A dubaji hercegnő szökése után 3 évre rejtélyesen eltűnt: bebörtönzéséről friss videóban számolt be

A dubaji hercegnő sokkoló beszámoló videóját a BBC közölte először.

latifa-hercegnő-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Latifa bin Mohammed al-Maktoum apja, Mohammed bin Rashid Al Maktoum az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubaj emírje. A sejknek legalább hat felesége van, köztük van Haya hercegnő, aki 2019-ben szökött el. A férfi házasságaiból 25 gyermek született, Latifa hercegnő 1985 decemberében látta meg a napvilágot.

A lányról 2018-ban írtak világszerte, ugyanis az előkelőségnek elege lett abból, hogy nem élhetett normális életet, nagyjából mindentől tiltották, még a vezetéstől, illetve attól is, hogy szabadon nyaraljon a világban. Az is zavarta, hogy a nőkkel úgy bánnak a hazájában, mintha nem is emberek lennének. 2018. február 24-e volt a nagy szökése napja, barátnője és oktatója, a finn Tiina Jauhiainen is segített neki, álruhában átszöktek Ománba, majd gumicsónakkal és jetskivel értek el egy jachthoz. Március 4-én már csak egy köpésre voltak az indiai partoktól, ám egy seregnyi katona elfogta őket, majd visszairányították a hajót az Emírségekbe. A BBC-hez eljuttattak a hercegnőről egy videót, aki az elmúlt három év megpróbáltatásairól beszélt.

Latifa hercegnő egy börtönné alakított villában él

A 35 éves előkelőséget merész szökési kísérlete miatt börtönözték be Dubajban, finn barátnőjével, Tiinával egy telefonon keresztül tartotta a kapcsolatot sokáig, mindezt teljesen titokban tette. A finn asszony hónapok óta nem hallott felőle, így a többi barátjával felkeresték a médiát, hátha tehetnek valamit a lány ügyében. Így jutott a BBC Latifa titkos videóüzeneteihez, a legfrissebb felvételeken nagyon sápadt és megviselt az arca, ami nem is olyan meglepő, hiszen lassan már három éve, hogy nem léphetett ki a friss levegőre. Barátai beszámolója szerint sokat romlott az egészségi állapota, fáradékony lett az utóbbi időkben. Félnek, hogy komolyabb baja esett.

- Ezt a videót az egyik mosdóban veszem fel, mert ez az egyetlen hely, ahol be tudom zárni az ajtót. Túszként tartanak itt, nem vagyok szabad. Rabszolgaként élem a mindennapjaim ebben a börtönben. Nem én irányítom a saját életem. Egy villában vagyok, amit börtönné alakítottak át. Az összes ablakot elsötétítették. Kint öt férfi rendőr, bent két női rendőr tartózkodik. Még a friss levegőre sem mehetek ki - számolt be a szörnyű körülményekről.

A villa pár méterre fekszik az egyik strandtól, ráadásul egy nagyon gazdag környéken található az épület.

A cikk az ajánló után folytatódik

Évek óta félelemben él, egyáltalán nem látja a fényt az alagút végén.

- Mindennap aggódom a biztonságom és az életem miatt. Nem igazán tudom, hogy túlélem-e ezt a helyzetet. A rendőrség megfenyegetett, hogy egész életemben börtönben leszek, és soha többé nem látom a napot, szóval itt nem vagyok biztonságban.

Az elmúlt években többen szerettek volna segíteni a bebörtönzött hercegnőnek, köztük volt Tiina barátnője, aki segített neki a szökésben. Miután 2018 márciusában elkapták őket, a finn nőt két hétig fogva tartották, majd elengedték, utána elkezdte megosztani a médiával az előkelőség történetét, megalapította a Free Latifa, azaz a Szabad Latifa kampánycsoportot, illetve az ENSZ-hez is elvitte ezt az ügyet. 2018 decemberében az ENSZ kérte az Arab Emírségektől, hogy bizonyítsák, a hercegnő életben van, akkor a lányt meglátogatta mostohaanyja, Haya hercegnő.

- Azt mondta nekem, hogy ez olyan, mint egy teszt, hogy lássák, hogyan reagálok akkor, ha újra emberek vesznek körül. Ha minden rendben lesz velem, akkor pár nap múlva szabad leszek - mesélte a 2018-as találkozásukról.

Latifa hercegnő részt vett a 2008-as olimpiai játékokon.
Latifa hercegnő részt vett a 2008-as olimpiai játékokon.
Fotó: Julian Herbert / Getty Images Hungary

Sajnos nem lett szabad, sőt, a lány tudta nélkül Hayának azt állították mostohalányáról, hogy bipoláris zavarral küzd. Ezért az ENSZ volt emberi jogi főbiztosát, Mary Robinsont is felhívta, hátha tud nekik segíteni. Haya szerint mostohalánya egy sebezhető nő, akinek szüksége van a védelemre és a segítségre. Robinson 2018 decemberében Dubajba repült, ahol találkozott Latifával, ott felvételek is készültek róluk.

Az idős asszony azt hitte a fotókról, hogy azok privát albumban fognak csak megjelenni, nem gondolta azt, hogy kilenc nappal később az Egyesült Arab Emírségek majd kiadja őket a világsajtónak, hogy ezzel bizonyítsák, Latifa életben van. A képeken többek szerint a lány úgy festett, mint akit bedrogoztak vagy benyugtatóztak.

- A beszélgetésünkkor nem volt szó rólam, nem tértünk rá az ügyemre. Úgy éreztem, hogy felültettek, olyan volt, mintha átvertek volna - emlékezett vissza Latifa a 2018 végi találkozójukra.

A sejknek nem tetszett, hogy Haya hercegnő egyre többet foglalkozik Latifa ügyével, emiatt vele is erőszakosabbá vált. Ráadásul a férfi másik lánya, Sheikha hercegnő is el akart szökni, de őt állítólag annyira összeverték a sejk emberei, hogy a lány azóta sem tud lábra állni, ez volt az utolsó csepp a pohárban, így Haya is végül megszökött tőle, végül Londonban bújt el.

Latifának is kijutott az erőszakból, amikor 2018-ban elkapták, injekciós tűvel belefecskendeztek valamit, valószínűleg nyugtatót, bármennyire is próbált harcolni a fegyveres katonákkal, túl kevés volt ő ahhoz, hogy megvédje magát, lekötözték, sőt még bele is lőttek egyet.

A barátok remélik, hogy a BBC-hez eljuttatott videókkal el tudják érni, hogy végre Latifa szabad lehessen ismét.

Haya hercegnő legszebb ruhái

Haya hercegnő, aki szintén megszökött Dubajból még 2019-ben, igazi stílusikon. Nézd meg a legszebb ruháit!

Ezt is szeretjük