Haya hercegnő szívszorító története: a dubai alelnök felesége ezért menekült el a hazájából
A halált is kockáztatta Haya hercegnő, hogy megvédje a gyermekeit.

haya-hercegno-szokese-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy a dubai alelnök, Mohamed bin Rasid Maktum hatos számú felesége, Haya hercegnő fogta a két gyermekét, a 11 éves Al Jalilát és a 7 esztendős Zajedet, elemelt 31 millió fontot - átszámítva 11,2 milliárd forintot - a családi kasszából, és nyom nélkül eltűnt.

Haya hercegnő mindent feláldozott a szabadságért

A 45 éves hercegnő titokban beadta a válókeresetet, és kérvényezte a kizárólagos felügyeleti jogot gyermekei felett, majd egy diplomata segítségével Londonba szökött, ahol menedékjogot kért - azóta nem hallott felőle senki. A rajongók remélik, hogy nem lett merénylet áldozata, csupán a nála lévő komoly összegnek köszönhetően sikerült úgy eltűnnie a radarról, hogy a férje véletlenül se találhasson rá.

Férje híres erőszakos, agresszív természetéről, hiszen már több ízben kiderült róla, hogy nem ódzkodik a testi fenyítéstől sem, főként, ami a lányait illeti. A 23 gyerekkel rendelkező államfő két idősebb lánygyermeke korábban már megkísérelte a szökést, azonban egyikük sem jutott túl messzire.

A 38 éves Shamsa hercegnő a família brit birtokáról próbált meg elillanni, de néhány várossal odébb elfogták az apja verőemberei, és azonnal hazaszállították. Testvére, a 32 esztendős Sheikha Latifa a tengeren át menekült, de ő sem tudott elszökni apja haragja elől. Mindkét lányt megbüntették a szökési kísérlet miatt - Shamsa állítólag olyan verést kapott a sejktől és embereitől, hogy azóta sem képes járni.

Rájött, hogy a gyermekei is könnyen hasonló sorsra juthatnak.

Akkor maga Haya hercegnő is védte férje igazát, és azt nyilatkozta, hogy Latifa mindig is érzékeny, sebezhető lány volt, és végre ismét biztonságban van hazájában. Természetesen az emberi jogi ügyvédek már akkor is megpróbáltak kapcsolatot teremteni a lánnyal, ugyanis sejthető volt, hogy az akarata ellenére hurcolták vissza Dubaiba.

Aztán Haya is eltűnt, méghozzá szabad akaratából. Megszökött. Dubai divatikonja, egy Oxfordban végzett intelligens, művelt, felvilágosult nő, aki nem bírta tovább egy elnyomó férfi rémuralmát. Változtatásokat akart. Ő volt az első nő a hazájában, akinek engedélyezték a kamionvezetést, hogy imádott lovait elszállíthassa a lovas versenyekre, de valószínűleg ez volt a legtöbb, amit kiharcolhatott.

Állítólag azért döntött a menekülés mellett, mert megtudta, mit művelt a férje a lányával, Sheikha hercegnővel annak szökése után. A férfi a lehető legváltozatosabb módokon kínozta meg az engedetlennek minősített lányát, Haya pedig itt határozta el, hogy ő többet nem hajlandó ennek az embernek az oldalán mutatkozni, és félelmében mindent kockára tett, hogy mentse a saját és gyermekei életét.

A hercegnő hollétéről február óta egyáltalán nem tudnak semmit, azonban a világ számára csak most derült ki, hogy miért nem jelent meg azóta egyetlen rendezvényen sem Mohamed bin Rasid Maktum mellett. Források szerint Haya a Kensington-palota közelében él a gyermekeivel, Erzsébet királynő - természetesen szigorúan titkos - utasítására. A hercegnő ugyanis jó kapcsolatot ápol a brit uralkodónővel, ráadásul Károly herceggel, és annak feleségével, Kamilla hercegnével is nagyon összebarátkozott az ittlétei során.

Férje azóta hűtlennek és hazaárulónak nevezte őt, így elképzelni sem tudjuk, mi várna rá, ha valaha hazatoloncolnák Dubaiba - valószínűleg már csak a váratlan halálhírét közölnék a lapok néhány hónappal később. Hát ilyen, mikor megelevenedik a Szolgálólány meséje sorozat utópikusnak tűnő tragédiája, 2019-ben, a #metoo-mozgalmak és a teljes női egyenjogúság kiharcolásának kellős közepén.

Hazánkban is komoly probléma

Sorra vesszük, hogy mit tehetsz, ha a saját vagy közvetlen környezetedben hasonló problémát észlelsz - életek múlhatnak a segítségkérésen.

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük