel akart találkozni

Királynőként körbeutazta a világot, külföldi látogatásai alkalmával pedig új gyakorlatot vezetett be, a városi sétát, amely során lehetősége volt arra, hogy az emberekkel találkozzon. 1969-ben a királyi család tagjainak élete iránti egyre fokozódó érdeklődés miatt készült el az első tévéfilm, amely a királyi család életét mutatta be - a filmet 23 millióan nézték meg.

GettyImages-458503846
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

II. Erzsébet királynő azzal is történelmet írt, hogy ellátogatott a megosztott Berlinbe és Nyugat-Németországba, ahol megtekintette a berlini falat is, ezzel pedig 52 év után ő lett az első brit uralkodó, aki német földre lépett. A hatvanas évek első felében két újabb gyereke született: András yorki hercegnek 1960-ban, Eduárd wessexi grófnak pedig négy évvel később adott életet.

1972-ben a Westminster-apátságban tartották Fülöp herceggel a 25 éves házassági évfordulójukat, 1977-ben pedig országos körúttal ünnepelte uralkodásának 25 éves jubileumát. 1972-ben történelmi látogatást tett a kommunista Jugoszláviában, később Hongkongba is elutazott. 1975-ben Hirohito császár vendége volt, az első brit uralkodóként 1979-ben pedig a Közel-Keletre utazott, majd 1980-ban meglátogatta II. János Pál pápát a Vatikánban.

1992-ben a BBC mutatta be az Elizabeth R című dokumentumfilmet, amely a királynő életét mutatta be, a portréfilmet több mint 25 országban sugározták. Ugyanebben az esztendőben tűz ütött ki a windsori kastélyban, de hogy a restaurálásokhoz szükséges pénzt előteremtsék, 1993-ban a királynő megengedte, hogy a nyár folyamán először nyissák meg a nyilvánosságnak a Buckingham-palota egyes szobáit. Ez is egy olyan gyakorlat lett, amit azóta is minden évben megismételnek. Fülöp herceggel 1997. november 20-án ünnepelték meg az aranylakodalmukat.

2002-ben volt trónra lépésének 50. évfordulója, melynek örömére két óriási hangversenyt is tartottak a Buckingham-palota kertjeiben. 2012. június első napjaiban hatalmas ünnepséget szerveztek gyémántjubileumára. 2015. szeptember 9-én elérte a 23226. napját a trónon, ezzel ő lett Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, megelőzve Viktória királynőt. Az 1976-os olimpia után, amelyet a királynő nyitott meg Montrealban, a 2012-es olimpiát Londonban is ő nyitotta meg, ezzel pedig ő lett az első olyan államfő aki két különböző országban két olimpiát nyitott meg.  

2022 júniusában ünnepelték uralkodásának 70. évfordulóját, akkor szintén egy többnapos ünnepséget rendeztek Londonban a tiszteletére.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük