Családon belüli erőszak: mit lehet tenni ellene?
Sok nő nem is tudja, hogy mire számíthat, milyen lépést tegyen. Adunk néhány tanácsot, mikor mi a teendő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óriási felháborodást keltett az eset, amikor a korábban is agresszív apa a rendőrségi vizsgálat után szabadon visszatérve az anya otthonába, közös gyereküket megölte budai otthonukban. Miután ledobta a gangról a csecsemőt, ő is leugrott, amit az anya kénytelen volt végignézni. Pedig az, hogy bármilyen erőszak ellen védelmet kapjon bárki, alapvető jog. Az erre szakosodott szerveknek kötelességük megvédeni a potenciális áldozatot, vagy ha már megtörtént a baj, segíteni. Minden bántalmazás esetén az azt elkövető az egyedüli hibás fél.

Ezzel a cikkel abban szeretnénk segíteni, hogy ezen jogait mindenki érvényesíteni tudja, és ki tudjon szabadulni a szorult helyzetből, ha másra nem számíthat. Wirth Judit, a NANE munkatársa volt segítségünkre ebben.

Ismerd fel az előjeleket!

Fontos, hogy minél korábban felismerje a nő, ha erőszak áldozata egy kapcsolaton belül. Ez nemcsak fizikai erőszakot jelent, tehát nem szükséges, hogy kezet emeljen a partner, a durva viselkedés, a törés-zúzás és a szóbeli fenyegetés is erőszaknak minősül.

Amennyiben a férfi bármilyen módon bántalmazza partnerét vagy a gyereket, a legfontosabb szempont a biztonság, amihez mindenkinek joga van. Ha valaki fenyegetve érzi magát, érdemes felvenni a kapcsolatot a családsegítővel vagy a gyermekjóléti szolgálattal, és kidolgozni egy biztonsági tervet. Ha el kell hagyni az otthont, nem szabad bűntudatot érezni, hiszen az egyetlen helyes megoldás a nő és a gyerek biztonságának szem előtt tartása.

Ha a bántalmazott fél nem tudja elérni a fenti szerveket, mert a férfi nem engedi telefonálni, érdemes felkészülni egy olyan pillanatra, amikor a bántalmazó elhagyja az otthont. Sok nő kerül az anyaotthonokba hálóingben, pizsamás gyerekével, mert hirtelen, éjszaka adódott alkalom megszökni.

Menekülés és távoltartás

Különválás után az agresszív társ ellen kérhető távoltartás. Amennyiben a bántalmazó a férj, kérhető ellene ideiglenes megelőző távoltartás a rendőrségtől, más esetben a bírósághoz kell fordulni. A gyerekek biztonsága érdekében érdemes tájékoztatni az iskolát-óvodát a fennálló helyzetről, otthon lecserélni a zárakat, értesíteni a szomszédokat.

Vetess látleletet!

A párkapcsolati erőszak és a nemi erőszak elkövetői általában ügyelnek arra, hogy ne legyenek tanúi a bántalmazásnak. Tekintve, hogy sajnos a magyarországi hatósági eljárás sok esetben a sértettől várja a bizonyítást is, a legfontosabb bizonyíték egy bántalmazás során a látlelet. Ezt lehetőleg zuhanyzás előtt kell megtenni.

- A sérüléssel járó erőszak - a nemi erőszak is ilyen - esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Itt nemcsak a sérüléseket látják el, de kérésre látleletet is kiállítanak. A látleletet díj ellenében - 3300 forint - adják ki, de nem szükséges elvinni, ez esetben pedig fizetni sem kell érte - mondja Wirth. Az ambuláns lapot azonban mindenképp el kell tenni, így egy bírósági eljárás során már ingyenesen elvihető a látlelet.

Nemi erőszak esetén nem mindegy, milyen orvoshoz fordul az áldozat, mivel a hatóságok nem minden esetben fogadják el ugyanolyan értékűnek egy nőgyógyász véleményét, mint egy igazságügyi orvos szakértőét. Az erőszak után közvetlenül érdemes ilyen orvoshoz fordulni, hiszen ők olyan sérüléseket is felderítenek, amik az egyszerű orvos szerint nem biztos, hogy fontosak, mégis jelentőségük van. Az ilyen orvosok listája itt található.

A rendszernek kellene javulnia

- Persze sajnos sok esetben nem ilyen egyszerű az áldozatok helyzete, és önhibájukon kívül nem tudják azt tenni, amit ilyenkor a legjobb lenne. Sorra jönnek hozzánk az esetek, melyekben súlyos, életveszélyes támadásokból bántalmazók úgy jönnek ki, hogy felmentik őket, eljárást sem indítanak ellenük, vagy leminősítik könnyű testi sértésnek, nem akkora meglepetés, ha ezek után egy nő nem nagy bizalommal van a rendszer felé, hogy az majd megvédi, és érdemes hozzá fordulni - véli Wirth Judit, a NANE munkatársa.

Érdemes elolvasni a hvg.hu interjúját a gólyatábori erőszakként elhíresült eset áldozatával. A lány jogi képviselője nem is érti, miért húzódott el a nyomozás, hiszen tárgyi bizonyítékok állnak rendelkezésre, és beismerő vallomás született az ügyben.

Gyakran pedig maguk a bántalmazók teszik lehetetlenné, hogy bármikor bármit rájuk lehessen bizonyítani. A rendszernek alapvetően javulnia kellene ahhoz, hogy minél kevesebb eset maradjon láthatatlan.

Amennyiben bajban vagy, és kilátástalannak érzed a helyzetedet, hívd a következő ingyenes telefonszámot hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18 és 22 óra között: 06 80 505 101.

A cikk elkészítésében Wirth Judit, a NANE munkatársa és a nokjoga.hu egyik szerzője segített.

Ezt is szeretjük