A szökött dubaji hercegnőt üldözőbe vette volt férje: Haya félti a saját és gyerekei életét

Haya hercegnőt a Pegasus programmal hallgatták le.

GettyImages-538078746
beauty and style
Top olvasott cikkek

Haya hercegnő még 2019-ben került a világsajtó középpontjába, ugyanis a dubaji Mohammed bin Rasid Al Maktoum sejk hatodik felesége kivett a családi kasszából 11,2 milliárd forint értékű összeget, majd két gyermekével, Jalilával és Zayeddel megszökött. Akkor szánta el magát erre a merész lépésre, miután megtudta, hogy férje az idősebb lányát, Latifát erőszakkal visszahozatta Indiából Dubajba

Az előkelőség azért harcol a Londoni Legfelsőbb Bíróságon, hogy megszerezze a gyermekei felügyeleti jogát, illetve büntetőeljárás induljon volt férje ellen. Angliában bujkál napjainkban is, nem véletlen, miért retteg a volt férjétől, ugyanis a férfi mindent elkövet annak érdekében, hogy visszakapja a gyerekeit, a történetüket ismerve valószínűleg Hayán is kemény bosszút állna. Az ügyükről új információk láttak napvilágot, írta meg a BBC.

Haya hercegnőt a Pegasus programmal hallgatták le

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy Dubaj uralkodója beavatkozott a brit igazságszolgáltatásba azzal, hogy elrendelte volt felesége, Haya jordániai hercegnő telefonjának feltörését. A bíróság szerint a hercegnő ügyvédjei, Fiona Shackleton és Nick Manners mobiljait is megcélozták. Haya, amikor ezt megtudta, úgy érezte, hogy üldözőbe vették.

GettyImages-116600670
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

A szerda délután közzétett bírósági ítélet szerint ezzel a feltöréssel sorozatosan megsértette a brit büntetőjogot, az alapvető közös jogot és az EJEE, azaz az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Beavatkozott a bírósági eljárás folyamatába, akadályozta Haya hercegnő igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését, illetve visszaélt a kormányfői hatalommal.

Ez a megállapítás újabb csapás volt a sejk számára, illetve további felfedést jelentett azzal kapcsolatban, hogyan bánik a női családtagjaival. Ettől függetlenül Mohammed sejk tagadta, hogy bármiféle köze lenne a hackeléshez. Szerinte a bíróság megállapításai olyan bizonyítékokon alapultak, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra, emiatt tisztességtelen módon jelentették ki annak tényét, hogy lehallgatta a felesége telefonját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az izraeli Pegasus programot használták, ami az NSO Group szoftvere. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a megfigyelést Mohammed sejk, Dubaj és az Egyesült Arab Emírségek szolgái vagy ügynökei végezték, és a lehallgatás a férfi felhatalmazásával történt.

Az NSO Pegasus szoftvere, amit gyakran kémprogramnak is neveznek, nyomon követi az egyén tartózkodási helyét, olvassa az SMS-eit, az e-mailjeit és a más alkalmazásokban megkapott üzeneteit, valamint lehallgatja a telefonhívásokat, eléri a névjegyzéket, illetve a jelszavak, a naptárban feljegyzett találkozók dátumai és a fényképek is elérhetővé válnak. Lényegében a hacker a Pegasusnak köszönhetően teljes hozzáférést biztosít az összes adathoz, amelyet látni akar a megrendelő a célpont telefonjában.

Ezenkívül lehetővé teszi a hacker számára, hogy aktiválja a célpont telefonját anélkül, hogy erről az áldozat tudna, rögzíti tevékenységüket, sőt fényképeket és képernyőképeket is készíthet. Az áldozatoknak rendkívül nehéz még azt is észlelniük, hogy a telefonjukat valamilyen kémprogram fertőzte meg.

A bíróság elnöke arra a következtetésre jutott, hogy Haya hercegnőnél nyilvánvaló, hogy a hackelési kísérlet sikeres volt, és a telefonjából nagyon jelentős, 265 MB-nyi adatmennyiséghez jutottak hozzá titokban.

GettyImages-1203878301
Fotó: Peter Summers / Getty Images Hungary

A hercegnő jogi csapata először akkor értesült arról, hogy feltörték őket, miután Cherie Blair, Tony Blair volt brit miniszterelnök felesége sürgős telefonhívást intézett Shackleton ügyvédnőhöz 2020 augusztusában. Cherie az NSO Group tanácsadója üzleti és emberi jogi kérdésekben, az asszonynak is a cég egyik munkatársa jelezte, hogy mindenképp értesítse Hayát és az ügyvédeit, mert a Pegasussal figyelik őket.

Haya ügyvédei a bíróságon elmondták, hogy a hercegnő 2019 áprilisa óta félti a saját életét és a gyermekei biztonságát. Nem mellesleg az is kiderült, hogy a sejk megpróbált egy ingatlant megvásárolni az angliai Surrey megyében, hogy minél közelebbről figyeltethesse volt felesége Castlewoodban található otthonát. A tervezett ingatlanvásárlás hallatára így fogalmazott a hercegnő:

- Olyan érzés, mintha üldöznének, szó szerint nincs hová mennem, hogy biztonságban legyek tőle vagy az ő érdekeit szem előtt tartó személyektől. Rendkívül nyomasztó - vallotta be.

A szerdai ítélet, miszerint tagadása ellenére egy szuverén uralkodó beavatkozott a brit igazságszolgáltatásba azzal, hogy elrendelte a brit telefonok, köztük a Lordok Házának egyik tagjának feltörését, sokkoló, kínos és káros Mohammed sejk nemzetközi hírnevére. Ettől függetlenül nincs sok kilátás arra, hogy valaha is rendőri kihallgatással kelljen szembenéznie.

Dubaj szuverén uralkodójaként továbbra is hatalmas figura marad a lovasvilágban, kiterjedt ingatlanokkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, korábban a királynő társaságában is lefotózták lovasversenyeken. Dubajban körülbelül 100 ezer brit emigráns él, és mind ő, mind az Egyesült Arab Emírségek kormánya az Egyesült Királyság közeli szövetségesei.

Haya hercegnő fiatalkori képei

Képes összeállításunkban megnézheted Haya hercegnő fiatalkori fotóit.

Ezt is szeretjük