Ő volt Haya hercegnő szép édesanyja: Alia 28 évesen hunyt el tragikus körülmények között
Alia királyné rengeteget segített a nőkön és a gyerekeken.

haya-hercegnő-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Haya hercegnő neve az elmúlt években többször felbukkant a világsajtóban, ugyanis még 2019-ben a dubaji Mohamed bin Rasid Maktum sejk hatodik feleségeként 11,2 milliárd forint értékű összeggel és két gyermekével megszökött otthonról, miután megtudta, férje a saját lányát, Latifát erőszakkal hozatta vissza Indiából Dubajba. Az előkelőség azóta is Londonban bujkál a gyermekeivel, érthető módon nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, mert nem akarja, hogy volt férje vagy annak az emberei ártsanak nekik.

Husszein jordán király és harmadik felesége, Alia királyné lányaként jött a világra 1974. május 3-án. Sajnos az édesanyját hamar elveszítette, még hároméves sem volt, amikor Aliát egy tragikus baleset érte.

Haya hercegnő édesanyja, Alia

Haya édesapja, Husszein csupán 16 esztendős volt, amikor Jordánia királya lett, sajnos nagyapja, Abdullah király merénylet áldozata lett, egy palesztin gyilkolta meg a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben. Bár hivatalosan az apjának kellett volna trónra lépnie, ám ő ezt nem vállalta betegsége miatt, így a kiskorú Husszein fejére került a korona. Uralkodása alatt négyszer nősült meg, és 11 gyermeke született. Sharifa Dina bint Abdul-Hamid 1955 és 1957 között volt a felesége, Muna al-Hussein 1961 és 1971 között volt a neje. Alia Toukan lett a harmadik neje, akit 1972-ben vett el, íme egy közös kép róluk.

Haya hercegnő szülei láthatóak ezen a képen.
Haya hercegnő szülei láthatóak ezen a képen.
Fotó: Maher Attar / Getty Images Hungary

A szépséges Alia 1948 decemberében jött a világra Kairóban. Édesapja Jordánia nagyköveteként Abdullah királyt is szolgálta. Diplomatagyerekként sok országban élt, Törökországban, Angliában, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban is. Okos és szorgalmas volt, Rómában, majd Chicagóban végezte felsőoktatási tanulmányait, politikatudományt, szociálpszichológiát és PR-t tanult New Yorkban. Ő is diplomatának készült, de érdekelték a sportok és az írás is.

1971-ben Jordániába költözött, ahol a helyi légitársaság munkatársa lett. Mivel az apja révén bekerült az elit körbe, így meg tudott ismerkedni Husszein királlyal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az uralkodó 1972 szeptemberében megkérte, hogy felügyelje az első nemzetközi vízisífesztivál előkészítését Aqaba tengerparti városában. Még ez év decemberében egybekeltek. Szűk körben tartották meg az esküvőjüket.

Két gyerekük született, Haya után egy fiuk lett, Ali bin Hussein 1975-ben látta meg a napvilágot, még egy kislány gyermeket 1976-ben örökbe fogadtak, aki az Abir nevet kapta.

Haya hercegnő és édesanyja.
Haya hercegnő és édesanyja.
Fotó: Maher Attar / Getty Images Hungary

Királynéként aktív szerepet töltött be, társadalmi fejlesztési projekteket finanszírozott, szívügyének tartotta a nők és a gyermekek helyzetét. Gyakran tett váratlan látogatásokat kórházakban, hogy segíthessen a betegeken egy kicsit. Annak érdekében, hogy biztosítsa az elszegényedett háttérrel rendelkező gyermekek oktatását, szoros kapcsolatot ápolt különböző intézményekkel, amelyek több nehéz sorsú gyerkőcöt is felvettek tanulójukként.

A művészetek és irodalom kedvelőjeként könyvtárakat nyittatott az országban, de galériát is létrehozott. 1974-ben felszólalt azért, hogy nők is szavazhassanak a választásokon, 1974. április 4-én törvényt hirdettek e jog biztosításáról, ám 1989-ig megakadályozták, hogy ez a szabály hivatalosan életbe lépjen.

Aliának olyan nagy volt a szíve, akár Diana hercegnőnek, ám sajnos az ő élete is tragikus hirtelenséggel ért véget. Mindössze 28 éves volt, amikor 1977-ben egy tragikus baleset áldozata lett. Élete utolsó napját Mohammed al-Beshir egészségügyi miniszter kíséretében töltötte el, egy tafileh-i kórházat látogattak meg. Katonai helikopterrel akartak visszatérni Jordánia fővárosába, Ammanba, ám a jármű végül lezuhant. A pilótával együtt mindnyájan elhunytak, a szomorú hírt a jordán király jelentette be 1977. február 9-én.

Haya hercegnő fiatalkori képei

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű volt 19 évesen Haya hercegnő.

Ezt is szeretjük